ORA DE IARNA: Curiozităţi şi utilitare legate de trecere la ORA DE IARNĂ

ORA DE IARNĂ 2012. Ceasurile se dau înapoi cu o oră în noaptea de 28 octombrie
ORA DE IARNĂ 2012. Ceasurile se dau înapoi cu o oră în noaptea de 28 octombrie
ORA DE IARNĂ 2012. Ceasurile se dau înapoi cu o oră în noaptea de 28 octombrie România trece duminică la ora de iarnă Ora de iarnă, bună pentru organism / Foto: cbsnews.com ORA EXACTĂ. Românii trec la ora de iarnă Rusia va trece la ora de iarnă și va rămâne la ea ORA DE IARNA ORA DE IARNĂ: Cum va fi afectată circulaţia trenurilor

ORA DE IARNA ne face să dormim mai mult. România trece în această noapte la ORA DE IARNĂ. Ora 4 devine ora 3. Duminică e CEA MAI LUNGĂ ZI DIN AN - 25 de ore.

ORA DE IARNA, NU UITATI SA VA FIXATI CEASURILE IN ACEASTA NOAPTE. REALITATEA.NET va prezintă ce efecte are trecerea la ORA DE IARNA, de la la cele de sanatate, la cele utilitare.

Fără ORĂ DE IARNĂ la război

Ciudat este că, între aprilie 1940 şi noiembrie 1942, românii "au funcţionat" numai după ora de vară. Aşadar, chiar dacă pare ciudat, aceasta a prins şi două ierni. Dar cine avea timp de ora de iarnă şi ora de vară în plin război? Aşa că, în 1943, anul în care aliaţii începeau bombardamentele aeriene asupra României, ţara noastră renunţa la datul ceasului înainte şi înapoi în funcţie de anotimp.

ORA DE IARNĂ şi de vară, regulă din '97

La 27 mai 1979, ceasul a fost dat, din nou, înainte. Din 1980 până în 1983, s-a revenit la regula primei duminici din aprilie. Din 1984, anul în care ţara noastră reuşea cea mai bună prezenţă olimpică din istoria participărilor, ceasul era dat înainte în dimineaţa ultimei duminici din martie.

Singura diferenţă faţă de situaţia din prezent este că, în intervalul '84-'86, ora 00 devenea ora 01. Din 1997, în ultima duminică din martie, ora 03 devenea ora 04. Mai multe pe Libertatea.ro

ORA DE IARNĂ ADUCE TEMPERATURI SCĂZUTE. Vremea se va răci începând de duminică, urmând ca temperaturile să scadă de la maxime de 26 de grade până la 5-10 grade, urmând ca de marţi să se mai încălzească, a informat, vineri, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu.

 
ORA DE IARNA: Sunt afectate 82 de trenuri

Ora oficială de vară este aplicată între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie. Pentru trecerea la ora oficială de iarnă, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, astfel că duminică 28 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lungă zi a anului.

Trecerea la ora Europei Orientale, sau ora oficială de iarnă, nu va modifica mersul trenurilor în vigoare până la 28 octombrie, dar vor fi afectate de schimbarea de oră 82 de trenuri, dintre care 40 InterRegio, 40 Regio şi două InterCity, a anunţat CFR Călători.

Trenurile de călători vor pleca din staţiile de formare după ora oficială de vară până în noaptea de 27 spre 28 octombrie ora 4.00, care devine ora 3.00.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după 4.00 vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale.

Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4.00, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale. Trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinaţie.

ORA DE IARNA: O englezoaică trebuie să fixeze 4000 de ceasuri!!

Persoanele care au uitat să dea ceasurile cu o oră în urmă noaptea trecută nu trebuie să îşi facă probleme, deoarece o femeie a trebuit să muncească trei zile pentru a potrivi toate ceasurile pe care le are, peste 4.000.

Pauline West din Marea Britanie are în apartamentul său o colecţie impresionantă de ceasuri, care numără peste 4.000 de piese, scrie dailymail.co.uk.

Femeia în vârstă de 60 de ani a avut nevoie de trei zile pentru a potrivi ceasurile pentru ora de iarnă. Colecţia ei, despre care se crede că este cea mai mare din lume, acoperă fiecare perete al casei sale şi este estimată la o valoare de 17.000 de euro. Singurul loc din casă în care nu sunt ceasuri este dormitorul lui Kevin, fiul Paulinei. Pauline a început să colecţioneze ceasurile în urmă cu 24 de ani.

VEZI FOTO CU CEASURILE PAULINEI

Soţul femeii, Roy, în vârstă de 67 de ani, este atât de pasionat de colecţia soţiei sale încât poate auzi dacă unul dintre ceasuri nu mai funcţionează.

Cuplul petrece aproximativ o oră în fiecare seară pentru a întoarce ceasurile mecanice, iar în fiecare lună cumpără baterii pentru cele moderne.

Cea mai valoroasă piesă a colecţiei este un ceas vechi de 150 de ani, care ar costa în prezent aproximativ 1.100 de euro.

ORA DE IARNĂ: TRANSNISTRIA ŞI UCRAINA au renunţat din 2011 la ora de iarna

Transnistria a renunţat la ora de iarnă, potrivit unei hotărâri a liderului Igor Smirnov, anunţă Novîi Region, un gest interpretat ca o încercare de aderare la spaţiul economic al Rusiei şi Ucrainei, relatează PRO TV Chişinău.

Documentul postat pe site-ul oficial al administraţiei de la Tiraspol precizează că hotărârea a fost adoptată cu scopul "utilizării cât mai eficiente a părţii luminoase a zilei, ameliorării condiţiilor de lucru şi odihnă şi depăşirea efectelor negative asupra stării de sănătate", potrivit Novîi Region.

Aceleaşi motive au fost invocate şi de preşedintele rus Dmitri Medvedev, când a anunţat că Rusia nu va trece la ora de iarnă.

Anterior, Rusia şi Ucraina au anunţat că renunţă la ora de iarnă, în schimb, Republica Moldova o va menţine.


Ora oficială de vară este aplicată între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie. Pentru trecerea la ora oficială de iarnă, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, astfel că duminică 28 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lungă zi a anului.

Trecerea la ora Europei Orientale, sau ora oficială de iarnă, nu va modifica mersul trenurilor în vigoare până la 28 octombrie, dar vor fi afectate de schimbarea de oră 82 de trenuri, dintre care 40 InterRegio, 40 Regio şi două InterCity, a anunţat CFR Călători.

ORA DE IARNĂ şi ceasul biologic uman

 

ORA DE IARNA: Trenurile pleacă după ora de vară

Trenurile de călători vor pleca din staţiile de formare după ora oficială de vară până în noaptea de 27 spre 28 octombrie ora 4.00, care devine ora 3.00. În noaptea de sâmbătă spre duminică, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după 4.00 vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale.

 

ORA DE IARNĂ: Cum va fi afectată circulaţia trenurilor


Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4.00, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale. Trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinaţie.

Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei Orientale are loc tot în 28 octombrie, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria şi Ucraina trenurile vor circula după orarele din mersul de tren în vigoare.

ORA DE IARNA: România se afla în fusul orar 2

Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 şi a Europei Orientale - ora fusului 2.

ORA DE IARNA: România fixează iar ceasurile. Cum se modifică fusul orar

România se afla în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită "timpul legal român".

Convenţia a fost semnată de România în 1979, iar în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene. În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

ORA DE IARNA: Ce efecte are

"Bucuraţi-vă de o oră în plus de somn cât puteţi", spun specialiştii de la Glasgow University, Marea Britanie, care avertizează că efectul schimbării de oră dispare în câteva zile, scrie dailymail.co.uk.

Afirmaţia acestora vine în urma unui studiu la care au participat peste 3.000 de adulţi din Marea Britanie şi care a demonstrat că, odată cu schimbarea orei, în ultimul weekend al lunii octombrie, calitatea somnului dispare.

Cei mai mulţi dintre participanţii la studiu au declarat că se simt chiar mai energici şi mai fericiţi decât înaintea trecerii la ora oficială de iarnă. Însă beneficiile lenevirii de fiecare an, din ultima duminică a lui octombrie, dispar rapid, mulţi dintre cei care s-au declarat mulţumiţi de situaţie spunând că se simt mai rău ca atunci când dormeau mai puţin.

Întrebaţi cum au dormit, participanţii la studiu şi-au acordat o notă de 5,4 la calitatea somnului înainte de trecerea la ora oficială de iarnă şi de 4,5 după schimbarea orei.

"Trecerea la ora de iarnă le poate oferi un scurt răgaz pentru odihnă atât acelora care au probleme cu somnul, cât şi celor care dorm bine de obicei, efectele în cazul primilor fiind temporare", spune profesorul Colin Espie, fondator al Centrului pentru Somn de la Universitatea Glasgow.

"Odată ce corpul se obişnuieşte cu noul program, calitatea somnului scade semnificativ, iar procesul se accentuează odată cu instalarea iernii", adaugă profesorul.

ORA DE IARNĂ: România fixează iar ceasurile. Cum se modifică fusul orar


Ora de iarnă: Efectele pe care le are asupra sănătăţii această schimbare

În general, trecerea de la ora de vară la ora de iarnă nu ridică mari probleme, însă pot să apară diverse stări până când organismul se adaptează la această schimbare. "Pentru organism, orice schimbare este un factor stresor. Trecerea în sine la ora de iarnă este un efort cu care organismul se poate adapta relativ uşor, însă acest lucru depinde şi de particularităţile fizice şi psihice ale fiecărui organism în parte. În cele mai multe cazuri sunt necesare câteva zile pentru adaptare", ne spune Lena Rusti, psihoterapeut la Clinica Mentarex.

Astfel că în aceste câteva zile de adaptare a organismului la această schimbare unele persoane pot să se confruntă cu simptome precum:

1. O stare permanentă de oboseală şi lipsa de energie
2. Stări de depresie
3. Somnolenţă în timpul zilei

4. O stare mai accentuată de anxietate şi stres
5. Îţi dă peste cap toată rutina zilnică, lucru care poate să fie agasant pentru o persoană meticuloasă.

 

ORA DE IARNĂ: Ceasurile se dau înapoi duminică, ora 4,00 devenind ora 3,00. Aşadar în ultima duminică din luna octombrie se încheie orarul de vară, care debutează în ultima duminică a lunii martie, şi se revine la Timpul Legal Român, când diferenţa faţă de timpul universal (GMT) este din nou de două ore. Schimbarea nu este simultană în toate ţările unde are loc din cauza diferenţei de fus orar.

STUDIU: Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă


Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine, apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului zero, a Europei Centrale - ora fusului 1 şi a Europei Orientale - ora fusului 2.

ORA DE IARNĂ 2012: România se va ghida după ora de iarnă până în ultima duminică din luna martie a anului 2013, atunci când vom reveni la ora de vară. În acea noaptea ora 3 va deveni ora 4.

În România ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Până în 1939 ora de vară a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00:00 și prima duminică din octombrie, ora 01:00 (ore locale). Între 1 aprilie 1940, ora 00:00, și 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979. Până în 1983 a funcţionat sistemul primei duminici din aprilie şi a ultimei duminici din septembrie, iar din 1984 până în 1996 cel al ultimei duminici din martie şi al ultimei duminici din septembrie. Prezenta regulă este în vigoare din 1997.


Odată cu încetarea folosirii orei de vară, 70 de ţări din Europa şi Statele Unite ale Americii dau ceasurile cu o oră înapoi. Trei ţări din UE (Marea Britanie, Irlanda şi Portugalia) vor reveni la ora GMT, în timp ce Spania, Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia şi Olanda vor fixa ceasurile la ora GMT+1. La rândul lor, Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia şi Lituania îşi vor fixa ceasurile la ora GMT+2.

 

ORA DE IARNĂ 2012. Ceasurile se dau înapoi cu o oră în noaptea de 28 octombrie

Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală a Soarelui şi reducerea folosirii luminii artificiale.

Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă, dar a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva ţări din Europa. Au urmat ani în care introducerea orei de vară a fost propusă de mai multe ori, dar respinsă. Pentru o perioadă mai îndelungată a fost aplicată în SUA, în timpul celui de al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 - 30 septembrie 1945.

În România, orarul de vară a fost introdus pentru prima dată, fără prea mare succes, în 1931, când a fost publicată în Monitorul Oficial din iulie 1931 Legea pentru stabilirea orei oficiale în România. Începând cu anul 1979, ora de vară a fost instituită permanent în ţara noastră şi până în anul 1997 trecerea la ora de vară s-a făcut în ultima duminică a lunii martie, iar la ora de iarnă în ultima duminică a lunii septembrie.

Începând cu anul 1998, potrivit Ordonanţei de Guvern nr. 20 din 18 august 1997, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie, iar la ora de iarna în ultima duminică a lunii octombrie.

 

ORA EXACTĂ. Nu vă lăsați surprinși de trecerea la ora de iarnă!

Trecerea la ora de iarnă nu modifică mersul trenurilor în vigoare.

Potrivit CFR Călători, trenurile de călători pleacă din staţiile de formare după ora oficială de vară până la ora 4,00, iar cele care au ora de plecare după 4,00 vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale.

Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4,00, ora oficială de vară, opresc în staţiile din parcurs stabilite, unde staţionează până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale. De asemenea între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile circulă după orarul în vigoare.

Reguli pentru trecerea la ora de vara si pentru trecerea la ora de iarna
Trecerea la ora de iarna se realizeaza in ultima zi de duminica a lunii octombrie, astfel incat ora 4.00 a noptii de sambata spre duminica va deveni ora 3.00.

Trecerea la ora de vara se realizeaza in ultima zi de duminica a lunii martie, astfel incat ora 3.00 a noptii de sambata spre duminica va deveni ora 4.00.

Tabel zile treceri la ora de vara si la ora de iarna

  • 2011, trecerea la ora de vara: noaptea dintre 26 si 27 martie, adica ultima duminica din luna martie 2011
  • 2011, trecerea la ora de iarna: noaptea dintre 29 si 30 octombrie, adica ultima duminica din luna octombrie 2011

  • 2012, trecerea la ora de vara: noaptea dintre 24 si 24 martie, adica ultima duminica din luna martie 2012
  • 2012, trecerea la ora de iarna: noaptea dintre 27 si 28 octombrie, adica ultima duminica din luna octombrie 2012

  • 2013, trecerea la ora de vara: noaptea dintre 30 si 31 martie, adica ultima duminica din luna martie 2013
  • 2013, trecerea la ora de iarna: noaptea dintre 26 si 27 octombrie, adica ultima duminica din luna octombrie 2013Articole recomandate
 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?