Modificarea Codului Penal. Parlamentarii şi-au votat superimunitatea

Parlamentarii, exoneraţi de conflictul de interese
Parlamentarii, exoneraţi de conflictul de interese

Parlamentarii din Comisia Juridică a Camerei au introdus câteva amendamente la Codul Penal care îi scot din categoria funcţionarilor publici pe presedintele ţării, pe parlamentari şi profesiile liberale. Legea a fost votată în plenul Camerei Deputaților, care este cameră decizională, scrie EVZ.ro.

Potrivit documentelor publicate de Camera Deputatilor, deputatii juristi au adus amendamente prin care sa modifice "Conflictul de interese" din Codul penal şi au scăzut şi pedeapsa maximă pentru conflictul de interese de la 5 ani la 3 ani de inchisoare. Modificările au fost făcute într-o propunere legislativă privind modificarea şi completarea Codului Penal al României din 21 iunie 1986, republicat, cu modificările şi completările ulterioare.

Totodată, parlamentarii, preşedintele şi profesiile liberale au fost scoase din rândul funcţionarilor publici. Prin scoaterea parlamentarilor din rândul funcţionarilor publici aceştia nu vor mai putea fi cercetaţi de DNA sau Parchet pentru fapte de corupţie care se aplica funcţionarilor publici, cum ar fi abuzul in serviciu, dar şi alte fapte cum ar fi conflictul de interese.

Mai există un efect al modificătilor aduse Codului Penal. Potrivit HotNews.ro, acei parlamentari care si-au angajat rudele pe cabinet (cele 19 cazuri sesizate de ANI la Parchet) vor scapa de acuzatii, fapta fiind practic dezincriminata. 14 cazuri nu vor mai fi trimise in judecata, iar celelalte cinci vor primi cel mai probabil achitare, benficiind de legea penala favorabila, sustin sursele citate.

Potrivit lui Horia Georgescu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, noile modificări aruncă în aer dosarele penale privind conflictul de interese.

"Conflictul de interese pentru membrii parlamentului urmează să fie dezincriminat prin amendamente la Codul Penal aflate pe ordinea de zi a şedintei de plen. Senatorii şi deputații nu vor mai fi subiecți ai infracțiunii respective şi nici nu vor mai putea fi verificați din aceasta perspectivă de ANI sau alte unități de parchet. Istoricul de cazuri al ANI va fi aruncat în aer în cazul a 25 de senatori şi deputaţi. Se va crea o super-imunitate. Este o iniţiativă care daca va fi adoptată, dă o lovitură grea statului de drept, afectand iremediabil credibilitatea României ca stat membru al Uniunii Europene şi NATO", a arătat Horia Georgescu.

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

3 0
mda
11 dec 12:43
milud, chiar tu esti unul dintre id,iotii care isi dau cu parerea fara sa aiba habar ;)
-DNA nu are dreptul sa CONDAMNE, ci doar sa ancheteze. Hotararile le iau instantele judecatoresti, iar atat timp cat anchetele DNA au dus la hotarari definitive luate de catre diferite instante si diferiti judecatori, in cazul mai multor INFRACTORI dovediti, chiar dintre greii ma,fiei politico-economice, inseamna ca este o institutie UTILA!
-Coruptia este una dintre principalele piedici in calea dezvoltarii nu doar pentru tarile lumii a treia dar si pentru cele in curs de dezvoltare, deci existenta unor institutii specializate care sa combata fenomenul este nu doar necesara ci vitala.
-cu oricate vrajeli ai incerca sa vii tu si restul postacilor, ce au facut gunoaiele din parlament tot SUPERIMUNITATE se numeste.
P.S.: Daca parlamentarii ar fi fost "curati", nici 1000 institutii ca DNA indiferent ca utile sau inutile nu i-ar fi deranjat!
Răspunde
0 -5
milud
11 dec 10:33
Ca toti id,iotii isi dau cu parerea fara sa aiba habar, nu e de mirare intr-o tara in care incompetenta a ajuns la mare cinste ! Dar ca ziarisiti , politicieni si chiar alesi pot face confuzia intre functionari, demnitari si functionari publici, mi se pare deplorabil !

Functionari sint toti cei care au o slujba intr-o institutie de stat. Dar numai unii sint functionari publici !

Corpul functionarilor publici este o categorie PROFESIONALA de functionari care SINT NUMITI, NU ANGAJATI la stat ! Ei depun un juramint, accepta anumite privatiuni de drepturi civile si economice si au anumite avantaje in sistem cariera, garantate de L188/2000, cea pe care se c.a,ca. totate guvernele de cind a fost adoptata si pina astazi. Parte din necunoastere a acestei probleme, parte din ticalosia nativa a politicienilor.

FUNCTIONARII PUBLICI SINT LA FEL CA MEDICII, AVOCATII, ARHITECTII, INGINERII, MILITARII ETC. ! SINT CATEGORIE PROFESIONALA !!!

Functionarii publici se impart artificial in functionari publici - de la patzachina de la ghiseu la directorii din institutii - si inalti functionari publici - directori din ministere, functionari de stat, secretari de stat , prefecti si altii asemenea -, astia din urma avind anumite privilegii pe care si leau arogat singuri, profitind ca sint si demnitari in acelasi timp.

Demnitarii sint cei care ocupa functii de demnitate in stat, de obicei prin alegeri ! Ei nu au fost si nu sint nici macar functionari, dapoi functionari publici ! Presedintele, deputatii si senatorii nu au fost si nu sint functionari si nici functionari publici !!!

Prevederile Codului Penal in ceea ce priveste coruptia, abuzul in serviciu si altele asemenea infractiuni ce privesc functionarii publici li se aplica printr-o alta prevedere a Codului Penal potrivit careia cele de mai sus se aplica tuturor celor care indeplinesc functii publice ! Indiferent de ce mai prevad alte legi sau regulamente !

Ca atare, alesii nu si
Răspunde
0 -4
milud
11 dec 10:31
12 (urmare)
Ca atare, alesii nu si-au tras superimunitati ci doar au rupt dintii ANI si DNA, institutii care nici nu terebuiau sa existe din start: orice procuror si orice judecator sint perfect apti sa ancheteze si sa condamne demnitarii, nu trebuiau institutii separate pentru asta ! Si atunci nu ar fi fost posibila nici scoaterea alesilor de sub incidenta legii, ca era prea deocheata si se incalca si Constitutia.

Asa ca alesii nu au facut decit sa raspunda la abuzul infiintarii acestor instante speciale cu o lege speciala care rupe dintii acestor instante !
8 0
@MAREA CĂCĂREZĂ
11 dec 07:53
cretinoiduleeeee aici este vorba că mafiotzii pe care i-ai ales să te conducă nu te fură cu legea-n mână doar pe tine, cum ai merita, ci şi pe mine iar mie nu-mi convine. Că eşti tu un imecil care deschizi gura să te scuipe politicienii în ea iar apoi mai şi mulţumeşti.....asta-i altă treabă. Marsh în chisda mă-ti pe forumul Latrina3 ori Jegul Naţional că şi aşa acollo nu poţi posta nimic (ordin de la Hoitulescu)
Răspunde
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
13 0
vlad
11 dec 02:43
2 Se vede ca esti de-a lui Ponta, esti superficial nene ....
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
20 0
ktm
10 dec 23:09
sa le dau la mwie parlamentarilor. ole
Răspunde
0 -3
parlamentarii
11 dec 07:53
2 Ce simpoatic eşti! Acum vă dăm noi Muuuuultă muuuuuuuultă M U E la toţi! HA!
15 -1
whitezombie
10 dec 22:54
Ce comentati atat? Suntem in democratie, deci asta e vointa boborului, nu? Ca voi doar aveti drepturi in democratie, aveti ceva de spus in democratie, nu? Deci, este vointa voastra.
Răspunde
11 -3
adinacreierspalat
10 dec 22:36
Parlamentarii nu sunt functionari publici. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa se supuna acelorlasi legi. Adica sa mearga unde le este locul daca fura. Este tara unde scrie in constitutie ca daca nu ai fost prins furand atunci ce ai furat se prezuma a fi obtinut cinstit.
Răspunde
10 -1
nelutiu
10 dec 22:19
Spaga noastra din sistem

Coruptia in tara asta
De multa vreme instalata
Chiar unii si-au corupt nevasta
Fiind mireasa prima data!

In urma cu vreo trei decenii
Il cumparai chiar si pe doctor
Ceva benzina si-oratanii
Pentru friptura la cuptor

Dar astazi ne crescuse pretul
Ca sa corupi pe cineva
El te priveste cu dispretul
Ce numai el l-ar merita!

El nu doreste carburanti
Si oratanii chiar de curte
La conturi vrea sa ii umblati
Conturi cu cifre foarte multe,

Nu mai iubesc acuma leii
Chiar dolareii de-s putini
Aduna-n mii doar euroii
Si nu conteaza ca-s straini!

Au adunat unii terenuri
Hectare multe se-ntelege
Dar au uitat unele treburi
Chiar groapa lor e prima lege!
Răspunde
0 0
Grupul
10 dec 22:18
Suntem aici un grup de admiratori al Alinei si ovationam dupa simpatii politice . Unii strga ; jos Alina , altii sus Alina . Democratie!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print