Fii la curent cu cele mai importante ştiri ale zilei
REALITATEA.NET pe Facebook REALITATEA.NET pe Twitter REALITATEA.NET pe Pinterest REALITATEA.NET pe RSS REALITATEA.NET pe Newsletter REALITATEA.NET pe Youtube

INCREDIBIL! Ce conţine cu adevărat PATEUL DE FICAT din CONSERVE

Să faci un pate de ficat nu sună foarte complicat şi ar trebui, măcar în teorie, ca produsul final să aibă ca ingredient principal ficatul.

Iată ce conţine cu adevărat pateul de ficat din conserve. Ştii ce cumperi?

Cum se făcea pateul de ficat pe vremuri

Pe vremuri, fabricile de conserve foloseau ficat, grăsime de porc, carne, sare şi alte condimente naturale. În România, avem fabrici care produceau conserve de pate de ficat încă din anii '20.

Reţeta clasică a fabricilor de conserve din carne de la noi varia în funcţie de zonă şi perioadă, dar sigur nu includea substanţe chimice cancerigene, exagerat de multă sare şi aproape deloc ficat, cum se întâmplă în zilele noastre.

Ce conţin pateurile de ficat din comerţ în ziua de azi

Prima surpriză pe care am avut-o când am citit etichetele pateurilor de ficat din comerţ a fost conţinutul foarte scăzut de...ficat. Majoritatea mărcilor cunoscute sau mai puţin cunoscute au un procent de 15-25% ficat de porc într-o conservă de pate de ficat.

Urmează slănină, şorici, făină albă de grâu (!!!), proteină vegetală din soia, amidon din porumb, apă, sare iodată(după gust, pentru că nu scrie nicăieri ce procent de sare a fost folosit în cei 85% rămaşi după ingredientul principal), zahăr, carmin (colorant), gluten (agent alergen) şi nitrit de sodiu, pe post de agent conservant. Despre nitritul de sodiu (E 250) şi potenţialul său cancerigen s-a discutat mult în ultima vreme, deci putem considera că este bine să fie evitat.

Dacă avem ghinion, unele conserve de pateu de ficat conţin puţin ficat, E-uri pentru colorare din belşug, potenţator de gust şi chiar mai multe tipuri de substanţe cnservante deodată. Nu de alta, dar la doar 15% ficat într-o conservă, restul cutiei trebuie umplut cu ceva cât mai ieftin şi chimic, nu?

Substanţe greu de pronunţat din pateul tău

Iată o listă de substanţe prezente pe etichetele pateurilor de ficat din comerţ: polifosfaţi, condimente, extract de condimente, muştar, sirop de glucoză, emulgatori- esterii glicerolici ai acidului citric, lactilat de sodiu, agenţi de îngroşare: gumă guar, gumă xantan, antioxidant- acid citric, ascorbat de sodiu, potenţiator de aromă: monoglutamat de sodiu, vitamine, agent de gelifiere- caragenan, agent de reglare a acidităţii: acid malic.

Citeşte mai mult pe unica.ro.

Daca ti-a placut articolul, urmareste REALITATEA.NET pe FACEBOOK şi TWITTER!

Acelaşi subiect pe REALITATEA.NET
COSMOPOLITAN | ECUISINE
Cosmopolitan.ro
Cum sa faci inele handmade (tutorial video)
STIRI | REALITATEA.NET
19 Septembrie, 14:06
ecuisine.ro
Paste spirale cu broccoli
STIRI | REALITATEA.NET
18 Septembrie, 17:25
ADEVARUL.RO
print
Upload fişiere:Trimite
CELE MAI NOI ŞTIRI
CELE MAI CITITE ŞTIRI 3h 24h 7z 30z
Joburi
CELE MAI COMENTATE ŞTIRI
REALITATEA.NET foloseste cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigarii implică acceptarea lor. Află mai multe. X
Urmărește-ne

Urmărește REALITATEA.NET