Fii la curent cu cele mai importante ştiri ale zilei
REALITATEA.NET pe Facebook REALITATEA.NET pe Twitter REALITATEA.NET pe Pinterest REALITATEA.NET pe RSS REALITATEA.NET pe Newsletter REALITATEA.NET pe Youtube

DOSAR HISTORIA. Carisma lui Hitler: mit sau realitate?

Adolf Hitler a fost un lider cu totul neobişnuit, dar a reuşit să creeze o legătură (sau impresia unei legături) între el şi milioane de germani, generând o atracţie carismatică fără precedent. Ce s-a întâmplat în perioada interbelică şi în perioada războiului în Germania lui Hitler este un avertisment demn de luat în considerare în zilele noastre, scrie istoricul britanic Laurence Rees.  

Hitler 
Hitler  / FOTO: historia.ro

În miezul poveştii lui Adolf Hitler se află o întrebare care nu a primit încă un răspuns satisfăcător: cum a fost posibil ca un personaj atât de ciudat precum Hitler să ajungă la putere în Germania şi cum de s-a bucurat de sprijinul a milioane de oameni? Răspunsul la această întrebare, consideră Rees, nu stă doar în contextul istoric cu totul special –înfrângerea Germaniei în Primul Război Mondial sau criza economică de la începutul anilor '30, ci şi în natura comportamentului de lider al lui Hitler. Iar tocmai acest apect al poveştii face ca istoria lui Hitler să fie relevantă şi în zilele noastre, spune Rees.

Urmărind tipologia weberiană (privind legitimitatea raţională, tradiţională şi carismatică), Hitler reprezintă cel mai bun exemplu pentru modelul „liderului carismatic”. El nu era un politician normal, unul care promitea, să spunem, reducerea taxelor sau îmbunătăţirea sistemului de sănătate, ci un lider cvasi-religios care promitea naţiunii nimic altceva decât  Salvarea.

Continuarea pe historia.ro

Daca ti-a placut articolul, urmareste REALITATEA.NET pe FACEBOOK şi TWITTER!

COSMOPOLITAN | ECUISINE
Cosmopolitan.ro
Cum se curata incaltamintea din piele intoarsa
STIRI | REALITATEA.NET
16 Septembrie, 15:14
ecuisine.ro
Dovlecei umpluti cu branza
STIRI | REALITATEA.NET
16 Septembrie, 12:17
print
Upload fişiere:Trimite
CELE MAI NOI ŞTIRI
CELE MAI CITITE ŞTIRI 3h 24h 7z 30z
Joburi
CELE MAI COMENTATE ŞTIRI
REALITATEA.NET foloseste cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigarii implică acceptarea lor. Află mai multe. X
Urmărește-ne

Urmărește REALITATEA.NET