După 100 de ani de la naufragiu, Titanicul este scos la licitaţie pe bucăţi

Obiecte recuperate pe de Titanic vor fi scoase la licitaţie.
Obiecte recuperate pe de Titanic vor fi scoase la licitaţie. / FOTO: http://www.telegraph.co.uk

Peste 5.500 de obiecte recuperate de pe epava Titanic vor fi scoase la licitaţie pe 15 aprilie 2012, la New York, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naufragiul celebrului pachebot, informează AFP. Doritorii vor putea cumpăra obiecte de uz ca porțelanuri, dar şi bucăți din corpul vaporului, recuperate din ocean.

RMS Titanic, filiala societăţii organizatoare a expoziţiilor Premier Exhibitions şi singura deţinătoare a drepturilor asupra acestor obiecte, a anunţat că a cerut casei de licitaţii Guernsey's din New York să organizeze acest eveniment.

Valoarea totală a obiectelor scoase la licitaţie este de 189 de milioane de dolari, iar organizatorii licitaţiei  speră să găsească un singur cumpărător, care să se şi ocupe de conservarea colecţiei şi a sitului naufragiului. Obiectele au fost recuperate de pe epava Titanic în 2007.

Transatlanticul Titanic s-a scufundat pe 15 aprilie 1912, la două ore şi jumătate după ce s-a ciocnit de un aisberg, în timpul primei sale curse peste Atlantic. Peste 1.500 de persoane au murit în acest naufragiu.

RMS Titanic (Royal Mail Steamer - vas poştal regal) a fost al doilea din trioul de "supernave" format alături de RMS Olympic şi HMHS Britannic, concepute pentru a oferi fiecare câte o cursă săptămânală şi pentru a domina afacerea transatlantică dintre Southampton şi New York în interesul companiei White Star Line.

Construit la şantierele Harland and Wolff din Belfast, Titanic a fost cel mai mare vas din lume până la momentul scufundării sale.

În timpul călătoriei inaugurale (Southampton, Anglia, apoi Cherbourg, Franţa, Queenstown, Irlanda, cu destinaţia New York), el s-a ciocnit cu un aisberg, la ora 23.40, în ziua de duminică, 14 aprilie 1912. Vasul s-a scufundat în două ore şi jumătate, după ce s-a rupt în două părţi, la ora 02.20 (15 aprilie).
 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print