Părintele Arsenie Boca - urmărit pe patul de moarte de Securitate

Arsenie Boca
Arsenie Boca

Şase dosare are părintele Arsenie Boca la CNSAS. O notă de la CNSAS demostrează că părintele a fost urmărit până în ultimul ceas.

Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, d. 28 noiembrie 1989) este cunoscut drept Sfântul Ardealului şi considerat pe drept cuvânt unul dintre cei mai mari duhovnici români. Părinte ieromonah Arsenie Boca a fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbata de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop, unde datorită personalității sale veneau mii și mii de credincioși, fapt pentru care a fost hărțuit de Securitate. A fost unul din martirii gulagului comunist, închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea. Securitatea l-a urmărit până la moarte.


10.04.1989

 Strict secret

 Ex. unic

Astăzi, data de mai sus, m-am deplasat la domiciliul numitului Boka Zian-Vălean din Sinaia, str. Privighetorilor, nr. 16, jud. Prahova, pentru a verifica datele furnizate de f.s. „Tâmplaru”. Cu acest prilej am constatat că Boka Zian-Vălean este paralizat şi imobilizat la pat. Am încercat să discut cu el, însă cu greu am putut comunica cu el deoarece are o pareză facială şi abia se poate percepe ce vrea să spună. Pe de altă parte, fiind suferind cu inima este protejat pentru a nu se expune la eforturi fizice şi emoţii.

În discuţiile purtate cu îngrijitoarea sa, anume Sângeorzan Ioana, aceasta a relatat că Boka Zian-Vălean nu primeşte vizite şi se află sub supravegherea ei permanentă. Întrucât aceasta a fost folosită de organele noastre în rezolvarea unor sarcini informative a fost instruită şi i-a fost dat în grijă numitul Boka Zian-Vălean.

Ofiţer principal Mr. Cocârlea

 Constantin/ss 

 ACNSAS, fond Informativ, dosar 2710, f. 18-18v.


Sursa: EVZ.ro 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

9 -2
alexandru-suntem prea contemporani
19 aug 10:02
suntem prea contemporani, chiar dupa peste 20 ani, cu parintele Boca pentru a sesiza dimensiunea sfinteniei acestuia ! Daca occidentul ar fi avut o asemenea personalitate (si nu are in ultimile sute de ani ...!) am fi cunoscut recunoasteri , exegeze si conferinte fulminante .Asa, ,nu spunem mai nimic , ne mai aducem aminte cand si cand de el si stam cu ochii atintiti la un cler in marea lui majoritate fost colaborator cu securitatea , cu dosare distruse sau tinute la "pastrare" pentru ca acum sa taca din gura ! Abia dupa ce biserica se va elibera de mediocritatea , lipsa de curaj si de smerenie ,cu care a fost "contaminata " de comunism , ei bine, abia atunci se va vorbi despre personalitatea europeana a parintelui Boca si generatiile viitoare vor putea deschide "cararea imparatiei " ....acum , nu !
Răspunde
4 -1
Cornelia Vodoiu
19 aug 08:49
De ce nu l-au aparat academicienii ,profesorii din facultatile de teologie din Bucuresti, din Sibiu, generatiile de absolventi de teologie?
Putem spune ca decembrie 1989 a insemnat condamnarea la moarte a scolii romanesti , a familiei si "implementarea" drogurilor si-n Romania?
“Dupa cuvantul Sfintilor, toata stradania diavolului aceasta era si este, ca sa desfaca dragostea sufletului nostru de Dumnezeu si s-o lege de orice altceva afara de Dumnezeu. Drept aceea vrajmasul , ca sa-si ajunga tinta faradelegii, imbie sufletului ispita intai, cea prin placere, aducandu-i momeli placute la vedere si bune la gustare – potrivite cu fiecare putere franta a sufletului , in parte, iar pe trup il impinge sa le implineasca cu lucrul si sa le faca tot mereu. Vrea vicleanul . ca pe niste lipsiti de bucuria vederii lui Dumnezeu, pe care ne-a furat-o , sa ne mangaie invatandu-ne sa iubim placerea , binestiind vicleanul ca asta stinge iubirea de Dumnezeu si intuneca mintea de la vederea Lui. » Parintele Arsenie Boca.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print