Noi proteste la PUNGEŞTI. Jandarmii au intervenit în forţă. ŞAPTE săteni, duşi la POLIŢIE UPDATE

Jandarmii i-au băgat în dube pe unii protestatari
Jandarmii i-au băgat în dube pe unii protestatari

Gazele de şist reaprind protestele la Pungeşti. Sătenii au ieşit din nou în stradă, în această dimineaţă, după ce angajaţii Chevron, protejaţi de jandarmi, au încercat să instaleze utilajele de forare. O parte din protestatari, între care şi un preot, s-au aşezat pe carosabil. Peste 250 de jandarmi au intervenit pentru a debloca drumul. Victor Ponta i-a felicitat pe jandarmi pentru modul în care au acţionat, spunând că independenţa energetică este un proiect naţional important. "Nu vom accepta ca 20, 30, 50, 70 de oameni să încalce legea!", le-a transmis premierul.

UPDATE 19:00 Mai multe efective de jandarmi s-au retras, luni seară, din localitatea Siliştea-Pungeşti, unde Chevron a început lucrările de pentru amplasarea primei sonde de explorare de gaze de şist, iar în zonă se mai află zece protestatari, drumul judeţean fiind în continuare blocat cu garduri metalice.
Drumul judeţean Vaslui - Gârceni este în continuare blocat, luni seară, de către Jandarmerie, care menţine gardurile metalice de-a latul şoselei, permiţând accesul maşinilor care trec prin zonă, însă nu şi al oamenilor care merg pe jos.

Peste 200 de oameni, în stradă la Cluj pentru susţinerea protestatarilor de la Pungeşti

De asemenea, o parte dintre angajaţii societăţii care execută lucrările de amenajare a plaformei pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist pentru compania Chevron au părăsit zona după ce, în cursul zilei de luni, au reuşit să împrejmuiască cu gard întregul perimetru deţinut de compania petrolieră în localitatea Siliştea.

La ora 19.00, în zona gardurilor de protecţie amplasate de-a latul şoselei de către jandarmi se mai află zece protestatari, care au spus că vor rămâne cel puţin până la deblocarea drumului.

UPDATE 13:45: Cele şapte persoane ridicate de jandarmi, luni dimineaţă, în timpul protestelor de la Pungeşti şi duse la sediul Poliţiei Judeţene Vaslui, unde au fost întocmite dosare penale, au revenit în zonă, în jurul orei 13.45, şi susţin că nu vor renunţa la manifestaţii.

Cele şapte persoane care au fost audiate la sediul Poliţiei Vaslui au spus că li s-au întocmit dosare penale pentru blocarea drumului judeţean Vaslui- Gârceni în momentul în care jandarmii şi utilajele Chevron au intrat în comuna Pungeşti pentru a ajunge în zona unde compania petrolieră deţine în concesiune un teren pe care ar urma să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de şist.

În plus, unuia dintre protestatari i-a fost întocmit dosar penal şi pentru distrugere, după ce a spart un geam al unei maşini a Jandarmeriei.


UPDATE 12.55: Şeful Jandarmeriei Române, Mircea Olaru, a declarat agenţiei MEDIAFAX, luni, că în urma incidentelor de la Pungeşti, judeţul Vaslui, o persoană a fost amendată cu 500 de lei, iar pentru alte şase au fost întocmite dosare penale, pentru blocarea intenţionată a unui drum.

Generalul de brigadă Mircea Olaru a spus că măsurile dispuse în urma intervenţiei de luni dimineaţă a trupelor de jandarmi în cazul protestului care a avut loc în localitatea Pungeşti au vizat şapte persoane.

Dintre cele şapte persoane duse la Poliţia Vaslui, una a fost amendată cu 500 de lei pentru participare la o adunare publică fără autorizaţie şi refuzul de a o părăsi. Pe numele celorlalte şase persoane au fost întocmite dosare penale pentru blocarea intenţionată unei căi de comunicare, una dintre acestea fiind cercetată şi pentru distrugere, a mai spus şeful Jandarmeriei Române, într-o conferinţă de presă.

Mircea Olaru a adăugat că "în niciun moment" jandarmii nu au folosit gaze lacrimogene, bastoane sau alte mijloace din dotare împotriva protestatarilor de la Pungeşti. El a precizat că în zona Pungeşti sunt mobilizaţi 250 de jandarmi.

PROTESTE VIOLENTE PUNGEŞTI Ponta: Nu vom accepta să se încalce legea. Acţiunile jandarmilor, legale

Şeful Jandarmeriei Române a mai spus că cei 100 de protestatari de la Pungeşti au fost somaţi legal să deblocheze drumul de acces către proprietatea companiei care vrea să exploreze gaze de şist în zonă, oamenilor cerându-li-se să permită accesul utilajelor pe terenul companiei. Unii dintre localnici au deblocat drumul, în timp ce alţii au refuzat, rămânând în continuare pe carosabil. În aceste condiţii, oamenii "au fost ridicaţi" de jandarmi şi duşi la Poliţie pentru a fi identificaţi.

Potrivit lui Olaru, aceeaşi persoană care a protestat şi în 16 octombrie, respectiv fostul primar din localitate Costică Spiridon, a blocat drumul cu maşina personală, apoi şi-a abandonat acolo autoturismul.

____________

UPDATE: Jandarmii au intervenit din nou, luni, în jurul orei 12.00, pentru a îndepărta de pe carosabil câteva zeci de persoane care protestează la Pungeşti şi care blocau accesul maşinilor Chevron pe terenul pe care compania va amplasa sonda de explorare a gazelor de şist, informează MEDIAFAX.

Aproximativ 40 de localnici din Pungeşti care se opun explorării gazelor de şist şi care protestează în faţa gardurilor montate de Jandarmerie au încercat din nou, în jurul orei 12.00, să împiedice accesul maşinilor Chevron.

O parte din protestatari, între care şi un preot, s-au aşezat pe carosabil în momentul în care au văzut că maşinile de la Chevron intenţionează să intre în perimetrul asigurat de către Jandarmerie.

În aceste condiţii, aproximativ 80 de jandarmi au intervenit în forţă şi i-au ridicat de pe şosea pe protestatari, în timp ce alţii au fost împinşi pentru a elibera şoseaua. După îndepărtarea oamenilor de pe şosea, mai multe maşini ale Chevron au trecut spre terenul pe care ar urma să fie amplasată sonda de explorare a gezelor de şist.

UPDATE, ora 8.30. Şapte localnici au fost duşi duşi la Poliţia Vaslui.Peste 100 de protestatari au blocat drumul judeţean.

Sătenii din localitatea vasluiană Pungeşti au reluat protestele, în această dimineaţă. Asta după ce angajaţii companiei americane Chevron, protejaţi de jandarmi, au venit să instaleze utilajele de prospectare a gazelor de şist.

Jandamii au format un cordon de protecţie şi nu i-au lăsat pe localnici să se apropie. Câţiva săteni au fost urcaţi în dube, după ce au încercat să blocheze drumul.

Sătenii susţin că au fost bătuţi de către jandarmi, cu toate că se aflau pe pământurile care le aparţin.

Reprezentanţii Chevron au anunţat, luni dimineaţă, că la ora 7.00 au fost începute lucrările de amenajare a drumului de acces spre terenul concesionat de companie în zona localităţii Siliştea-Pungeşti din judeţul Vaslui, unde au ajuns mai multe utilaje.

Răzvan Mitroi, purtătorul de cuvânt al Chevron România, a declarat corespondentului Mediafax că la ora 7.00 compania a reluat lucrările în zona Siliştea şi că pe terenul concesionat acolo au sosit primele utilaje de la firma care va executa lucrările de amenajare a platformei unde ar urma să fie amplasată pima sondă de explorare a gazelor de şist.

Utilajele au ajuns în zonă cu ajutorul Jandarmeriei, câteva zeci de localnici intervenind pentru a împiedica accesul utilajelor, însă oamenii au fost opriţi de către jandarmi.

Aproximativ 30 de persoane aflate în corturile din tabăra din Siliştea-Pungeşti au reclamat intervenţia în forţă a jandarmilor, luni dimineaţă, oamenii spunând că au fost ridicaţi din corturi şi urcaţi în dube, în timp ce pe drumul judeţean din zonă Jandarmeria a montat garduri, drumul find blocat în totalitate.

Localnicii care stau în tabără susţin că luni dimineaţă, în urul orei 04.30, jandarmii au intervenit în forţă şi i-au urcat în dube pe uni dintre ei, oamenii spunând că, în total, au fost ridicate de către jandarmi 30 de persoane. O parte din protestatari susţin că au fost agresaţi de jandarmi şi că ar fi fost loviţi inclusiv cu bastoanele de către forţele de ordine.

Doi dintre protestatari au fost preluaţi de ambulanţe şi transportaţi la Spitalul Judeţean din Vaslui.

Jandarmerie: Misiunea jandarmilor este să asigure un climat de normalitate la Pungeşti

 Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Irina Radu, spune că "misiunea jandarmilor este să asigure un climat de normalitate la Pungeşti" şi că în timpul deplasării jandarmilor în zonă aproximativ 100 de persoane au blocat drumul judeţean, şapte dintre acestea fiind ridicate şi duse la Poliţie.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Irina Radu, a declarat, luni dimineaţă, că pe timpul deplasării jandarmilor către Pungeşti, peste 100 de persoane au blocat drumul judeţen.

"Peste 100 de persoane au blocat drumul judeţen şi au avut un comportament ostil, iar jandarmii au acţionat pentru deblocarea căii de acces. Şapte persoane au fost duse la Poliţia Vaslui. Este normal ca jandarmii să acţioneze pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, fiind o zonă specială", a afirmat Irina Radu.

Aproximativ 30 de persoane aflate în corturile din tabăra din Siliştea-Pungeşti reclamă intervenţia în forţă a jandarmilor, luni dimineaţă, oamenii spunând că au fost ridicaţi din corturi şi urcaţi în dube, în timp ce pe drumul judeţean din zonă Jandarmeria a montat garduri.

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

1 0
DEMISIA, PONTA!
06 dec 16:20
Jos cu sobolanul de Pontaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
Răspunde
6 0
Mortii masii de sobolan
03 dec 17:10
Acelasi Ponta care a avut bunul simt sa coboare intr-o gaura de canal sa suga p*la la 30 de "mineri" imediat ce l-au chemat?
Răspunde
8 0
gdh
03 dec 13:46
Tara de manelisti si turcoaice satui de Salam si Suleiman, Mama- ptr fiul meu sunteti plini de iubire ptr tara din fata calculatoarelor mancati hot-dog si shaorma cu ... si va dati mari ROMANI. Sobolani de birou nu mai fiti asa falsi ca idolii vostri(Monica, Bianca si restul " vedetor" pe gustul vostru)
Răspunde
9 0
terente
03 dec 13:28
Sa le fie rusine tuturor televiziunilor ca difuzeaza numai prostii, si ce este important nu arata ,cu toate ca au puterea sa o faca. Si pe vremea lui Ceausescu ,tot se mai strecura ceva si lumea era informata ,acum cand avem atatea posturi ,vedem doar MINCIUNI. Marea majoritate a oamenilor nu au calculatoare si sunt rupti de tot ce se intampla in tara.
Răspunde
13 0
Xandra Pavel
03 dec 11:54
Ar fi moral ca jurnalistii de la postul Realitatea (printre putinii inca integri) sa nu mai invite in diverse emisiuni colegi jurnalisti care au opinii in favoarea unor afaceri dubioase de distrugere a Romaniei. Jurnalisti se bucura de credibilitate datorita unora care au dovedit ca au constiinta si valori morale si nationale si este pacat ca si acestia sa fie infiltrati de neaveniti. Ne confruntam cu o problema foarte grava in care orice decizie apartine intregului popor roman iar vocea falsilor formatori de opinie nu trebuie sa deformeze si sa inabuse vocea poporului, sa arunce in derizoriu suferinta si posibil distrugerea vietii unor oameni. Chiar vrem sa facem praf aceasta tara prin superficialitate, prostie, manipulare si tradare a intereselor semenilor nostri? Toti romani trebuie sa constientizam ca nimeni nu are dreptul la pamant (inclusiv subsolul a carui stare afecteaza inevitabil si suprafata pamantului) decat cei care au locuit pe acel pamant de secole (nu politicieni, oameni de afaceri, jurnalisti, etc. din capitala).
Răspunde
15 0
Aramis
03 dec 11:49
ACEST GUVERN DE CA.CAT SA DISPARA!!!!

JOS PONTA! JOS USL! JOS CU TOTI TRADATORII DE NEAM, DE LA ILIESCU SI PANA LA BASESCU!
Răspunde
13 0
Xandra Pavel
03 dec 11:32
In Romania nu exista lege, asa-zisa lege aste fatada intereselor de clica ale hotilor, criminalilor si tradatorilor pe care Romania este blestemata sa ii indure in frunte sa.
Răspunde
6 -2
Xandra Pavel
03 dec 11:18
Se dovedeste ce politician 'puternic' a fost Basescu. Era singurul care putea sa scoata Romania din regimul comunist si de fapt l-a readus in aceeasi stare de acum 20 de ani. Se spune ca aceste companii americane isi incearca 'norocul' in tari unde exista guverne slabe si corupte. Din aceasta reiese ca Basescu ca si restul asa-zisilor politicieni snt departe de a fi oameni politici puternici (asta ar presupune patriotism, iubire de tara, altruism, sacrificiu, nu al tarii ci personal) sunt niste parveniti fara constiinta, valori, slabi si corupti asemeni politicienilor din tarile africane (Liberia, Sierra Leone). Singura diferenta este ca poate ei nu vor ajunge asa cum trebuie in fata unui tribunal penal international sa raspunda pentru faptele lor (ca doar si-au asumat raspunderea, dar de raspuns, nu au nici o teama de poporul roman sau de Dumnezeu ca sa se gandeasca la asa ceva).
Răspunde
8 0
frectii
03 dec 12:26
2 Si Basescu i-a lăudat. A luat apa în gura acum sa cada măgăreața pe alții, dar e în aceiași gașcă si el.
Daca aveți dubii întrebați-l mumos'.
Tota hotimea posibila a ajuns la guvernare
11 -1
Asa ar trebui facut si cu jandarmii de la noi
03 dec 11:09
Asa ar trebui facut si cu jandarmii de la noi

youtube.com/watch?v=uG38xl6xW4M
Răspunde
13 -2
Xandra Pavel
03 dec 11:06
Care lege? Vorbeste un premier nelegitim cocotat acolo printr-o lovitura de stat pentru promisiuni care s-au dovedit minciuni sfruntate? Tot ce a facut si va face intotdeauna partidul (neo-)comunist este nascocirea de moduri in care sa indoaie legea pentru a-si mendrele de clica, furt, manipulare, cenzura. In Romania nu exista lege, nu a existat nici revolutie, comunismul si dictatura continua cu masurile represive cunoscute devenind insa si mai infricosatoare prin tehnicile de oprimare populara din ce in ce mai sofisticate. Una dintre solutii este recursul la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Intr-un stat politienesc ca al nostru, dreptul la exprimare si mai important dreptul la viata al locuitorilor Romaniei este calcat in picioare fara nici o problema.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print