DOSAR DE CANDIDAT: Nini Săpunaru, Ştefan Pirpiliu şi Adrian Mocanu

Nini Săpunaru
Nini Săpunaru / FOTO: Mediafax

Astăzi studiem trecutul lui Nini Săpunaru, al lui Ştefan Pirpiliu şi al lui Adrian Mocanu. Interesant.

 

NINI SĂPUNARU

Scandalurile de corupţie din vămi au aparut mult înainte să existe un Blejnar sau un vameş şef Comăniţă, sau o Regină a Corupţiei pe care nu a gasit-o nimeni niciodată.

În acele timpuri în care finul lui Virgil Măgureanu, Răzvan Petrovici, punea bazele afacerilor din vamă cu magazine duty-free, în vremurile în care vameşii nu erau arestaţi în România, şef peste tot sistemul vamal era Nini Săpunaru, actual deputat de Vrancea.

Un lider de sindicat al vameşilor acuza anul trecut faptul că sistemul şpăgii funcţiona încă din acea perioadă.Cu trecerea anilor, numele lui Săpunaru a ieşit din mentalul colectiv.

Acum 12-13 ani scandalurile de corupţie cu trafic de alcool, produse petroliere, celebrele afaceri Ţigareta aveau ca numitor comun corupţia din vămi şi serviciile secrete.

Nini Săpunaru era în centrul atenţiei. Nimic însă nu l-a atins pe liberal, el ieşind basma curată din complicata funcţie de şef al vămilor.  În urma lui au rămas relaţiile de afaceri cu foştii săi subalterni conectaţi la business-urile din vămi.

Soţia sa, Camelia Săpunaru, este asociată cu doi liberali, prieteni ai lui Răzvan Petrovici (cel de care vă spuneam anterior că a devenit un mogul al magazinelor duty-free din vămile româneşti), o legătură periculoasă dar normală pentru timpurile noastre.

Unul dintre asociaţii soţiei, Iulian Butnaru, este în prezent mâna dreaptă a ministrului Economiei, liberalul Daniel Chiţoiu.  Putem spune că Nini Săpunaru este întruchiparea proverbului “nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase”.

Felicitări domnule Nini, sunteţi un politician bogat şi liniştit.

ŞTEFAN PIRPILIU

Asfaltări, autostrăzi, zeci de kilometri de şosele judeţene, pasaje, lucrări la metrou, sute de milioane de euro pompate de la bugetul de stat în ultimii 8 ani, profituri de milioane. În anii de criză baronii portocalii ai afacerilor cu Statul au prosperat.

Un astfel de exemplu este compania DELTA ACM, controlată din umbră de familia deputatului Pirpiliu.

Ştefan Pirpiliu a stat în PDL exact cât au mers afacerile, apoi a plecat din partid după ce Emil Boc a fost schimbat de la şefie iar protectoarea sa Elena Udrea a fost exilată din conducere.

Pirpiliu, băiatul de casă simpatic al doamnei Udrea, al cărui frate conduce de facto compania DELTA ACM este doar umbrela politică vizibilă a afacerii. În spate stau interesele grele de partid.

Cert este că primarii PDL, de la fostul edil al sectorului 3, Liviu Negoiţă, plus alţi zeci de primari şi şefi de instituţii din ţară, au acordat companiei DELTA ACM sute de contracte de lucrări publice, numai simpla lor înşiruire ar dura zeci de minute. Putem spune cât se poate de serios că povestea firmei DELTA ACM a fost o orgie pe bani publici.

Pirpiliu s-a reorientat rapid şi acum o lună a devenit mâna dreaptă a lui Mihai Răzvan Ungureanu – tocmai secretar general al partidului de buzunar Forţa Civică. De aici va candida cel mai probabil pentru un colegiu în Sectorul 3 Bucureşti.

Prezenţa lui Pirpiliu de-a dreapta lui MRU este flagrantă, pajul Elenei Udrea fiind exemplul cu E mare al tupeului care a distrus PDL în ultimii ani. Astăzi traseistul Pripiliu ne învaţă reforma clasei politice.

În final o întrebare către MRU cu trei variante de răspuns. Ce tipuri de concepte ar putea reforma Ştefan Pirpiliu în politica românească?

Varianta A - diferenţa dintre comision şi spagă.

Varianta B -afacerile cu statul versus sponsorizarea partidelor politice.

Varianta C - plata campaniei electorale pentru Forţa Civică din luna decembrie.

VICTOR MOCANU

Continuăm dosarul zilei pe un ton mai vesel şi îl cunoaştem pe Adrian Mocanu, deputat de Buzău, o beizadea politică. Aviz amatorilor, a nu se confunda cu bezeaua politică, cea care se îmbracă în roz la emisiuni tv şi confundă preşedinţii cu regii. 

Tânarul deputat este fiul tatălui său, baronul local de Buzău, Victor Mocanu.

Tatăl baron conduce judeţul Buzău de peste 20 de ani sub diferite forme, fie ca şef al Finanţelor, fie în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean sau acum în calitate de simplu cetăţean.

Baronul a pierdut în luna iunie şefia Consiliului Judeţean Buzău în detrimentul unui tânar liberal.

În 2008, Mocanu tatăl a vrut să-şi facă o ambiţie şi să-l transforme pe Adrian, un proaspat economist abia ieşit de pe treptele facultăţii, în cel mai tânar deputat al României din toate timpurile. Şi a reuşit, semn că banii şi influenţa decid cine este ales în Parlament.

O analiză a activităţii sale parlamentare arată că beizadeaua de la Buzău nu a reuşit să-şi promoveze nicio lege în cei patru ani de mandat, proiectele sale fiind respinse.

Urmează încă patru ani de deputăţie la Bucureşti, unde hotelul e bun, mâncarea la fel, viaţa uşoară şi fără griji, cum ar zice nenea Iancu, trai neneacă pe spatele lui babacu.

Incheiem ediţia de azi cu următoarele cuvinte, nu spunem ale cui sunt, lăsăm surpriza pe mâine.

Ce este Parlamentul? Este el, oare, o adunare de virtuţi, de înalte inteligenţe, de elite ale Naţiunii? Vai! Este o adunătură de nulităţi şi de egoisme, unde stau în frunte câţiva artişti ai cuvântului, unii şmecheri, răufăcători, care curând devin călăuzele turmei şi stăpânii tuturor.

 

 

 

Articole recomandate
 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?