Marian Lupu: Româna şi moldoveneasca sunt aceeaşi limbă

Foto: ro.wikipedia.org
Foto: ro.wikipedia.org
Româna şi moldoveneasca sunt una şi aceeaşi limbă. Declaraţia aparţine preşedintelui Parlamentului de la Chişinău, Marian Lupu.

El a mai spus, într-o întâlnire cu studenţii, că în documentele normative, ar trebuie să se arate că limba oficială este cea moldovenească, iar în paranteze să fie trecut cuvântul "română".

Limba moldovenească a devenit limba oficială de stat a Moldovei în urma unei modificări a Constituţiei în 1995. Subiectul a creat o serie de controverse între Chişinău şi Bucureşti.

România nu recunoaşte existenţa limbii moldoveneşti, în timp ce preşedintele Vladimir Voronin susţine că limba moldovenească este precursoarea limbii române.

Cu câteva luni în urmă, un manual de istorie în care se vorbea despre una si aceeaşi limbă vorbită atât în Moldova cât şi în România a fost retras, la scurt timp după ce fuses distribuit în licee.

Ministerul moldovean al Învăţământului şi-a motivat decizia prin faptul că noul manual necesita o nouă evaluare.

 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print