DOSAR HISTORIA. Carisma lui Hitler: mit sau realitate?

Hitler 
Hitler  / FOTO: historia.ro

Adolf Hitler a fost un lider cu totul neobişnuit, dar a reuşit să creeze o legătură (sau impresia unei legături) între el şi milioane de germani, generând o atracţie carismatică fără precedent. Ce s-a întâmplat în perioada interbelică şi în perioada războiului în Germania lui Hitler este un avertisment demn de luat în considerare în zilele noastre, scrie istoricul britanic Laurence Rees.  

În miezul poveştii lui Adolf Hitler se află o întrebare care nu a primit încă un răspuns satisfăcător: cum a fost posibil ca un personaj atât de ciudat precum Hitler să ajungă la putere în Germania şi cum de s-a bucurat de sprijinul a milioane de oameni? Răspunsul la această întrebare, consideră Rees, nu stă doar în contextul istoric cu totul special –înfrângerea Germaniei în Primul Război Mondial sau criza economică de la începutul anilor '30, ci şi în natura comportamentului de lider al lui Hitler. Iar tocmai acest apect al poveştii face ca istoria lui Hitler să fie relevantă şi în zilele noastre, spune Rees.

Urmărind tipologia weberiană (privind legitimitatea raţională, tradiţională şi carismatică), Hitler reprezintă cel mai bun exemplu pentru modelul „liderului carismatic”. El nu era un politician normal, unul care promitea, să spunem, reducerea taxelor sau îmbunătăţirea sistemului de sănătate, ci un lider cvasi-religios care promitea naţiunii nimic altceva decât  Salvarea.

Continuarea pe historia.ro

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
prea curios
15 Jan 19:05
În contextul în care hitler a apărut acel slogan şi programul care avea altă greutate. Germania umilită şi înfometată după război de către cei care pe câmpul de luptă au fost învinşi aşteptau un lider care să "promitea naţiunii nimic altceva decât Salvarea."
Răspunde
1 -2
gaby
15 Jan 15:23
lumea ar avea nevoie de foarte multi Hitler astazi
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print