"Monştrii marini" preistorici năşteau pui vii, demonstrează o fosilă gestantă

Plesiozaurul gestant / FOTO: BBC
Plesiozaurul gestant / FOTO: BBC
Plesiozaurul gestant / FOTO: BBC Plesiozaurii năşteau puii vii / FOTO: S. Abramowicz, Dinosaur Institute, NHM

Cercetătorii spun că au descoperit prima dovadă că reptilele marine gigantice - care trăiau în acelaşi timp cu dinozaurii - năşteau pui vii şi nu depuneau ouă.

Ei spun că fosila de 78 de milioane de ani a unui plesiozaur gestant sugerează că năşteau un singur pui, mare.

Prima fosilă a unui plesiozaur gestant se află la Muzeul de Istorie Naturală din Los Angeles. După ce a fost găsit într-o fermă din Kansas, SUA, scheletul de 5m al Polycotylus latippinus a stat douăzeci de ani în subsolul muzeului din Los Angeles, aşteptând să fie studiat.

Acum doi ani, când cercetătorii au început să pună oasele laolaltă, au realizat rapid că aveau de-a face cu două animale: un plesiozaur adult şi unul mai mic, pui.

Autorii studiului spun că puiul nu a fost mâncat de reptila mai mare, întrucât oasele sale micuţe nu prezintă semne de muşcături, iar scheletul său este imatur, sugerând că animalul nu era complet dezvoltat.

Timp de peste 200 de ani, paleontologii doar speculau despre reproducerea acestor animale imense din Cretacic. Mulţi credeau că plesiozaurul era prea greoi pentru a ieşti pe plajă să depună ouă, aşa că trebuia să nască puii vii.

"Aceasta este prima dovadă a naşterii de puii vii a plesiozaurului", a declarat paleontologul Adam Smith de la Thinktank Center, Birmingham Science Museum.

Autorul studiului, Frank Frank O'Keefe, de la Marshall University din Huntington, SUA, spune că, faţă de uscat, unde sunt conservate cuiburile de dinozauri, studierea comportamentului creaturile marine preistorice este extrem de dificilă.

 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print