TAXA AUTO 2014. Veste de SENZAŢIE pentru românii care îşi cumpără maşină în acest an

Primarul Piedone are o nouă metodă de a ridica mașinile parcate ilegal in Sectorul 4
Primarul Piedone are o nouă metodă de a ridica mașinile parcate ilegal in Sectorul 4

În 2014 vom plăti mai puţin pentru timbrul de mediu, care a înlocuit vechea taxă auto, datorita faptului ca a scazut cursul de schimb, pe baza caruia se stabileste cuantumul acestuia.

 

Mai exact, cursul de schimb leu/euro anuntat de Banca Centrala Europeana (BCE) in prima zi lucratoare din octombrie 2013 este mai mic cu 1,63% decat cel anterior, scrie AvocatNet.ro.

Potrivit OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule care a intrat in vigoare pe 15 martie 2013 si care a inlocuit vechea taxa auto cu timbrul de mediu, valoarea in lei a timbrului se determina pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Concret, timbrul de mediu pe care il vom plati in 2014 se calculeaza in functie de cursul leu/euro publicat de Banca Centrala Europeana pe 1 octombrie 2013.

Astfel, BCE a anuntat pe 1 octombrie 2013 un curs de schimb de 4,4485 lei/euro, valoare care va fi utilizata pentru calculul timbrului de mediu, incepand cu 1 ianuarie 2014.

Cursul valutar publicat in prima zi lucratoare a lunii octombrie din 2013 este mai mic cu 1,63% decat cel anterior de 4,5223 lei/euro - adica cel din 2012 care a fost utilizat pentru stabilirea cuantumului timbrului platit in 2013.

Cine plateste timbrul de mediu?

Conform OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, timbrul de mediu este platit o singura data, in urmatoarele situatii:

- cand un autoturism este inmatriculat pentru prima data in Romania;

- cand un autoturism este reintrodus in parcul auto national, in cazul in care la momentul scoaterii sale din parcul auto national, proprietarului i s-a restituit valoarea reziduala a timbrului;pentru masinile rulate pentru care nu a fost achitata nicio taxa de poluare/inmatriculare, timbrul de mediu se va plati cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate;

- pentru autoturismele rulate pentru care s-a dispus de catre instante restituirea sau inmtaricularea fara plata unei taxe de poluare/ de inmatriculare. Timbrul de mediu in aceasta situatie va fi achitat tot cu ocazia ocazia transcrierii dreptului de proprietate.

Mai multe despre subiect aici.

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

1 0
Alin
19 Jan 17:00
Dumneavoastra presa trebuie sa fiti vocea poporului nu sa cantati in struna Politicienilor. Toti platim pentru acest lucru.
Buna ziua. Azi am avut surpriza sa constat ceva in calculatorul ANAF pentru Timbrul de mediu care e strigator la cer. Anume dupa ce am introdus toate datele necesare si am aflat ce taxa trebuie platita pentru un anume tip de autoturism mi-am spus oare ce se intampla daca pastrez toate datele introduse si modific doar tipul de autoturism adica selectez autovehicul cu 2 locuri pentru transport marfa pana la 3,5t in loc de autoturism pentru pasageri M1. Surpriza colosala daca in primul caz timbrul de mediu este 2800€ in al doilea caz acesta e 283€ deci nu conteaza ca amandoua au acelasi caracteristici ale motorului «prostii sa plateasca». AICI SE VEDE PROSTIA INEPTILOR CARE EMIT LEGI IMPOTRIVA POPORULUI. Cum adica daca imi duc cu masina la gradinita copilul poluez de 10 ori mai mult decat ala care detine acelasi tip de autoturism dar transformat pentru carat marfa.
Răspunde
9 0
retarditatea
03 Jan 15:02
veste de senzatie: si in 2014 la realitatea articolele sunt scrise tot de retardati nesimtiti!
Răspunde
11 0
Mansell
03 Jan 12:18
E ilegal !!! Vedeti ca s-au castigat procese impotriva acestei aberatii, dar nimeni din toata presanu vrea sa vada si sa comenteze. Omerta? V-a bagat Renault pumnul in gura?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print