OZN-ul de piatră din BULGARIA. Cel mai ciudat monument comunist creat vreodată VIDEO

OZN-ul de piatră din BULGARIA. Cel mai ciudat monument comunist creat vreodată
OZN-ul de piatră din BULGARIA. Cel mai ciudat monument comunist creat vreodată / FOTO: humanplanet.com
OZN-ul de piatră din BULGARIA. Cel mai ciudat monument comunist creat vreodată OZN-ul de piatră din BULGARIA. Cel mai ciudat monument comunist creat vreodată OZN-ul de piatră din BULGARIA. Cel mai ciudat monument comunist creat vreodată OZN-ul de piatră din BULGARIA. Cel mai ciudat monument comunist creat vreodată OZN-ul de piatră din BULGARIA. Cel mai ciudat monument comunist creat vreodată OZN-ul de piatră din BULGARIA. Cel mai ciudat monument comunist creat vreodată OZN-ul de piatră din BULGARIA. Cel mai ciudat monument comunist creat vreodată OZN-ul de piatră din BULGARIA. Cel mai ciudat monument comunist creat vreodată OZN-ul de piatră din BULGARIA. Cel mai ciudat monument comunist creat vreodată

La 330 de kilometri de Bucureşti, pe un vârf de munte, cândva îngheţat, pare că doarme un ciudat OZN de piatră. E, de fapt, fosta Casă a Partidului Comunist Bulgar. Monumentul, aşezat deasupra Văii Trandafirilor, pe muntele Buzludja, este una dintre cele impresionante moşteniri ale comunismului Est-European. URMĂRIŢI UN REPORTAJ MARCA REPORTERII REALITĂŢII.

Dacă Ceauşescu a ridicat Casa Poporului în cinci ani, bulgarii s-au chinuit nu mai bine de şapte ca să înfăptuiască edificul visat de Todor Jivkov, iar pe şantier au lucrat peste o sută de mii de oameni. E un monument despre care se spune că e dedicat şi ostasilor romani care s-au jertfit, alături de eroi bulgari, în razboiul pentru independentă, dus împotriva turcilor. Abandonată după 1989, cladirea este acum doar o stranie aparitie, deprinsa parca dintr-o alta lume.

Regimurile totalitare din toata lumea au lăsat în urmă constructii megalomanice. Nici Bulgaria nu a făcut exceptie.

Liderii comunisti si-au marcat şi ei epoca realizand poate unul dintre cele mai ciudate monumente inchinate idealurilor socialiste: edificiul din varful muntelui Buzludja, pur şi simplu unic în Europa. Bedros Azinyan avea doar zece ani cand a urcat pentru prima data in locul care a devenit “cuibul de vultur al partidului comunist bulgar”

Constructia impresionantului monument a demarat la ordinul Partidului comunist, condus la acea vreme de Todor Jivkov. Se întâmpla în 1974, cu zece ani înainte ca Nicolae Ceauşescu să semneze pentru începerea lucrărilor la Casa Poporului. Timp de sapte ani intreaga natiune a muncit pentru realizarea “Casei partidului Comunist Bulgar.” Mincho Iovcev era pe atunci secretarul de partid al regiunii Stara Zagora si a coordonat o parte din lucrarile de la Buzludja.

Locul in care urma sa se înalţe ciudata cladire nu a fost ales deloc intamplator. În 1868, o ceată de haiduci condusă de Hagi Dimităr şi Stefan Caragea a purtat, pe acele plaiuri, mai multe lupte cu turcii. Revoluționarii, care înainte își găsiseră adăpost pe teritoriul României, au fost până la urmă înfrânţi, dar istoria țării îi pomenește drept martiri ai luptei de eliberare de sub jugul otoman. „El, care cade în timp ce luptă pentru libertate, nu poate muri niciodată.”

Astfel avea să-l descrie pe Hagi Dimităr poetul naţional, Hristo Botev.

Vârful Buzludja avea sa mai fie martorul altui eveniment important in istoria vecinilor noştri de la sud de Dunăre. Tot pe aceste meleaguri s-au pus bazele socialismului bulgaresc. Se întâmpla prin 1891, iar fondatorul mişcării se numea Dimităr Blagoev.

Uriasul dom are doua sali circulare, ai căror pereti au fost decorati cu peste 243 de metri patrati de mozaic. Fiecare bucata a fost opera singulara a unui artist bulgar.

Pilonul din spatele domului, cel care simbolizeaza steagul comunist in vant, are 70 de metri inaltime. Pentru fundatie – care are un volum de aproape 5000 de metri cubi – a fost necesara dinamitarea crestei. Aşa se face că, din 1441 de metri, cat avea varful, inainte de inceperea santierului, 141 au disparut. Iar daca s-ar pune cap la cap fier-betonul armaturii, s-ar ajunge la o lungime de 200 de kilometri. Adică mai bine de jumătate din distanța de la București la Sofia.

În sala cea mare, de pe un perete te priveau portretele lui Marx, Engels si Lenin, iar de vis-a-vis, cele ale comuniștilor bulgari. Se spune că pietricelele montate in mozaic au fost aduse din toate colțurile Bulgariei, tocmai pentru a simboliza intreaga natiune. Doar stelele rosii in cinci colturi au fost realizate cu roci aduse din Rusia, locul in care s-a nascut comunismul.

Cupola este înaltă de 15 m iar pe bolta ei, alaturi de seceră si ciocan, a fost inscriptionat binecunoscutul mesaj al Internationalei: Proletari din toate tarile, uniti-va.

Iar proletarii, cel puţin cei bulgari, s-au cam unit în eforturi, pentru că banii necesari construcției au fost adunați, în mare parte, din... donaţii. Unele voluntare, altele... obligatorii, căci așa erau timpurile.

Inaugurat în 1981, la aniversarea a 1300 de ani de la înființarea statului bulgar, monumentul a atras, numai in primul an, peste 1 milion de vizitatori. Ca sa poti intra, aveai nevoie de rezervare, făcută cu cel putin trei luni inainte. Turul complexului ţinea o oră şi putea fi făcut de 5-600 de oameni odată.

Dupa 1989, cladirea a intrat in administrarea statului. Iar autoritatile bulgare par a fi invatat aceleasi lectii ca omologii romani: arunca vina dintr-o gradina in alta, in timp ce complexul, care astazi valoreaza peste 12 milioane de euro, continua sa se degradeze. In cei peste 20 de ani de democratie bulgară, problema cladirii a tot fost aruncată de la guvern, la prefectura din Stara Zagora, si de la prefectura, la primaria orasului Kazanlac(cum se citeşte?), pe al carui teritoriu administrativ se afla.

Cu toate ca monumentul se degradeaza de la an la an, autoritatile par sa ramana vesnic blocate in discutii despre cine si cum sa administreze cladirea. Chiar şi aşa, la fiecare sfârşit de iulie, zeci de mii de socialişti bulgari se strâng aici pentru aniversarea Partidului Socialist. Partid care, dupa numeroase solicitari, a primit-o inapoi, anul trecut. Premierul Boyko Borisov avea să declare: „O să-i lăsăm să se ocupe de ea, pentru că și aici se adeveresc spusele: Un partid care nu-și respectă trecutul și simbolurile nu are viitor.”

Pana cand autoritatile sau timpul vor decide soarta monumentului de la Buzludja, bulgarii par si ei ca vor sa isi uite trecutul. Pe frontispiciul a ceea ce era odata „cuibul de vultur al partidului comunist bulgar” sta scris mare, cu litere rosii: „FORGET YOUR PAST” - „Uitaţi-vă trecutul!”. Un trecut de trista amintire, din care nu a mai ramas decat un schelet cu o ciudata forma de nava spatiala.

Articole recomandate
 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?