Israel: Manuale de istorie califică înfiinţarea statului israelian drept o catastrofă

Manuale şcolare israeliene destinate elevilor arabi prezintă versiunea palestiniană a înfiinţării statului israelian, calificând acest eveniment drept o catastrofă, a anunţat Ministerul Educaţiei, transmite AFP.

Aceste manuale de istorie scrise în arabă, destinate în special elevilor de nouă ani, prezintă versiunea "general recunoscută printre arabi, potrivit căreia războiul de eliberare a Israelului (din 1948) este perceput ca o catastrofă de către palestinieni", a explicat ministrul educaţiei, Yuli Tamir (foto). "Trebuie prezentată atât versiunea israeliană cât şi cea palestiniană, în cazul unui eveniment de acest gen", a adăugat ministrul într-un comunicat.

Manualele afirmă şi că "o parte dintre palestinieni au fost expulzaţi în urma războiului de eliberare şi numeroase terenuri aparţinând arabilor au fost confiscate".

Manualele subliniază însă şi că arabii au respins planul ONU pentru împărţirea Palestinei, în timp ce liderii evrei l-au acceptat.
Iniţiativa lui Yuli Tamir a fost denunţată de Avigdor Lieberman, ministrul pentru afaceri strategice şi liderul unui partid de extremă-dreapta, care a denunţat "masoschismul şi defetismul stângii israeliene". "Caută tot timpul să ne găsească scuze, deşi am făcut ceea ce trebuia", a declarat Lieberman postului de radio al armatei.

Fostul ministru al Educaţiei, Limor Livnat, membră a partidului de dreapta Likud aflat în opoziţie, a apreciat la rândul său că o asemenea versiune a istoriei poate "conduce tinerii arabi la concluzia că trebuie să acţioneze împotriva ocupaţiei israeliene".

Minoritatea arabă din Israel este formată de 1,2 milioane de persoane, descendenţi ai celor 160.000 de palestinieni care au rămas pe terenurile lor după crearea statului israelian în 1948. Ceilalţi s-au refugiat.
Israelul a fost creat la 14 mai 1948. Palestinienii marchează în fiecare an la 15 mai "nakba" (catastrofă, în limba arabă), comemorarea înfrângerii arabe din timpul războiului din 1948 în faţa armatei israeliene.
 
print