DREPTURI. Pacienţii care în timpul spitalizării îşi cumpără medicamente pot cere decontarea

Bolnavii care în timpul spitalizării îşi cumpără medicamente pot cere decontarea
Bolnavii care în timpul spitalizării îşi cumpără medicamente pot cere decontarea

Avem drepturi, dar nu le cunoaştem. De exemplu, ştiaţi că pacientul care îşi cumpără medicamente, tifon sau vată cât timp este internat poate să ceară spitalului banii înapoi? Din păcate, cei mai mulţi români, nu cunosc acest lucru. În plus, puţini dintre cei care i-au cerut, au şi primit banii cheltuiţi înapoi pentru că sumele erau prea mari. Ultima soluţie a rămas să-şi recupereze banii în instanţă.

Numai la o singură asociaţie care apără drepturile pacienţilor s-au înregistrat, în ultimii ani, 1.800 de cereri pentru recuperarea banilor din timpul spitalizării.

"Cele mai multe solicitări de rambursare a cheltuielilor pe perioada spitalizarii sunt pentru sumele cuprinse intre 300 si 3000 de lei, dar sunt si sume mai mari, care pot ajunge pana la 9.800, avem si sume de 60.000 de lei", a spus preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacientului.

La unele spitale din Capitală, s-au făcut astfel de decontări, dar cazurile celor care le-au solicitat se pot număra pe degetele de la o mână.

"La plecare din spital, pacientul si-a primit banii inapoi. Situatiile de acest gen, din fericire pentru toata lumea au fost putine si au fost niste cazuri de exceptie", a spus purtătorul de cuvânt al Spitalului Sf. Ioan, Gheorghiţă Aron. Iniţiatorul legii din 2008, medicul Sorin Paveliu spune că din cauza subfinanţării, tot mai mulţi pacienţi îşi aduc de-acasă cele necesare în spital.

O dovada se vede intr-un raport al unui control facut chiar anul acesta din care reiesea negru pe alb ca intr-un spital la momentul controlu majoritatea foilor aveau medicamente care nu proveneau din farmacia spitalului". a spus Sorin Paveliu, medic şi fost deputat. Pacienţii, însă, habar nu au că ar putea să îşi recupereze banii. Asociaţiile de pacienţi spun că pentru a-şi recupera banii, oamenii trebuie să se adreseze managerului spitalului cu recomandarea medicului curant şi chitanţa de la farmacie.

Articole recomandate
 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?