Bucureştenii vor plăti mai mult la întreţinere. Oprescu: Nu pot face faţă cu subvenţia

Oprescu: Nu pot face faţă cu subvenţia. Cei cu venituri peste 2.500 lei să plătească 328 de lei
Oprescu: Nu pot face faţă cu subvenţia. Cei cu venituri peste 2.500 lei să plătească 328 de lei

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, miercuri, la Comisia de Industrii din Cameră, că nu mai poate face cu subvenţia şi că a cerut o listă de la ANAF cu veniturile bucureştenilor, astfel încât cei cu venituri peste 2.500 de lei pe cap de familie să plătească 328 de lei gigacaloria.

"Nu mai pot să fac faţă cu subvenţia. Nu mai pot. Nu mai am cum să subvenţionez, şi sunt mulţi amărâţi care nu au bani. Am cerut de patru ani - să văd acum dacă se concretizează - o listă cu veniturile de la ANAF şi dacă venitul e mai mare de 20-25 de milioane pe cap de familie să pot să-i pun să plătească 328, cât e acuma gigacaloria la Bucureşti. De ce? Ca să pot să măresc paleta ălora care nu au bani. Nu e politic, e grija faţă de oameni", a spus Oprescu.

Primarul general al Capitalei declara, în 13 septembrie, că bucureştenii vor plăti acelaşi preţ ca şi anul trecut pentru gigacalorie, deşi se estimează o creştere de aproximativ cinci la sută a preţului acesteia, din cauza scumpirii gazului.

Edilul Capitalei preciza că este de aşteptat ca preţul gigacaloriei să se majoreze cu până la cinci la sută, din cauza scumpirii gazelor, dar sublinia că va avea grijă ca preţul plătit de populaţie să nu se modifice.

Oprescu mai spunea că municipalitatea va plăti diferenţa între valoarea preţului real, care în prezent este de 328 de lei, şi 170 de lei cât plăteşte populaţia pentru gigacalorie.

În 2011, Guvernul a eliminat subvenţia acoperită de la bugetul de stat pentru energia termică, iar primăriile au decis dacă şi în ce condiţii acordă subvenţiile din bugetele locale.

La sfârşitul lunii iulie 2011, Consiliul General al Muncipiului Bucureşti a aprobat creşterea preţului plătit de populaţie pentru gigacalorie de la 124 de lei la 169,88 de lei, inclusiv TVA.

În 13 septembrie 2012, Guvernul a decis anularea penalităţilor istorice acumulate de RADET faţă de ELCEN, urmând ca cele două unităţi să fie unificate, astfel încât activităţile de producţie şi distribuţie să fie integrate.

Atât premierul, cât şi primarul general au arătat atunci că este necesar ca regulamentul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi modul de calcul al penalităţilor să fie modificate, astfel încât să fie evitată acumularea unor noi penalităţi.

ELCEN vinde energia termică către RADET la un preţ reglementat de ANRE, după care regia o livrează consumatorului final. Datoriile curente ale RADET către ELCEN sunt de circa un miliard de lei, la care se adaugă penalităţi de 1,1 miliarde de lei, datorie acumulată pe parcursul a 15 ani. Din cauza neîncasării sumelor de la RADET, ELCEN nu şi-a achitat datoriile către toţi furnizorii de materie primă.

ELCEN este controlată de compania de stat Termoelectrica, iar RADET funcţionează în subordinea Primăriei Capitalei.

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
cris
03 Nov 11:20
Polticienii cred ca se pot clasifica in dou mari categorii: cei care anunta cu trambite si surle ca fac un „nimic” si cei care nu nu vorbesc decat cand isi prezinta raportul de activitate.Oprescu a reusit sa faca ce-i mai bine pentru toti
Răspunde
0 0
cris
03 Nov 11:19
Nu in situatiile de prosperitate sau de echilibru econimic se vad adevaratii lideri, ci in aceste momente critice
Răspunde
0 0
oana
03 Nov 11:18
Oprescu a reusit sa sustina acelasi pret pe gigacalorie, in conditiile astea in care furnizorii au triplat tot.
Răspunde
0 0
vio
03 Nov 11:16
Cei de pupati pedelimea...mai bine uitaţi-vă în grădina voastră! Unde sunt primari PDL de ce nu întrebaţi de ce se taie subventiile?
Răspunde
0 0
catalin oancea
03 Nov 11:21
2 Si inca cati pupaciosi...dragoste mare.Dar omul asta ca incearca sa faca ceva in acest sens...toata lumea il injura...nah Romanie
0 0
bibi
03 Nov 11:12
Ţara e aruncată într-o sărăcie lucie, dar asta nu se petrece peste noapte. Uitaţi-vă totuşi că în Bucureşti mai sunt bani şi totuşi se mai acordă subvenţii, nu este adevărat că nu se vor acorda, dar în alte oraşe? Uitaţi-vă cum o duc alţii.
Răspunde
0 0
bibi
03 Nov 11:12
Pe tema asta e cel mai usor să fabrici atacuri, dar pentru ca ele să fie credibile, PDL-ul să se gândească şi să declare şi ce a lăsat în urmă.
Răspunde
0 0
shovy
03 Nov 11:05
Da, e uşor să vorbeşti. Ia să pună mâna întreaga haită portocalie să pună la loc banii pe care i-a furat şi să vezi cum ramân bani şi de subvenţii.
Răspunde
0 0
soni
03 Nov 11:00
De bine de rău, Oprescu a strâns cureaua şi uite că i-au mai rămas bani. Unde sunt autostrăzile promise de guvernul PDL? Unde sunt fondurile de la UE? Absorbţia fondurilor cu care se lăuda până de curând şleahta portocale? În ce s-au materialezat ele? Că în afară de Bucureşti, care e singurul loc unde se mai dezvoltă ceva, ţara e toată o ruină.
Răspunde
0 0
liana
03 Nov 10:58
Cand au fost nametii cat casa si in vrancea erai izolat in casa, in Bucuresti puteai sa conduci.asa tot el s-a apucat sa faca strazile de pamant de la periferie, adica alea de n-aveau deloc canaliare pana atunci. Asa, sa vedeti ca bucurestiul nu e perfect,dar Oprescu stie mai bine ce are mai repede de facut.
Răspunde
0 0
liana
03 Nov 10:58
Stie Oprescu ce are de facut. Poate ca uneori nu strica sa ne informam mai bine. Oprescu e nebun cand vine vorba de probleme d' astea. Amintiti-vi-l cu RADET-ul. I-a dat in judecată, amintiţi-vi-l asta iarnă. sa luam exemplul asta cu zapada. devenise o obsesie centimetrul de zapada.
Răspunde
0 0
boby
03 Nov 11:24
6 That's for sure...liana.Oprescu cand isi pune ceva in cap ...nu mai conteaza cine ii sta in cale.E foarte bine asa...de asta a ajuns sa duca la capat proiectele altora...ca nu au fost ei in stare.
Afișează mai multe comentarii
print