Incendiu devastator în Rezervaţia Deltei Dunării

Incendiu devastator în Deltă
Incendiu devastator în Deltă / FOTO: REALITATEA TV

Prăpăd în aria protejată Biosfera Delta Dunării, din zona localităţii constănţene Vadu. Un incendiu de proporţii a distrus aproape 300 de hectare de stuf şi vegetaţie uscată şi a ucis sute de păsări. Focul arde de o zi întreagă deoarece este întreţinut de vânt. Munca pompierilor este îngreunată şi de faptul că focarul se află într-o zonă mlăştinoasă.

Incendiul a fost depistat sâmbătă, în jurul prânzului, iar focul a ars mai întâi mocnit. Vântul a făcut însă ca flăcările să se extindă necontrolat.

Pompierii au reuşit totuşi să ţină focul sub control astfel încât flăcările să nu ajungă şi la zonele locuite sau la plaja Vadu.

"Nu se poate interveni pentru lichidare deoarece este zonă mlăştinoasă şi nu putem intra cu forţele şi mijloacele necesare. (...) Până acum sunt în jur de peste 200 ha de stuf şi vegetaţie uscată", a declarat Adrian Bucnar, ISU Constanţa.

La câţiva kilometri de incendiu se află zona unde turiştii şi-au instalat corturile, dar pompierii au dat asigurări că focul nu va ajunge până în zona turistică.

În prezent, focul a fost izolat, iar pompierii susţin că ar putea fi stins în curând dacă nu se modifică din nou direcţia vântului. În continuare există probleme cu zona mlăştinoasă, pompierii au muncit peste trei ore ca să ferească o fermă şi un alt obiectiv din apropiere. Autorităţile spun este greu de prognozat când o să fie stins incendiul , atât timp cât condiţiile meteo nu se îmbunătăţesc şi nu există acces în toate zonele.

Se crede, momentan, că flăcările au izbucnit fie de la o ţigare aruncată fără a fi stinsă, fie de la un grătar, fie în mod intenţionat de către crescătorii de animale din zonă. O altă ipoteză ar putea fi efectul de lupă a ciobului de sticlă, mai spun autorităţile: vegetaţia este uscată, a fost căldură şi un ciob de sticlă poate face multe. Se va constitui o comisie care va verifica toate ipotezele.

În incendiu au pierit sute de păsări, unele din ele protejate, iar grav afectate sunt şi populaţiile de broaşte ţestoase, amfibieni şi şerpi.

Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Grigore Baboianu, a declarat că persoanele care au provocat incendiul devastator din zona protejată a Deltei riscă să plătească întreaga contravaloare a prejudiciilor aduse naturii, nu doar amenzi.

 


 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
ionelv
22 aug 09:53
Asta e !!!!
Distrugeti si Delta ca asta a mai ramas !!!
Romani obositi , defecti genetic!!!!
Daca aveati un elicopter nu mai ardeau 300 HA !!!!
Romania e frumoasa , natia romaneasca e o spurcaciune !!!!!
Răspunde
0 0
22 aug 09:05
...şi-au instalat corturile, dar pompierii au dat asigurări că focul nu va ajunge până în zona turistică.


...
0 0
cosmin
22 aug 01:40
"tigare" ?!?!?

halal jurnalisti! semianalfabetilor!
Răspunde
0 0
NICK
21 aug 20:35
Singura solutie pentru a-i dezvata pe Romani sa mai incendieze pajisti,paduri,este sa fie date amenzi mari,foarte mari comunitatilor in aria carora se petrec incendiile.Ori isi pun mintea la contributie si-l predau autoritatilor pe autor (caci in general se stie,macar de catre doua-trei persoane),ori platesc absolut toti amenzile si binenteles contravaloarea pagubelor si deranjul pompierilor,caci acestea nu sunt incendii intamplatoare,neprevazute,accidentale, ci voite,puse cu intentie si rea credinta.Iar valoarea,revin,ar trebui sa depaseasca un minim de 1000 RON pe numar de casa! Sa se invete minte,sa stie ca nu se mai poate trai ca pe vremea bunicului,care ardea miristea,pentru ca,vezi doamne,sa ingrase pamantul pentru recolta urmatoare.Mult mai bine se ingrasa pamantul daca resturile vegetale sunt tocate,adunate peste iarna intr-un loc,lasate la indemana insectelor si bacteriilor sa le descompuna peste iarna,iar primavara,inainte de arat sa fie imprastiate pe teren.Este cel mai bun ingrasamant si este prietenos cu natura,mediul, cu pasarile,insectele si animalele din arealul respectiv.
Răspunde
0 0
Angela Silistraru
21 aug 17:41
Who care's???Cui, si DE CE ii pasa in tara asta??? Acu', poate o sa fie locul bun de trantit f'un hotelas, motelas, vilutza, etc...Cum bine zice un predecesor: asa se face in tari CIVILIZATE...Intai se "asaneaza" locu'...Pasari, amfibii, serpi?'Pai la ce ne treb'e???Atata vreme ce nu-s de mancat...Noi suntem natie practica, nene!
Răspunde
0 0
Niste distrusi cu totii
21 aug 17:19
Sunt inconjurati de ape si nu sunt in stare sa stinga un incendiu...nu au elicoptere_retardatii astia? Un distrus a dat foc, iar alti incompetenti nu sunt in stare sa stinga incendiul...
Si de unde stiti ca au pierit atattea pasari? Le-ati numarat voi? Ca stau pasarile sa vina focul...au aripi..
Răspunde
0 0
dana popescu
21 aug 12:59
BAIETII DESTEPTI FAC CE VOR PESTE TOT IN LUME.
Amintiti-va ce incendii au fost in Grecia, Italia dar ,incredibil ,si in Canada anul trecut .Le trebuie bucata de teren si-i dau foc . Mai mult ca sigur ca asa vor pieri si ei .
Răspunde
0 0
Radu
21 aug 12:06
incendiul a inceput ieri in jurul orei 13. intamplator ma aflam acolo cand au aparut primele urme de fum, care la inceput semanau cu urmele unui simplu gratar. si la aceasta ora se vede fumul din constanta.
Răspunde
0 0
Radu
21 aug 12:06
incendiul a inceput ieri in jurul orei 13. intamplator ma aflam acolo cand au aparut primele urme de fum, care la inceput semanau cu urmele unui simplu gratar. si la aceasta ora se vede fumul din constanta.
Răspunde
0 0
Radu
21 aug 12:06
incendiul a inceput ieri in jurul orei 13. intamplator ma aflam acolo cand au aparut primele urme de fum, care la inceput semanau cu urmele unui simplu gratar. si la aceasta ora se vede fumul din constanta.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print