Firmele de securitate concediază cu o mână şi angajează cu alta

Firmele de securitate au intrat în ultimii ani în lista marilor angajatori din economia românească
Firmele de securitate au intrat în ultimii ani în lista marilor angajatori din economia românească / FOTO: gazetadecluj.ro

Firmele de securitate şi pază au concediat sute de angajaţi în mai multe oraşe în ultimele două-trei luni, dar au şi făcut angajări în alte zone ale ţării, în funcţie de situaţia economică a clienţilor pe care îi păzesc.

Numărul de angajaţi ai firmelor de pază fluctuează în fiecare regiune a ţării, în funcţie de numărul companiilor care-şi închid activitatea, dar şi de noile comenzi. Dacă unele firme au intrat în insolvenţă şi au renunţat automat la serviciile de pază, în schimb tot mai multe societăţi, dar şi persoane fizice, apelează la protecţie, din cauza infracţionalităţii în creştere.

"Angajările, dar şi posibilele reduceri de personal, depind de situaţia operaţională, adică de dimensiunea şi specificul contractelor derulate de companie", spun reprezentanţii G4S România, filiala locală a celei mai mari firme de securitate din lume.

Grupul de securitate G4S România a renunţat la 250 de angajaţi în ultimele două luni - 119 au fost concediaţi de firma G4S Cash Services şi 131 de G4S Security Services.

Cobra Security, firmă de securitate şi pază din grupul UTI, a anunţat disponibilizarea a 650 de persoane în toată ţara, dar a concediat efectiv doar 115 angajaţi. Alte două firme din grupul UTI au anunţat concedieri colective, dar nu le-au pus încă în practică, potrivit agenţiilor judeţene de ocupare a forţei de muncă - UTI Facility Management intenţiona să disponibilizeze 647 de persoane, iar UTI Retail Solutions 64 de angajaţi.

Compania Bidepa Alarm, o altă firmă de monitorizare, intervenţie şi transport de valori, a fost nevoită să renunţe la 74 de angajaţi în cursul lunii aprilie. Şi Interguard Grup a anunţat concedierea a 33 de angajaţi.

Unde se fac angajări

În acelaşi timp, firmele de securitate sunt printre cei mai activi angajatori pe site-urile de recrutare. G4S Cash Services recrutează personal de procesare numerar şi transportatori de valori în oraşele Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Timişoara şi Bucureşti.

Posturile scoase la concurs, pe partea de procesare numerar, sunt următoarele: şefi de schimb, şefi de masă, trezorieri, verificatori bani, manipulatori valori şi operatori calculator. Pe partea de transport valori, sunt căutaţi atât şoferi, cât şi agenţi de pază şi transport.

"Profilul salariaţilor pe care îi căutăm diferă în funcţie de postul vacant. Acesta, pentru zona de execuţie nu sunt necesare întotdeauna calificări sau studii deosebite, însă ne axăm pe integritatea şi trăsăturile de personalitate. În zona managerială, solicităm experienţă semnificativă pe un post similar, studii postuniversitare, MBA), abilităţi manageriale, diverse atestate", spun oficialii G4S.

Securitas Services recrutează agenţi de pază, dar şi inspectori de securitate în oraşele Roman, Oradea, Cluj-Napoca şi Bucureşti. O altă firmă care face angajări în momentul de faţă este Valuco Guard. Aceasta caută 30 de agenţi de pază pentru obiectivele aflate pe raza Bucureştiului. Şi BGS face recrutări pentru divizia sa medicală, însă nu naută bodyguarzi, ci medici şi asistente medicale.

Domeniul serviciilor de securitate a fost unul dintre puţinele care au înregistrat o uşoară creştere în perioada de criză economică, ca urmare a creşterii infracţionalităţii, dar şi a existenţei unei oferte scăzute în raport cu cererea.

Firmele de securitate au intrat în ultimii ani în lista marilor angajatori din economia românească - G4S are peste 9.000 de angajaţi, grupul UTI are peste 5.000 de salariaţi, BGS - 4.000, iar Securitas în jur de 3.700.

 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print