Echinocţiul de primăvară. 4 fenomene UIMITOARE care au loc în această zi

Piramida lui Kukulcan, Chichen Itza, Mexic
Piramida lui Kukulcan, Chichen Itza, Mexic / FOTO: Wikimedia Commons
Piramida lui Kukulcan, Chichen Itza, Mexic Loughcrew, Irlanda Machu Pichu Insula Paştelui

Echinocţiul de primăvara are loc anul acesta la 20 martie. La această dată, ziua şi noaptea au durate egale în aproape toate zonele de pe Glob, mai puţin cele polare. Însă, în 4 dintre locurile de pe Glob, echinoctiul de primăvară este o zi aparte.

Echinocţiul de primăvară la piramida lui Kukulcan, Chichen Itza, Mexic

Piramida îi este dedicată lui Kukulcan, numele maya pentru şarpele cu pene. La baza scărilor piramidei se află două capete imense de şarpe, din piatră. În ziua echinocţiului (atât cel de primăvară, cât şi cel de toamnă), are loc un spectaculos jos de lumini şi umbre.

Lumina trimisă de Soare se întâlneşte cu una din muchiile piramidei, iar lumina trimisă spre scări dă impresia privitorului că are în faţă un imens şarpe, coborând de pe piramidă. Imaginea de mai sus vă lămureşte.

Echinocţiul de primăvară. Cel mai cunoscut MIT este FALS

Românca Iolanda Bădiliţă a asistat la acest spectacol anul acesta, în timpul echinocţiului de primăvară. Vizitând piramida, a fost impresionată de inteligenţa grupul etnic mayaş Itza. "Construcţia piramidei este o poezie care îmbină elemente religie, matematică, geometrie, astronomie.

Google şi-a modificat logoul pentru a marca echinocţiul de primăvară

Cele 4 faţade sunt orientate către cele 4 puncte cardinale, pe fiecare dintre faţade fiind cîte un şir de trepte. 91 de trepte fiecare. Ce este special cu 91? Pai 91 x 4 = 364 la care se adaugă platforma superioară = 365, adică numărul zilelor din an. Piramida este formată din 9 platforme terasate, iar treptele de pe fiecare faţadă „taie” aceste terase în 18 segmente ce corespund celor 18 anotimpuri ale calandarului Maya", spune Bădiliţă, jurnalistă la Europa Liberă şi autoare a site-ului coolnewz.info.Echinocţiul de primăvară la Loughcrew, Irlanda


Loughcrew este un sit care datează de acum 5-6.000 de ani şi se pare că aşezarea de atunci a fost ridicată pe un sit chiar mai vechi. Aici au fost descoperite aproximativ 40 de monumente. În cadrul ansamblului de monumente antice de la Loughcrew se află şi o movilă în care omul a săpat o încăpere în formă de cruce.

Înăuntru se află aşa numita equinox-stone (piatra echinocţiu), pe care au fost gravate simboluri astronomice. La răsăritul Soarelui în timpul zilelor de echinocţiu (de primăvară şi toamnă), piatra echinocţiu este iluminată în totalitate în interiorul camerei, semn că orientarea acestei încăperi nu a fost întâmplătoare.

Echinocţiul de primăvară la Machu Pichu, Peru


În "oraşul pierdut" se află o piatră numită piatra Intihuatana (termenul se traduce prin "Locul de prindere a Soarelui"), un ceas solar extrem de simplu, dar şi foarte ingenios. Incaşii ştiau cu precizie ziua echinocţiului. Atât la echinocţiul de primăvară cât şi la cel de toamnă, razele solare cad perpendicular pe pilon, nelăsând nicio umbră. Momentul dădea startul unor ceremonii incaşe.

Echinocţiul de primăvară la Insula Paştelui


Cea mai izolată insulă locuită a Globului prezintă numeroase alinieri astronomice. Un exemplu îl reprezintă cele al unor statui (moai) aşezate pe o platformă de piatră (ahu). Vorbim de platforma numită Ahu Akivi, care susţine singurii şapte moai care privesc spre ocean. La echinocţiu, ei privesc direct spre apusul de soare.

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Claudiu
20 mar 18:30
Super articolul!Baftă!
Răspunde
0 0
Doru
21 mar 22:10
S-ar parea ca de cateva mii de ani nu s-a schimbat nimic in miscarile relative Pamant/Soare ! In conditiile in care pozitiile planetelor nu mai corespund horoscoapelor de acum doar cateva sute de ani !!!???
Răspunde
0 0
...Imaginile au fost surprinse de un vizitator REALITATEA.NET la ora 11:30, în ziua de 21 martie 2012. Adică exact la data echinocţiului de primăvară, momentul care marchează primăvara astronomică, noaptea...
1 0
...Imaginile au fost surprinse de un vizitator REALITATEA.NET la ora 11:30, în ziua de 21 martie 2012. Adică exact la data echinocţiului de primăvară, momentul care marchează primăvara astronomică, noaptea...
0 0
Antisexul
21 mar 10:05
Va rog eu, exemplificati ce-i un jos de lumini, pana nu dezvolt o obsesie! Am scutruat-o pe tanti Wiki, dar nenorocita nu vrea sa deconspire - cica s-astept pana la echinoctiu mayas!
Răspunde
-1 -1
Ciprian Birtea
21 mar 13:01
10 @antisexul : Şi tu să-mi exemplifici ce-i aia "a scutrua", până nu dezvolt şi eu o obsesie faţă de ăia ca tine care văd paiul din ochii altora dar nu văd bârna din ochii lor!
-1 0
un cetatean
20 mar 21:36
”un spectaculos jos de lumini şi umbre” mai sa fie de analfabeti
Răspunde
8 -1
irina
20 mar 23:46
3 "un cetatean" daca cel care a scris articolul a gresit o litera nu inseamna ca e analfabet. mai greseste omu sunt sigura ca si tu faci greseli de genu sau poate mai grave fara sa-ti dai seama. asa ca nu mai face pe desteptu degeaba ca nu esti:*
0 0
Ciprian Birtea
21 mar 12:56
8 Acelaşi tip de greşeală este şi cu "calandarul Maya". Sunt nişte greşeli de redactare. Ei scriu în grabă, şi mai apasă greşit pe taste. Greşeala lor este că nu citesc articolul înainte de postare.
-24 -2
crystynutza
20 mar 21:27
cat de crezuli sunteti in toate stirile astea mie nu imi place istoria si tot ce tinede scoala asa ca nu imi place nimik
Răspunde
0 0
adu
20 mar 11:41
2 oi fi si tu o rapandula de pe centura :):):)
4 0
lorenzo
20 mar 20:35
PTR. VOI SI DACA SE DUCE BECALI LA WC ESTE EVENIMENT.......FITI MAI SERIOSI....
Răspunde
-1 0
...atunci când porţiunea superioară (aşa cum privim noi) a discului solar este sub orizont, razele sale încă ajung pe Pământ. Echinocţiul de primăvară. 4 fenomene UIMITOARE care au loc în această zi Calculele au arătat că, la Ecuator, de echinocţiul de primăvară şi de toamnă, ziua este cu 14 minute...
-21 0
150 euro pe luna
20 mar 15:33
am facut deja 150 euro luna asta cu un site nou.
pana acum pierdusem niste sute de euro cu diverse siteuri (bux.to, isabelmarco).
insa am gasit unul de superincredere, il recomand!
nu trebuie sa stii mare lucru despre internet.
copiaza adresa asta si baga-te:
clixsense.c om/?4063967 fara spatii
nu investesti nimic!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print