INCREDIBIL! Ce conţine cu adevărat PATEUL DE FICAT din CONSERVE

Să faci un pate de ficat nu sună foarte complicat şi ar trebui, măcar în teorie, ca produsul final să aibă ca ingredient principal ficatul.

Iată ce conţine cu adevărat pateul de ficat din conserve. Ştii ce cumperi?

Cum se făcea pateul de ficat pe vremuri

Pe vremuri, fabricile de conserve foloseau ficat, grăsime de porc, carne, sare şi alte condimente naturale. În România, avem fabrici care produceau conserve de pate de ficat încă din anii '20.

Reţeta clasică a fabricilor de conserve din carne de la noi varia în funcţie de zonă şi perioadă, dar sigur nu includea substanţe chimice cancerigene, exagerat de multă sare şi aproape deloc ficat, cum se întâmplă în zilele noastre.

Ce conţin pateurile de ficat din comerţ în ziua de azi

Prima surpriză pe care am avut-o când am citit etichetele pateurilor de ficat din comerţ a fost conţinutul foarte scăzut de...ficat. Majoritatea mărcilor cunoscute sau mai puţin cunoscute au un procent de 15-25% ficat de porc într-o conservă de pate de ficat.

Urmează slănină, şorici, făină albă de grâu (!!!), proteină vegetală din soia, amidon din porumb, apă, sare iodată(după gust, pentru că nu scrie nicăieri ce procent de sare a fost folosit în cei 85% rămaşi după ingredientul principal), zahăr, carmin (colorant), gluten (agent alergen) şi nitrit de sodiu, pe post de agent conservant. Despre nitritul de sodiu (E 250) şi potenţialul său cancerigen s-a discutat mult în ultima vreme, deci putem considera că este bine să fie evitat.

Dacă avem ghinion, unele conserve de pateu de ficat conţin puţin ficat, E-uri pentru colorare din belşug, potenţator de gust şi chiar mai multe tipuri de substanţe cnservante deodată. Nu de alta, dar la doar 15% ficat într-o conservă, restul cutiei trebuie umplut cu ceva cât mai ieftin şi chimic, nu?

Substanţe greu de pronunţat din pateul tău

Iată o listă de substanţe prezente pe etichetele pateurilor de ficat din comerţ: polifosfaţi, condimente, extract de condimente, muştar, sirop de glucoză, emulgatori- esterii glicerolici ai acidului citric, lactilat de sodiu, agenţi de îngroşare: gumă guar, gumă xantan, antioxidant- acid citric, ascorbat de sodiu, potenţiator de aromă: monoglutamat de sodiu, vitamine, agent de gelifiere- caragenan, agent de reglare a acidităţii: acid malic.

Citeşte mai mult pe unica.ro.

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
liliac.alb
04 nov 17:15
Eh.. nimic nou sub Soare, astia vor sa ne omoare! :)) Daca nu renuntam la aceste produse nu cred ca ne va fi bine. Si slava Domnului, se gaseste mancare mult mai sanatoasa,chiar daca nu 100%
Răspunde
8 0
de ce?
03 nov 22:00
De ce exista pe piatza? De ce permite fabricarea acestor produse, care au asemenea compozitzie? Cine a aprobat fabricarea acestora??? Cine le da autorizatzii? Cine-i controleaza pe fabricantzi? Etc.....
Răspunde
6 0
concluzia
03 nov 15:12
Statistic vorbind !mancati chimicale pentru o vista Mai lunga
Răspunde
9 -2
Gh Buta
03 nov 13:11
Generatia bunicilor nostri a fost plina de oameni care au trecut si de 85 de ani. Generatiile hranite cu ce se vinde acum pe post de mancare vor avea o durata medie de viata in jur de 50 de ani.
Răspunde
3 -10
georgian
03 nov 13:53
2 zi sa mori tu? si te bazezi pe ce date? pe ce-ai visat azi noapte probabil.

La nivel global speranta de viata in anii '50 era 46.6 ani, acum e 67.6!
In Europa de Est a crescut de 64 la 70 iar in America de Nord, unde sunt cei mai multi aditivi alimentari folositi, a crescut de la 69 la 80!

Hai sa ne informam inainte sa ne dam cu pararea. Ce zici?
8 -1
@georgian
03 nov 18:28
2 Eu zic ca esti pe langa. Bunicii respectivi traiesc multi si azi, n-au murit in anii 50. Ei sunt generatia care are durata de viata mai mare in statistica ta. Si ei nu s-au hranit cu aditivi. Aia care au murit in anii 50 erau stra-stra-strabunicii sau stra-strabunicii nostri, care au prins 2 razboaie mondiale, si o medicina mult mai slab dezvoltata. Si statistica ta include si tari din Africa, Asia, America de sud care erau la un nivel inimaginabil de jos in anii 50. Cei care ajung acum la media de 80 de ani in America nu au trait cu aditivi o viata intreaga, cum vor trai generatiile nascute mai recent. Exista in ultimii ani cu 250% mai multe cancere decat acum 10 ani, mai multe boli autoimune, degenerative, si la varste tot mai tinere. Cancerul inainte de 60 de ani inainte era o raritate, acum dupa 40 de ani e deja frecvent. Iar alimentatia cu aditivi pe scara larga nu are inca nici 20 de ani vechime in majoritatea tarilor.
Afișează mai multe comentarii
print