O firmă româneacă va construi o autostradă în Irak la un preţ de patru ori mai mic decât în România

O firmă româneacă va construi o autostradă în Irak la un preţ de patru ori mai mic decât în România
O firmă româneacă va construi o autostradă în Irak la un preţ de patru ori mai mic decât în România / FOTO: REALITATEA TV

În timp ce la noi un kilometru de autostradă costă şi peste 10 milioane de euro, firmele româneşti cer pentru acelaşi kilometru făcut în afara ţării şi de cinci ori mai puţin. În Irak, un constructor român de şosele a câştigat o licitaţie pentru realizarea unui tronson de autostradă în schimbul a doar 2 milioane de euro pe kilometru.

Cel mult şase milioane de euro. Atât ar trebui să coste un kilometru de autostradă şi asta dacă este construită într-o zonă de munte. În realitate, Ministerul Transporturilor vrea să contruiască un kilometru din autostrada Lugoj-Deva cu aproape 10 milioane de euro, dublu decât ar trebui să coste. În plus, pentru fiecare kilometru din Autostrada Transilvania, guvernul a cheltuit până acum peste 12 mil. de euro. În schimb o firmă românească va construi în Irak o autostradă modernă cu doar 2,3 milioane de euro pentru un kilometru.

Pentru 50 de milioane de euro, firma va construi 21 de kilometri dintr-o autostradă ce va traversa estul Irakului. În România, 20 de km din autostrada Bucuresti-Ploiesti au costat 200 de milioane de euro, de patru ori mai mult.

"Diferenţa de costuri ţine de condiţiile locale din Romania. (...) Sunt costuri mari de transport pentru pământ, costuri mari, inclusiv costul motorinei, în Irak costul motorinei este jumătate de euro. Sunt şi alte costuri mai mici decât în România", a declarat Florea Diaconu, de la Delta ACM.

Companiile au început să caute contracte în străinătate pentru că în România interesul autorităţilor pentru astfel de lucrări este scăzut.

"Am avut două variante: să reducem numărul de oameni şi activitate sau să căutam de lucru în afară", mai spune reprezentantul Delta ACM.

În România, constructorii se bat în următorii trei ani pe 400 de km de autostrăzi şi centuri ocolitoare pentru care Guvernul a pus la bătaie aproape 3 miliarde de euro.

 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print