Fii la curent cu cele mai importante ştiri ale zilei
REALITATEA.NET pe Facebook REALITATEA.NET pe Twitter REALITATEA.NET pe Pinterest REALITATEA.NET pe RSS REALITATEA.NET pe Newsletter REALITATEA.NET pe Youtube
VIDEO

O firmă româneacă va construi o autostradă în Irak la un preţ de patru ori mai mic decât în România

În timp ce la noi un kilometru de autostradă costă şi peste 10 milioane de euro, firmele româneşti cer pentru acelaşi kilometru făcut în afara ţării şi de cinci ori mai puţin. În Irak, un constructor român de şosele a câştigat o licitaţie pentru realizarea unui tronson de autostradă în schimbul a doar 2 milioane de euro pe kilometru.

O firmă româneacă va construi o autostradă în Irak la un preţ de patru ori mai mic decât în România
O firmă româneacă va construi o autostradă în Irak la un preţ de patru ori mai mic decât în România
O firmă româneacă va construi o autostradă în Irak la un preţ de patru ori mai mic decât în România
O firmă româneacă va construi o autostradă în Irak la un preţ de patru ori mai mic decât în România / FOTO: REALITATEA TV

Cel mult şase milioane de euro. Atât ar trebui să coste un kilometru de autostradă şi asta dacă este construită într-o zonă de munte. În realitate, Ministerul Transporturilor vrea să contruiască un kilometru din autostrada Lugoj-Deva cu aproape 10 milioane de euro, dublu decât ar trebui să coste. În plus, pentru fiecare kilometru din Autostrada Transilvania, guvernul a cheltuit până acum peste 12 mil. de euro. În schimb o firmă românească va construi în Irak o autostradă modernă cu doar 2,3 milioane de euro pentru un kilometru.

Pentru 50 de milioane de euro, firma va construi 21 de kilometri dintr-o autostradă ce va traversa estul Irakului. În România, 20 de km din autostrada Bucuresti-Ploiesti au costat 200 de milioane de euro, de patru ori mai mult.

"Diferenţa de costuri ţine de condiţiile locale din Romania. (...) Sunt costuri mari de transport pentru pământ, costuri mari, inclusiv costul motorinei, în Irak costul motorinei este jumătate de euro. Sunt şi alte costuri mai mici decât în România", a declarat Florea Diaconu, de la Delta ACM.

Companiile au început să caute contracte în străinătate pentru că în România interesul autorităţilor pentru astfel de lucrări este scăzut.

"Am avut două variante: să reducem numărul de oameni şi activitate sau să căutam de lucru în afară", mai spune reprezentantul Delta ACM.

În România, constructorii se bat în următorii trei ani pe 400 de km de autostrăzi şi centuri ocolitoare pentru care Guvernul a pus la bătaie aproape 3 miliarde de euro.

Daca ti-a placut articolul, urmareste REALITATEA.NET pe FACEBOOK şi TWITTER!

LIBERTATEA.RO
LIBERTATEA.ro
19 Septembrie, 16:55
ANDRA ARE PROBLEME MARI! Era să leșine pe scenă
COSMOPOLITAN | ECUISINE
Cosmopolitan.ro
Cum sa faci inele handmade (tutorial video)
STIRI | REALITATEA.NET
19 Septembrie, 14:06
ecuisine.ro
Paste spirale cu broccoli
STIRI | REALITATEA.NET
18 Septembrie, 17:25
ADEVARUL.RO
print
Upload fişiere:Trimite
CELE MAI NOI ŞTIRI
CELE MAI CITITE ŞTIRI 3h 24h 7z 30z
Joburi
CELE MAI COMENTATE ŞTIRI
REALITATEA.NET foloseste cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigarii implică acceptarea lor. Află mai multe. X
Urmărește-ne

Urmărește REALITATEA.NET