JOACA CU JUSTIŢIA. Dosarul lui Voiculescu, trimis din nou la Tribunalul București

PC propune o întâlnire a liderilor USL pentru o poziţie unitară pe tema nominalizărilor la Parchete
PC propune o întâlnire a liderilor USL pentru o poziţie unitară pe tema nominalizărilor la Parchete

După ce Dan Voiculescu și-a dat demisia din Parlament, Înalta Curte de Casație și Justiție a trimis către Tribunalul București dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare.

În condițiile în care Dan Voiculescu și-a dat demisia din Parlament, Înalta Curte de Casație și Justiție a considerat că nu mai este competentă să judece dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare.

Procurorul care instrumentează dosarul lui Voiculescu a spus,  în faţa judecătorilor instanţei supreme, că atitudinea acestuia - demisie din parlament, candidatură, urmată de o a doua demisie- este un abuz de drept şi folosirea cu rea credinţă a influenţei sale.

Procesul privind privatizarea ICA, în care este inculpat Dan Voiculescu, a fost reluat în 31 ianuarie, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, în 16 ianuarie, cererea procurorilor anticorupţie de urgentare a judecării cazului şi a schimbat termenul stabilit iniţial în 25 aprilie.

 

La termenul din 31 ianuarie, judecătorii Ionuţ Matei, Luminiţa Zglimbea şi Cristina Rotaru au arătat că trebuie asigurată, potrivit legii, continuitatea completului de judecată. Astfel, instanţa a arătat că dosarul de corupţie al lui Dan Voiculescu privind privatizarea ICA trebuie să fie judecat de primul complet ce a fost stabilit în acest dosar, înainte de declinarea la Tribunalul Bucureşti, şi a anunţat că dezbaterile vor continua în 5 februarie, la completul format din judecătorii Corina Jîjîie, Lavinia Lefterache şi Mariana Ghena.

Dosarul privind privatizarea ICA s-a întors la începutul lunii ianuarie 2013 la instanţa supremă, după ce Tribunalul Bucureşti şi-a declinat competenţa de soluţionare în favoarea ICCJ, ca urmare a faptului că Dan Voiculescu a câştigat un mandat de senator.

În 28 ianuarie, Dan Voiculescu a demisionat din funcţia de senator, la mai puţin de o săptămână după ce depusese jurământul. El şi-a motivat gestul prin faptul că în ultima perioadă au existat "speculaţii" cu privire la faptul că imunitatea parlamentară pe care o presupune statutul de senator ar împiedica "actul de justiţie" în cazul dosarului său.

Demisia sa a determinat din nou mutarea procesului său de la instanţa supremă, competentă să judece parlamentari, la Tribunalul Bucureşti. Voiculescu a recurs la un gest similar la finalul legislaturii trecute.

La începutul lunii decembrie 2008, preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, instanţa competentă a judeca fiind atunci Tribunalul Bucureşti.

În 3 martie 2009, Tribunalul Bucureşti şi-a declinat competenţa de a judeca acest caz, întrucât Voiculescu obţinuse un mandat de senator în urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2008.

În 29 iunie 2012, după aproape trei ani de dezbateri în acest caz, instanţa supremă a trimis dosarul lui Dan Voiculescu la Tribunalul Bucureşti, întrucât acesta demisionase din funcţia de senator, calitate pe care a recâştigat-o în urma alegerilor Legislative din decembrie 2012.

În 20 decembrie 2012, Tribunalul Bucureşti a luat în discuţie dosarul lui Dan Voiculescu, constatând că în Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea privind validarea mandatelor senatorilor aleşi în 9 decembrie. Astfel, instanţa a luat act de faptul că Dan Voiculescu a fost ales senator, iar în acest context şi-a declinat competenţa de judecare a dosarului privind privatizarea ICA în favoarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.

Dan Voiculescu, acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, membru al Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) şi al Consiliului de Administraţie (CA) al Institutului de Chimie Alimentară, membru al AGA şi director general al SC Bioprod SA Bucureşti, este acuzat de "folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani, ambele în formă continuată".

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

Alături de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiş, Vlad Nicolae Săvulescu, Marian Gheorghe Domnişoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene şi Flavius Adrian Pop. Toţi aceştia sunt acuzaţi de complicitate la stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de cea reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar, comisă în acţiunea de privatizare în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti. El este acuzat şi de abuz în serviciu contra intereselor publice, precum şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

Ghioca Alexandru
0 0
Ghioca Alexandru
07 feb 17:40
dosarul asta este cam fake...auzi tu, acuzat de telepatie. absurd!
Răspunde
0 0
Orfe
07 feb 15:37
Este uomitor cum se incearca discreditarea unei institutii ca Tribunalul Bucuresti, care este privata de jurnalistii basiti, de capacitatea de a judeca un dosar ca Voiculescu!
Răspunde
0 0
Orfe
07 feb 15:24
Un act firesc si legal, in conditiile in care Voiculescu nu mai este senator .
Răspunde
0 -1
stradivarius
07 feb 13:00
la tribunal este justitie libera aia de la iccj erau sub comanda basescului
Răspunde
0 -2
Martin
07 feb 11:42
Pigmeilor, Voiculescu e prea bun pentru voi.
Răspunde
2 -1
PETRUS
07 feb 09:54
MIZERIILE LINGAILOR BASISTI NU PREZINTA CREDIBILITATE DELOC.
Răspunde
1 -1
Varan Voiculescu
07 feb 09:37
Aşa şi? Dosarul meu a fost retrimis la Tribunalul Bucureşti. Intre timp, vor fi organizate alegeri în colegiul meu din Sect. 4 iar eu, Marele Varan, voi câştiga un nou mandat de senator şi - firesc - dosarul va fi retrimis la ICCJ. Imi dau apoi demisia din Parlament - ca poată să-şi facă justiţia treaba, nu de alta - iar dosarul va fi din nou trimis la Tribunal.
Si? Ce-i cu asta?
Nu vedeţi că eu depun toate dar absolut toate eforturile doar pentru ca Justiţia să-şi facă treaba??
Ce dreawqu nu înţelegeţi că am tot interesul ca acest proces să se judece cât mai repede.
Constat totuşi cu bucurie că sunt unii gen Ghioca Alexandru, ROYCE, PETRUS, Orfe care au priceput că sunt Albă-ca-Zăpada!!
Răspunde
2 -1
@PETRUS
07 feb 09:31
Ce PLM crezi tu că eşti de-ţi permiţi să faci aprecieri cu privire la probe şi acuzaţii?? Cunoşti tu probele din dosar ca să vorbeşti? Te crezi vreun judecător ori vreun "agent 007" sau doar vreo Mama Omida? Vezi că se mai credeau unii Napoleon, Stalin etc., dar au ajuns cu toţii la Bălăceanca.....Săpoca
Răspunde
3 -3
PETRUS
07 feb 06:24
TURNATORUL BASESCU - PENALUL DE SERVICIU DE LA COTROCENI.
Răspunde
3 -3
PETRUS
07 feb 06:23
ACUZATIILE PROCURORILOR LA ADRESA LUI VOICULESCU SUNT NEFONDATE SI NEINTEMEIATE.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print