Marşul Gay s-a încheiat fără incidente. Au fost de două ori mai mulţi jandarmi decât manifestanţi - VEZI VIDEO

Manifestanţii români au fost însoţiţi la Parada Gay de angajaţii Ambasadei Britanice
Manifestanţii români au fost însoţiţi la Parada Gay de angajaţii Ambasadei Britanice / FOTO: REALITATEA TV

Marşul Diversităţii, desfăşurat pentru cel de-al şaptelea an consecutiv în Bucureşti, s-a încheiat fără incidente, însă 13 persoane au fost reţinute preventiv. Cei 200 de manifestanţi au fost păziţi de 400 de jandarmi şi de 50 de poliţişti de la Brigada Rutieră.

Marşul diversităţii, la care au participat aproximativ 200 de persoane, păzite de două ori mai mulţi reprezentanţi ai forţelor de ordine, s-a încheiat în jurul orei 19.00, după ce timp de două ore manifestanţii au mărşăluit, au ascultat discursuri şi muzică şi au sărbătorit diversitatea sexuală. Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Robin Barnett, alături de alţi angajaţi ai ambasadei, s-au numărat printre participanţi. Susţinătorii drepturilor gay au venit înarmaţi cu steaguri, baloane, tricouri şi bannere.

Deşi nu s-au înregistrat incidente, jandarmii au reţinut preventiv 13 persoane, considerate a fi factori de risc. Acestea au fost transportate la Secţia 10 de poliţie, unde au fost amprentate, iar la finalizarea marşului au fost lăsate să plece.

Cu susţinerea a mai multor ambasade şi a unor politicieni români, parada de anul acesta a minorităţilor sexuale se pare că a intrat pe făgaşul normalităţii. Replicile Bisericii şi ale Noii Drepte s-au făcut simţite şi de data aceasta, alături de câteva ieşiri homofobe, dar controversele s-au domolit în comparaţie cu anii trecuţi.

"Prin GayFest, dorim să atragem atenţia asupra faptului că, în România, nu există egalitate în drepturi pentru toţi cetăţenii acestei ţări, în rândul cărora se află şi comunitatea LGBT - lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali. Dorim, de asemenea, să creştem vizibilitatea comunităţii LGBT", au declarat organizatorii paradei gay din Bucureşti, eveniment organizat pentru al şaptelea an consecutiv de Asociaţia Accept.

Asociaţia Noua Dreaptă a organizat o contramanifestaţie liniştită înaintea Marşului Diversităţii, care s-a încheiat în jurul orei 13.00. Ploaia torenţială i-a împrăştiat pe reprezentanţii Noii Drepte, care aveau autorizaţie de protest până la ora 14.30. Aproximativ 150 de persoane au plecat din faţa Ateneului Român spre dealul Mitropoliei.  Participanţii au venit cu drapele naţionale şi steaguri cu însemnele organizaţiei. Ei au scandat "vrem normalitate, nu diversitate", "gay pe stradă, curve în Parlament", românii sunt curaţi, nu homosexuali spurcaţi", "România nu-i Sodoma". De asemenea, protestatarii au cântat "Basarabia, pământ românesc". De asemenea, Noua Dreaptă a organizat şi un protest în Timşoara.

De asemenea, au apărut şi declaraţiile religioase anti-gay.  "Dacă s-au născut cu acest păcat, atunci e o problemă de sănătate şi atunci trebuie să intervină şi medicul. Dacă acceptăm azi parada gay-ilor, mâine vor fi şi zoofili şi... trebuie să spunem un "nu" hotătât", a declarat preotul Fotescu la Realitatea TV. "Mi se pare greu să accept ca un preot să vorbească cu atâta neştiinţă şi să-i trimită pe homosexuali la medic şi să asocieze homosexualitatea cu zoofilia", i-a răspuns Florin Buhuceanu, preşedintele Asociaţiei Accept.

În aceeaşi direcţie se înscrie şi atacul dur făcut de senatorul PDL Iulian Urban la adresa comunităţii gay din România, într-o postare pe blog din 17 mai. În postarea sa, Urban a pus homosexualii şi lesbienele pe picior de egalitate cu pedofilii, zoofilii şi necrofilii. “Au început manifestările de prozelitism organizate de homosexuali, pedofili, lesbiene, zoofili şi necrofili, adică exact cei (sic!) lipseşte României în timp de mare criză! Copiii noştri sunt în pericol!”, şi-a exprimat nemulţumirea senatorul democrat-liberal.

Colegii săi de partid i-au dat, însă, repede replică. Eurodeputatul Cristian Preda s-a grăbit să-l contrazică, spunând că "este regretabil ca într-o zi în care Europa condamnă homofobia avem parte de un discurs homofob". Europarlamentara liberală Renate Weber şi Liderul Partidului Verde, Remus Cernea, au criticat şi ei afirmaţiile făcute de Iulian Urban.

Parada gay a fost susţinută de mai multe ambasade, printre care cea a Africii de Sud, Australiei, Canadei, Cehiei, Franţei, Germaniei, Marii Britanii, Olandei, Spaniei, Suediei şi Statelor Unite. Şi europarlamentarul Dacian Sârbu s-a declarat în favoarea Marşului Diversităţii: "Sper că facem paşi înainte şi nu înapoi. Sigur, când vii din UE, din PE unde se promovează toleranţa, diversitatea, vezi clar diferenţele. Şi eu mă refer aici la toate felurile de toleranţă".

Pe Youtube a fost postat un filmuleţ în care se precizează că Marşul Diversităţii 2010 va avea în premieră şi o componentă anti-guvernamentală. "Vrem căsătorii pentru toţi, nu libertate pentru hoţi. Vrem o ţară veselă, nu o ţară lefteră", se afirmă în filmuleţ, care nu are însă sprijunul Asociaţiei Accept, după cum a declarat pentru REALITATEA.NET Florin Buhuceanu, preşedintele organizaţiei.

În 2007, parada minorităţilor sexuale a început cu ouă aruncate de bucureştenii din blocurile pe lângă care treceau manifestanţii. Nu mai puţin de 100 de susţinători ai Noii Drepte au ajuns la poliţie după paradă, pentru că au încercat să arunce cu materiale explozive şi pietre în reprezentanţii comunităţii homosexualilor. Incidente au existat şi în 2008, când 43 de oameni au fost reţinuţi de poliţie după parada Gay din Capitală, iar unii dintre ei au susţinut că au fost bătuţi în secţiile de poliţie, pe nedrept. Persoanele reţinute au fost suspectate că plănuiau să boicoteze parada homosexualilor.

Răspundeţi mai jos la sondajul REALITATEA.NET: Credeţi că au devenit românii mai toleranţi faţă de minorităţile sexuale?

 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print