Oamenii devin mai scunzi, iar creierul se micşorează, probabil din cauza agriculturii

Omul de Neanderthal era mai robust decât omul modern / FOTO: EPA
Omul de Neanderthal era mai robust decât omul modern / FOTO: EPA

Oamenii au piedut din înălţime şi din mărimea creierului în decursul evoluţiei, iar oamenii de ştiinţă cred că agricultura ar putea fi responsabilă pentru aceste descreşteri.

Omul zilelor noastre este cu 10% mai scund decât strămoşii săi, iar creierul uman a scăzut în aceeaşi proporţie, scrie b1.ro.

Descreşterea, spun oamenii de ştiinţă, a început acum 10.000 de ani, momentul în care agricultura a devenit una dintre activităţile de bază ale strămoşilor noştri.

Scăderea în înălţime e un fenomen caracteristic perioadelor de malnutriţie sau foamete, spune Amanda Mummert, antropolog al Universităţii Emroy din Atlanta, explicând acest fenomen prin dispariţia unor micro-nutrienţi, odată cu schimbarea dietei, în urmă cu 10,000 de ani.

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Netzer Puiu
13 Jun 21:56
HALO ? TOCHES ?
NA , ACU´AI DAT DE DRACU´! DACA VREI MAI MULT PAMINT, CARE NU-TI APARTINE ,...
Răspunde
0 0
unu
13 Jun 13:58
marimea creierului nu are legatura cu inteligenta . Sau facut chiar unele studii pe tema asta si s-a observat ca oamenii considerati foarte destepti ,au avut un creier neasteptat de mic ....
Răspunde
0 0
miki
13 Jun 11:53
Ala de sus seamana cu tov. Iliescu.Aha acum se clarifica unele lucruri.
Răspunde
0 0
constantin
13 Jun 10:28
Aceasta mutatie cred ca a inceput la modul concret in Romania.Cea mai buna dovada este Boc.Agricultura-i place (stie sa coseasca, sa taie lemne si sa bata cuie), mic de statura este, cat despre creier...il are mic.mic de tot.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print