Mesajul Papei de Florii: Tehnologia nu-l poate înlocui pe Dumnezeu

Papa Benedict al XVI-lea
Papa Benedict al XVI-lea / FOTO: Grup RC

Omul a vrut întotdeauna să fie ca Dumnezeu, să ajungă la înălţimea sa şi în acest deziderat a realizat foarte multe, dar tehnologia înseamnă doar progres, omul nu poate fi Dumnezeu, a spus Papa Benedict al XVI-lea în Duminica Floriilor, îndemând la reflecţie asupra dezastrelor ce au afectat omenirea.

Nu toate dintre marile noastre realizări ne fac liberi. Şi avem limitele noastre - gândiţi-vă doar la dezastrele din ultimele luni", a afirmat Papa în faţa celor peste 40.000 de credincioşi care au asistat duminică, în Piaţa San Pietro, la slujba de Florii.

"Omenirea, a spus Sfântul Părinte, a realizat atâtea - putem zbura, putem vedea, auzi şi vorbi de la un capăt la altul al Pămânutului. Şi totuşi, forţa gravitaţiei, care ne trage în jos, este puternică", a spus Papa Benedict al XVI-lea, sugerând că omul va plăti, dacă are cumva impresia că tehnologia îi poate da puterea lui Dumnezeu.
"Posibilităţile răului au sporit şi ne ameninţă", a avertizat Sfântul Părinte.

Dacă omul vrea o relaţie cu Dumnezeu, mai întâi trebuie să renunţe la "mândria" de a deveni Dumnezeu, a conchis şeful Bisericii Catolice.

Papa, care a împlinit 84 de ani sâmbătă, a condus ceremonia solemnă de Florii, care a început cu o procesiune a cardinalilor, episcopilor, preoţilor şi credincioşilor veniţi cu ramuri de măslin în mână. Papa şi-a făcut intrarea în Piaţa San Pietro la bordul papamobilului, binecuvântând mulţimea, sub un soare splendid.

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
DAC
09 apr 09:33
Povesti de adormit pruncii. Tehnologia este a lui Dumnezeu era corect.
Răspunde
0 0
DAC
09 apr 09:38
9 Teologia, tehnologia depinde ce faci cu ele.
0 0
Neatu Ana-Maria
18 apr 00:03
am inteles perfect!:))..ce nu pot sa rad si eu un piic:))
Răspunde
0 0
Neatu Ana-Maria
17 apr 23:09
am impresia ca unii nu prea stiu ce drq vb aici..:))))pt ce il apreciaza pe papa??pt muzica roock:)))sau am inteles gresit??:))huh
Răspunde
0 0
radu
17 apr 23:22
10 Randunico, nu vreau sa fiu rau, dar daca tot nu intelegi despre ce se vorbeste de ce nu-ti iei crosetele sa mergi si tu la culcare in loc sa te obosesti inutil?
Cip cirip !
0 0
HERMES pt.RADU
17 apr 22:09
Imi place ca nu esti fanatic-obscurantist religios,am impresia ca se poate discuta cu tine.
(...)"ca nu ne putem mantui prin tehnologie".Sigur ca nu ne putem...dar stiinta nici nu a pretins asa ceva vreodata.Ea nu face decat sa cerceteze "un obiect"(in chimie,biologie,medicina,astronomie etc.)Atat si nimic mai mult.Apoi,rezultatele teoretice sunt concretizate de tehnologie,ca sa avem noi mobil, calculator("sistem binar"...),masina si mancare.A, o biserica nu este construita pe principii ingineresti,adica stiintifice?
Salutare.
Răspunde
0 0
radu
17 apr 23:16
6 Hermes am sa incerc sa nuantez putin problema. Cand spun ca "nu ne putem mantui prin tehnologie" nu vreau prin aceasta sa anihilez valoarea stiintei. Departe de mine; stiu ca nu acesta ii este rolul desi poate ajuta si in acest sens (ca si banul de altfel). Am sa iau ca exemplu tarile dezvoltate unde bunastarea se manifesta si printr-o explozie a progresului tehnic si unde asistam la o tendinta comportamentala a societatii care exclude idea de Dumnezeu (ne comportam ca si cum Dumnezeu n-ar exista). Capacitatile tehnicii creaza iluzia ca suntem stapanii vietii...e o falsa siguranta pentru care deseori ne inchidem orizonturile spirituale si alegem sa traim dupa lozinca "traieste clipa", ca si cum nu ne-am fi nascut pentru eternitate. Or omul este spirit si materie, nu doar materie. Si atunci cand traieste doar pentru aceasta din urma devine tot mai ne-om. In conceptia crestina, atunci cand omul isi indeparteaza privirea dinspre Dumnezeu spre sine, devine egoist. Prin urmare se va folosi in mod egoist si de bunurile pe care le are (inclusiv cele tehnice...suficient sa observam politica statelor capitaliste); cu cat viziunea asupra vietii este mai ego-centrista cu atat sentimentul de comuniune, buna-intelegere este mai absent iar invidia si discordia tot mai prezente ( o imagine fidela este societatea romaneasca). Asadar in acest sens spun ca prin tehnologie nu ne putem mantui. Aceasta este, repet, un mijloc iar nu scopul vietii noastre (ex: mananc ca sa traiesc, nu traiesc ca sa mananc). Si mai spun si in sensul ca tehnica poate produce doar placere nu insa si bucuria sufleteasca care vine doar de la Dumnezeu, resimtita ca o stare de prietenie, de dragoste in tine si EL. Cam atat deocamdata..noapte buna.
0 0
RADU PT.HERMES
17 apr 21:24
1. ..."si nu ar spune nerozii de genul "nu folositi frigiderul".Pai,concluzia asta reiese, in mod logic, dupa afirmatia de mai sus!Eu il apreciez pe Papa pt. ca ii place Pink Floyd,rockul in general,dar aici a gresit!rn2.Dumnezeu nu este impotriva stiintei si tehnologiei,cum ar putea fi?!(fiindca asa pot intelege unii oameni,pe forum,ca Stiinta trebuie interzisa-cine ar spune asta ar trebui internat pt.dementa!)rnSalutare.
Răspunde
0 0
HERMES pt.RADU
17 apr 21:05
Hermes din pacate articolul de mai sus reda doar o parte din predica papei. Ca sa intelegi ce a vrut sa spuna cred ca trebuie sa te folosesti de intregul ei context. Mai jos iti dau linkul. Tipul e genial si nu ar spune nerozii de genul nu "nu folositi frigiderul". Totusi te avertizez ca trebuie sa citesti textul cu oarecare deschidere spre nou...in plus e o predica nu un discurs la academia vaticana pentru stiinta.
Salutare
Răspunde
0 0
radu
17 apr 21:36
6 Hermes sunt perfect de acord cu tine; stiinta nu trebuie interzisa (ar fi absurd !) si nu este in conflict cu teologia. Este de altfel o idee constanta si in discursurile papei. In predica aceasta cred ca ne atragea atentia (mai ales lumii occidentale) ca nu ne putem mantui prin tehnologie; cu alte cuvinte tehnologia este un mijloc si nu un scop in sine, ne imbunatateste viata dar nu ne asigura nemurirea [in timp ce Isus da]. Iar ca sa putem folosi cu masura si spre mai binele omenirii tehnologia, avem nevoie de o lege care sa vina de dincolo de om (transcendentala) si sa-l indeparteze de tentatia de a folosi aceste mijloace creatte intr-o maniera egosita sau distructiva pentru omenirea insasi (vezi armamentul de distrugere in masa, folosirea fetilor pentru experimente farmaceutice, etc). Daca punem omul ca masura a tuturor lucrurilor ne-am ars (un astfel de sistem il regasim in nazism sau cealalta fata a aceleiasi monede, marxismul). Prin urmare, cel putin pentru mine, aceasta este idea acestui mesaj al papei. Si-mi permit sa mai aduc un argument. In ultimii doi ani papa insista in mod repetat asupra evangheizarii internetului.... nu m-as pripi deci prin a spune ca are fobie de stiinta, ci mai degraba ca i-ar fi gasit locul firesc in viata omului (crestin sau nu).
Salutare
0 0
HERMES pt.RADU
17 apr 21:04
1. ..."si nu ar spune nerozii de genul "nu folositi frigiderul".Pai,concluzia asta reiese, in mod logic, dupa afirmatia de mai sus!Eu il apreciez pe Papa pt. ca ii place Pink Floyd,rockul in general,dar aici a gresit!
2.Dumnezeu nu este impotriva stiintei si tehnologiei,cum ar putea fi?!(fiindca asa pot intelege unii oameni,pe forum,ca Stiinta trebuie interzisa-cine ar spune asta ar trebui internat pt.dementa!)
Salutare.
Răspunde
0 0
HERMES PT.TUDOR
17 apr 20:52
1.Hai,nu mai spune-imi vorbesti mie "de sus"-ce anume n-am inteles?Zici ca nu am inteles ,dar nu spui ce anume!Si nu spui fiindca nu e nimic "adanc" de inteles ,doar vrei sa creezi impresia ,in mod pervers,ca spunerea Papei are nu stiu ce "adancime"!
2. Daca nu exista "sistemul binar", nu mai postai tu aici!Se vede ca esti si obscurantist si mediocru in judecata!Blamezi "sistemul binar",dar te folosesti de el,il apreciezi!Vezi ca esti ipocrit?!
3.Fara "materialism" -cum naiv te exprimi-ai muri de foame,n-ai avea nici camasa pe tine,nici mobil, nici televizor,nici medicamente pentru copii tai,daca-s bolnavi,intelegi?!
Răspunde
0 0
HERMES
17 apr 20:49
1.Hai,nu mai spune-imi vorbesti mie "de sus"-ce anume n-am inteles?Zici ca nu am inteles ,dar nu spui ce anume!Si nu spui fiindca nu e nimic "adanc" de inteles ,doar vrei sa creezi impresia ,in mod pervers,ca spunerea Papei are nu stiu ce "adancime"!
2. Daca nu exista "sistemul binar", nu mai postai tu aici!Se vede ca esti si obscurantist si mediocru in judecata!Blamezi "sistemul binar",dar te folosesti de el,il apreciezi!Vezi ca esti ipocrit?!
3.Fara "materialism" -cum naiv te exprimi-ai muri de foame,n-ai avea nici camasa pe tine,nici mobil, nici televizor,fariseule!
Răspunde
0 0
Neatu Ana-Maria
17 apr 20:41
in final nu am inteles dc va certati ..:|..sunt doar pareri...
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print