OZN-ul de piatră din BULGARIA. Cel mai ciudat monument comunist creat vreodată VIDEO

OZN-ul de piatră din BULGARIA. Cel mai ciudat monument comunist creat vreodată
OZN-ul de piatră din BULGARIA. Cel mai ciudat monument comunist creat vreodată / FOTO: humanplanet.com
OZN-ul de piatră din BULGARIA. Cel mai ciudat monument comunist creat vreodată OZN-ul de piatră din BULGARIA. Cel mai ciudat monument comunist creat vreodată OZN-ul de piatră din BULGARIA. Cel mai ciudat monument comunist creat vreodată OZN-ul de piatră din BULGARIA. Cel mai ciudat monument comunist creat vreodată OZN-ul de piatră din BULGARIA. Cel mai ciudat monument comunist creat vreodată OZN-ul de piatră din BULGARIA. Cel mai ciudat monument comunist creat vreodată OZN-ul de piatră din BULGARIA. Cel mai ciudat monument comunist creat vreodată OZN-ul de piatră din BULGARIA. Cel mai ciudat monument comunist creat vreodată OZN-ul de piatră din BULGARIA. Cel mai ciudat monument comunist creat vreodată

La 330 de kilometri de Bucureşti, pe un vârf de munte, cândva îngheţat, pare că doarme un ciudat OZN de piatră. E, de fapt, fosta Casă a Partidului Comunist Bulgar. Monumentul, aşezat deasupra Văii Trandafirilor, pe muntele Buzludja, este una dintre cele impresionante moşteniri ale comunismului Est-European. URMĂRIŢI UN REPORTAJ MARCA REPORTERII REALITĂŢII.

Dacă Ceauşescu a ridicat Casa Poporului în cinci ani, bulgarii s-au chinuit nu mai bine de şapte ca să înfăptuiască edificul visat de Todor Jivkov, iar pe şantier au lucrat peste o sută de mii de oameni. E un monument despre care se spune că e dedicat şi ostasilor romani care s-au jertfit, alături de eroi bulgari, în razboiul pentru independentă, dus împotriva turcilor. Abandonată după 1989, cladirea este acum doar o stranie aparitie, deprinsa parca dintr-o alta lume.

Regimurile totalitare din toata lumea au lăsat în urmă constructii megalomanice. Nici Bulgaria nu a făcut exceptie.

Liderii comunisti si-au marcat şi ei epoca realizand poate unul dintre cele mai ciudate monumente inchinate idealurilor socialiste: edificiul din varful muntelui Buzludja, pur şi simplu unic în Europa. Bedros Azinyan avea doar zece ani cand a urcat pentru prima data in locul care a devenit “cuibul de vultur al partidului comunist bulgar”

Constructia impresionantului monument a demarat la ordinul Partidului comunist, condus la acea vreme de Todor Jivkov. Se întâmpla în 1974, cu zece ani înainte ca Nicolae Ceauşescu să semneze pentru începerea lucrărilor la Casa Poporului. Timp de sapte ani intreaga natiune a muncit pentru realizarea “Casei partidului Comunist Bulgar.” Mincho Iovcev era pe atunci secretarul de partid al regiunii Stara Zagora si a coordonat o parte din lucrarile de la Buzludja.

Locul in care urma sa se înalţe ciudata cladire nu a fost ales deloc intamplator. În 1868, o ceată de haiduci condusă de Hagi Dimităr şi Stefan Caragea a purtat, pe acele plaiuri, mai multe lupte cu turcii. Revoluționarii, care înainte își găsiseră adăpost pe teritoriul României, au fost până la urmă înfrânţi, dar istoria țării îi pomenește drept martiri ai luptei de eliberare de sub jugul otoman. „El, care cade în timp ce luptă pentru libertate, nu poate muri niciodată.”

Astfel avea să-l descrie pe Hagi Dimităr poetul naţional, Hristo Botev.

Vârful Buzludja avea sa mai fie martorul altui eveniment important in istoria vecinilor noştri de la sud de Dunăre. Tot pe aceste meleaguri s-au pus bazele socialismului bulgaresc. Se întâmpla prin 1891, iar fondatorul mişcării se numea Dimităr Blagoev.

Uriasul dom are doua sali circulare, ai căror pereti au fost decorati cu peste 243 de metri patrati de mozaic. Fiecare bucata a fost opera singulara a unui artist bulgar.

Pilonul din spatele domului, cel care simbolizeaza steagul comunist in vant, are 70 de metri inaltime. Pentru fundatie – care are un volum de aproape 5000 de metri cubi – a fost necesara dinamitarea crestei. Aşa se face că, din 1441 de metri, cat avea varful, inainte de inceperea santierului, 141 au disparut. Iar daca s-ar pune cap la cap fier-betonul armaturii, s-ar ajunge la o lungime de 200 de kilometri. Adică mai bine de jumătate din distanța de la București la Sofia.

În sala cea mare, de pe un perete te priveau portretele lui Marx, Engels si Lenin, iar de vis-a-vis, cele ale comuniștilor bulgari. Se spune că pietricelele montate in mozaic au fost aduse din toate colțurile Bulgariei, tocmai pentru a simboliza intreaga natiune. Doar stelele rosii in cinci colturi au fost realizate cu roci aduse din Rusia, locul in care s-a nascut comunismul.

Cupola este înaltă de 15 m iar pe bolta ei, alaturi de seceră si ciocan, a fost inscriptionat binecunoscutul mesaj al Internationalei: Proletari din toate tarile, uniti-va.

Iar proletarii, cel puţin cei bulgari, s-au cam unit în eforturi, pentru că banii necesari construcției au fost adunați, în mare parte, din... donaţii. Unele voluntare, altele... obligatorii, căci așa erau timpurile.

Inaugurat în 1981, la aniversarea a 1300 de ani de la înființarea statului bulgar, monumentul a atras, numai in primul an, peste 1 milion de vizitatori. Ca sa poti intra, aveai nevoie de rezervare, făcută cu cel putin trei luni inainte. Turul complexului ţinea o oră şi putea fi făcut de 5-600 de oameni odată.

Dupa 1989, cladirea a intrat in administrarea statului. Iar autoritatile bulgare par a fi invatat aceleasi lectii ca omologii romani: arunca vina dintr-o gradina in alta, in timp ce complexul, care astazi valoreaza peste 12 milioane de euro, continua sa se degradeze. In cei peste 20 de ani de democratie bulgară, problema cladirii a tot fost aruncată de la guvern, la prefectura din Stara Zagora, si de la prefectura, la primaria orasului Kazanlac(cum se citeşte?), pe al carui teritoriu administrativ se afla.

Cu toate ca monumentul se degradeaza de la an la an, autoritatile par sa ramana vesnic blocate in discutii despre cine si cum sa administreze cladirea. Chiar şi aşa, la fiecare sfârşit de iulie, zeci de mii de socialişti bulgari se strâng aici pentru aniversarea Partidului Socialist. Partid care, dupa numeroase solicitari, a primit-o inapoi, anul trecut. Premierul Boyko Borisov avea să declare: „O să-i lăsăm să se ocupe de ea, pentru că și aici se adeveresc spusele: Un partid care nu-și respectă trecutul și simbolurile nu are viitor.”

Pana cand autoritatile sau timpul vor decide soarta monumentului de la Buzludja, bulgarii par si ei ca vor sa isi uite trecutul. Pe frontispiciul a ceea ce era odata „cuibul de vultur al partidului comunist bulgar” sta scris mare, cu litere rosii: „FORGET YOUR PAST” - „Uitaţi-vă trecutul!”. Un trecut de trista amintire, din care nu a mai ramas decat un schelet cu o ciudata forma de nava spatiala.

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

1 0
alexary
08 apr 20:34
Aseara a fost un reportaj pe protv in legatura cu asta.Ce varza sunt scribalaii de la realitatea. copiatoare si scanere
Răspunde
Dorinel Aleonte
0 0
Dorinel Aleonte
08 apr 11:31
Natiunile care au conducatori ce nu gandesc suficient , au de-a face cu astfel de aspecte hilare ! Cate se pot face in asemenea cladiri !.. Cred ca ..o asociatie de politicieni extraterestri "rupti de realitatile cotidiene" si manati de interese oligarhice ar fi cea mai buna in acest varf de munte ! Poate luam si noi exemplul si ...astfel de politicieni sa le gasim un sediu pe Vf.Omu !!!
Răspunde
2 0
parere neautorizata
08 apr 08:44
Iar eu vin si zIc : La multi ani tuturor "FLORILOR" din tara !
Răspunde
2 0
O_N-I_T_A
08 apr 08:47
5 Multi ani cu sanatate si bucurie , si tie !!!
2 0
parere neautorizata
08 apr 09:03
3 OHO , multumesc si te salut , cu respect !
0 0
Hristos a inviat !
08 apr 08:40
Un Paste luminos si fericit tuturor crestinilor care-l sarbatoresc astazi !
Răspunde
1 0
Leo
08 apr 08:37
Mai Fraieriilor!Macar scrieti o urare la catolici unde astazi e Paste !!!Pe cine il intereseaza cretinitati ca asta?HRISTOS A INVIAT!!!
Răspunde
0 0
O_N-I_T_A
08 apr 08:42
6 Corect ! ,,Adevarat a inviat ! '' si ,,Sarbatori cu sanatate si bucurie ! '' pt toti forumistii ! Ei- cu ei , noi-cu noi !!!
-1 0
...cândva îngheţat, pare că doarme un ciudat OZN de piatră. E, de fapt, fosta Casă a Partidului Comunist Bulgar. Citește mai departe… ...
-1 0
...vârf de munte, cândva îngheţat, pare că doarme un ciudat OZN de piatră. E, de fapt, fosta Casă a Partidului Comunist Bulgar. Citește mai departe… ...
-2 0
PINTILIE-BT.
07 apr 23:26
=== NEWS.... NEWS.... 2012 == ACUMA PE TVR 2 E DIRECT PASTELE CATOLIC IN SEARA ASTA E PASTELE LA EI SI CRED 90% ASA AR TREBUI SA FIE SI LA NOI DEOARECE NOI SUNTEM LATINI CA EI , IAR DE MA INSEL EU ? ORTODOXISMUL SI CRESTINISTUL VIN DE LA RUSI BOLSEVICI EI IS SI CULMEA NU S LATINI CA NOI, NI O FI INDOBITOCIT SI PE NOI ? --- MAI STII ????? -----CE AR FI CA , MASS MEDIA SA VERIFICE DIN MOSI STRAMOSI DACA NU AM DREPTATE ? EU ZIC CA DA DEOARECE RUSIA E LANGA NOI SI CULMEA NOI SUNTEM LATINI NU CA EI . DACA MA INSEL ASTA E .......DIN PARTEA MEA : PASTE FERICIT TUTUROR CATOLICILOR SI HRISTOS A INVIAT SI VORBA MEA ORICE AR ZICE ALTI ....DOAMNE - AJUTA !!! ----
Răspunde
5 0
adrian
07 apr 22:47
macar daca ati fi facut traducerea asa cum trebuie ...
Răspunde
-1 0
...cândva îngheţat, pare că doarme un ciudat OZN de piatră. E, de fapt, fosta Casă a Partidului Comunist Bulgar. Citește mai departe… ...
Afișează mai multe comentarii
print