Femeile care nasc al doilea copil în timpul concediului de maternitate primesc mai puţini bani

Concediul de maternitate a fost prelungit la trei ani, în Ungaria
Concediul de maternitate a fost prelungit la trei ani, în Ungaria / FOTO: Grup RC

Guvernul mai taie un pic din banii bebeluşilor. Mămicile care au născut după 1 ianuarie şi care mai au acasă un copil de până în doi ani, vor primi mai puţini bani decât li s-ar fi cuvenit.

Precizarea se regăseşte în normele de aplicarea OUG privind indemnizaţiile pentru mame. Persoana care se află în concediu de maternitate şi naşte al doilea copil nu beneficiază de majorarea indemnizaţiei cu 600 lei. Practic mamele îşi cresc cei doi copii cu o singură indemnizaţie. Normele se aplică atâta timp cât cele două indemnizaţii se suprapun.

Iniţial Ordonanţa de urgenţă care reglementează noul mod de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului începând cu data de 1 ianuarie 2011 conţinea şi unele măsuri suplimentare cu privire la posibilitatea suplimentării cuantumului indemnizaţiei. Astfel, aceasta ar fi trebui să fie suplimentată cu 600 de lei atât pentru naşterile survenite în interiorul perioadei de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, cât şi începând cu cel de-al doilea copil pentru sarcinile multiple.

Potrivit noilor norme mămicile care intră în concediu de maternitate au două variante. Ele trebuie să aleagă dacă vor concediu timp de un an cu o indemnizaţie de cel mult 3.400 de lei pe lună sau timp de doi ani, în care vor primi cel mult 1.200 de lei pe lună.

De la 1 ianuarie 2011, durata concediului maternal s-a redus la un an, iar indemnizaţia are o valoare cuprinsă între 600 şi 3.400 lei. După expirarea anului în care părintele beneficiază de acest tip de concediu, există posibilitatea de a solicita concediu fără plată, în intervalul de până la 24 de luni de la naşterea copilului. De asemenea, statul va acorda părintelui o primă de reîntoarcere la muncă de 500 de lei oricând, în intervalul de 24 de luni.

O veste bună pentru mamele care frecventează cursurile liceeale, universitare, de masterat sau doctorat, indemnizaţia va fi acordată timp de doi ani.

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Radu
12 Jan 18:26
deci titlul este incorect ?
pe vechea lege pana in 31.12.2010 se primea ce`i 600 de lei pt. al doilea copil nascut in timp ce primul nu avea 2 ani ?
Răspunde
0 0
Anna
08 Jan 14:20
Ma intreb, ca mama si femeie : oare guvernantii din Romania isi inchipuie cum se poate descurca lunar o femeie, cu o singura indemnizatie de mizerie, pentru cei doi copii, dar si pentru ea, in timp ce preturile la toate bunurile de consum sunt uriase ?
Nicicand n-a fost mai multa saracie si lipsa de consideratie in tara noastra, pentru copii, adulti si batrani. Seamana a genocid.
Răspunde
0 0
Friedel Mirela
08 Jan 09:36
Ce sa mai spunem ca Boc si ai lui au spus pe toate posturile ca nu vor fi afectate de noua lege mamele care au nascut pana la 31 decembrie. Si acum surpriza! Nu vor reveni indemnizatiile la 85%, ci intram sub incidenta noii legi, adica doar 75%. MINCINOSI ORDINARI!!!!!!
Răspunde
0 0
Popa
07 Jan 12:26
pai oricum, presedintele e nemultumit de noi toti, asa ca presupun ca nu vrea sa ne mai inmultim..
Răspunde
0 0
geo
07 Jan 11:43
ce sariti cu gura asa? era o chestie nereglementata de OUG noua si care a fost taiata explicit prin normele de aplicare
Răspunde
0 0
...class="content">


Femeile care nasc al doilea copil
0 0
crisrian
07 Jan 11:11
Buna ziua.
Informatia potrivit careia mamele ar fi beneficiat pana acum de 2 indemnizatii in cazul in carenasteau al doilea copil inainte ca primul sa implineasca 2 ani, nu este corecta. Nici in anii trecuti legea nu permitea ca mama sa primeasca 2 indemnizatii pentru perioada suprapusa (exceptie facand gemeni,tripleti..)
Răspunde
0 0
George
07 Jan 10:18
Pai pana acum nu era la fel? Sotia a nascut acum 6 luni al doilea copil fiind in concediu de crestere al copilului pentru primul. Pana cand primul a implinit 2 ani nu a primit nimic in plus. De unde ati scos asta?
Răspunde
0 0
nikkyr
22 Jan 00:32
4 Sunt in aceeasisituatie si cu toate ca un avocat mi-a spus ca trebuie sa primesc un stimulent de 600 lei, nu amprimit. E ca si cand ai avea gemeni,doar ca sunt nascuti in anidiferiti!!!!!!!!!!!!!!!
Afișează mai multe comentarii
print