Din 1 aprilie 2014 vom primi noi acte de identitate. VEZI CUM ARATĂ noul buletin

Din 1 aprilie 2014 vom primi opţional cartea electronică de identitate, putem alege un buletin standard în noul format
Din 1 aprilie 2014 vom primi opţional cartea electronică de identitate, putem alege un buletin standard în noul format
Din 1 aprilie 2014 vom primi opţional cartea electronică de identitate, putem alege un buletin standard în noul format Noul format al cărţii de identitate Noile cărţi electronice de identitate

Noi documente de identitate vor fi eliberate cetăţenilor români din 1 aprilie 2014, după cum prevăd reglementările în vigoare deja.

Avand in vedere ca legislatia in materie trebuie armonizata, Ministerul Afacerilor Interne propune modificarea mai multor acte normative ce stabilesc forma si continutul de date ale documentelor de identitate, potrivit AvocatNet.ro.

Mai precis, institutia propune un nou model pentru actele de identitate ce urmeaza a fi puse in circulatie incepand de anul viitor, acesta fiind in conformitate cu noile dispozitii introduse in luna iulie.

VEZI AICI CUM ARATĂ NOUL MODEL AL CĂRŢILOR DE IDENTITATE

Buletinele electronice se vor elibera incepand din 1 aprilie 2014, iar punerea in circulatie a noilor documente de identitate se va realiza, in mod esalonat, in termen de maximum 18 luni de la data emiterii primei carti electronice de identitate, pe masura asigurarii cu suportul tehnic necesar a serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor.

Atentie! Legea nr. 235/2013 stabileste ca, de la data punerii in circulatie a cartii electronice de identitate, cetatenii romani pot opta fie pentru eliberarea unei carti de identitate, fie pentru eliberarea cartii electronice de identitate.

"Cine nu doreste carte de identitate electronica poate opta pentru una normala, care va fi asemanatoare cu cea electronica, dar nu va contine cipul si amprentele detinatorului", a explicat, in luna iunie, Laura Cusa, seful serviciului juridic din Directia pentru Evidenta Persoanelor.

VEZI AICI CUM VOR ARĂTA CĂRŢILE ELECTRONICE DE IDENTITATE

Pentru implementarea corespunzatoare a dispozitiilor acestei legi, este necesara modificarea si completarea mai multor acte normative in domeniu, in vederea instituirii unui cadru normativ metodologic si unitar.

In acest sens, Ministerul Afacerilor Interne a lansat in dezbatere publica proiectul de hotarare pentru modificarea si completarea unor acte normative privind aplicarea dispozitiilor legale din domeniul evidentei persoanelor, actelor de identitate ale cetatenilor romani, precum si actelor de rezidenta ale cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European rezidenti in Romania, precum si pentru aprobarea procedurilor de preluare a datelor biometrice pentru emiterea documentelor electronice si a conditiilor tehnice si aspectelor procedurale si legale privind accesul operatorilor de date cu caracter personal la continutul cip-ului cartii electronice de identitate si cartii electronice de rezidenta.

Concret, proiectul de act normativ stabileste, printre altele, forma si continutul de date ale documentelor de identitate ce urmeaza a fi puse in circulatie incepand cu data de 1 aprilie 2014.

Mai precis, este vorba despre cartea de identitate (C.I.), cartea electronica de identitate (C.E.I), cartea de identitate provizorie (C.I.P.) si dovada de resedinta in cazul cetatenilor romani si de cartea de rezidenta, cartea electronica de rezidenta (C.E.R.), cartea de rezidenta permanenta si cartea de rezidenta electronica permanenta, pentru cetatenii statelor membre ale UE, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene care au resedinta pe teritoriul Romaniei.

Astfel, documentul publicat de MAI prevede ca noile carti de identitate vor contine date in format tiparit sau in format inscriptionat prin tehnici speciale si datele inscrise in mediu de stocare, precum si elemente de particularizare si de siguranta, suplimentare fata de cele aflate in circulatie in prezent. Astfel, datele cu caracter personal vizibile sunt:

- numele si prenumele titularului;

- sexul;

- cetatenia titularului;

- data si locul nasterii titularului;

- semnatura olografa a titularului;

- imaginea faciala a titularului;

- C.N.P.;

- adresa de domiciliu a titularului.

Puteti consulta aici proiectul de act normativ lansat in dezbatere publica de MAI.

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Alin
17 iul 14:10
NU LUAM ASA CEVA! E LUCRARE DIAVOLEASCA!
E scis in Biblie de cipuri de 2000 de ani. Vedeti ca Biblia este reala?
"Numarul numelui fiarei este numar de om si este 666"
Sa ne ferim de acest numar si sa nu luam nici un card niciodata, iar daca le avem sa renuntam la ele cat de curand si sa ne spovedim! Conteaza foarte mult sa fim tari in credinta ca sa putem rezista.
Răspunde
0 0
emil
08 iun 19:49
SI IN LEGATURA CU BULETINU DE INDET. CA A INTRAT IN VIGOARE DE LA 1 APRILIE ESTE MINCIUNA NU ESTE ADEVARAT EU ,TARILE DIN PREJUR DEJA NE CONSIDERA CA SUNTEM INAPOIATI CU ACEST BULETIN , DE CE MI SO S`PUS CUM DE SE POATE SA SE FACA ASA CEVA FARA SEMNATURA PE ACEST ACT ?
Răspunde
0 0
emil
08 iun 19:43
in legatura cu mesaju care il vad cu 666 este o prostie cu ce imi demonstrati ca este 666 ,va fac o intrebare dvs. aveti card bancar daca aveti de ce va-ti facut aveti grija ca este 666 . GRESEALA
Răspunde
1 -1
Adevarat
12 mar 20:37
Ascultati!Este illuminati!Pe cipul ala este 666.Ascultati!Revoltati-va!Vreti sa sfarsiti in iad? :(
E illuminati!E diavol!
Răspunde
0 0
anonim
15 feb 23:27
ma pontea cu poante diansteta vi la noi iar vrei sa mai speli niste bani talharule ce esi , tine minte eu nu team votat si nu vam votat sunt unul dintre miile de romani care nu sa prezentat la vot
Răspunde
1 0
JMECHER
05 dec 14:23
P´ALA DE LA NSA, L-AS BATE CU CIOCANUL NUMA-N BOT !
CA ASA-I STA FREZA MAI BINE !
Răspunde
4 0
milud
05 dec 13:36
Macar de data asta este conform regulilor UE sau iarasi ne ioau banii pe prostii ?
Acum, cind arati cartea de identitate la un vames strain se uita o juma' de ora la ea si nu poate spune daca e autentica sau nu.
Si mai bine nu te lasa sa intri decit sa-si faca de lucru !!!

Cred ca ar fi cazul sa ne punem cu procesele pe Min de interne, ca eu m-am saturat de jecmaneala asta periodica cu actele de identitate.

Mie nu-mi treebuiesc ! Stiu cine sint, stiu unde stau si nu am nevoie de astfel de dovezi. Daca statul si "organele" au nevoie de ele sa mi le faca gratis si sa le poarte ei !

Daca au dubii ca nu dau informatii corecte despre mine nu au decit sa ma verifice, ce alta treaba au ?!
Pina la proba contrarie spusele mele sint corecte si trebuiesc crezute ! Iar daca se dovedeste ca am mintit atunci sa suport orice pedeapsa, chiar cu moartea !
Pe pariu ca asa vor fi mai putine identitati false decit acum, cind numai cine nu vrea nu are doua buletine, trei pasapoarte si cite certificate de nastere vrea muschii lui ?!
Răspunde
1 0
Ilie Saftoiu
05 dec 13:31
Nimic nou sub soare ! Confom nelegii medicii SUNT OBLIGATI SA RESPECTE NU SECRETUL PROFESIONAL .Ca doar au depus un JURAMANT (parca ). Stau si ma gandesc : PE CINE URMARESC SA PRINDA ASTIA ? C.I. cu iris , amprente stramosi pe ultima suta de ani ; Card de munca cu toate locurile de munca ... Nimic nou sub soare ! Va amintiti povestile din copilarie ? ...."Cum te chiama ? Soarbe zeama Cum te striga ? Mamaliga " Cronos isi inghitea copii , Geea il ascunde pe ZEUS intr -o pestera iar oamenii cantau si faceau zgomot pentru ca subordonatii lui Cronos ce umblau pe cer sa nu auda scancetul lui Zeus .Bun , sa zicem ca -i vor gasi CE VOR FACE CU EI ? PRECUM AU FACUT CU PROMETEU ?
Răspunde
2 0
Лука Чилон
05 dec 13:27
SCIMBARI MODIFICARI SARMANUL ROMIN O MARE PARTE A VECII SALE O PETRECE PE USILE INSTITUCIILOR STATULUI .
Răspunde
5 -1
▂▃▄▅▆▇█▓▒░ VODA CUMPLITU ░▒▓█▇▆▅▄▃▂
05 dec 09:28
DAR DE CE DE 1 APRILIE ?
SA INTELEG CA,... BULETINUL ASTA E DOAR O PAGINA DIN FOSTA REVISTA "URZICA" ?
SI IN LOC DE POZA O SA FIE O CARICATURA DE,... ION POPESCU GOPO ???
Răspunde
8 -1
Taz Bucani din Quebec
05 dec 09:38
3 Nu, mai Voda.
Buletinul asta poate are un cip, si cind faci nelegiuiri, atunci nu te mai poti ascunde nici macar intr-o gaura de sarpe.
Cipul asta se poate reduce si la marimea unei folii subtiri, nu trebuie sa arate neaparat ca un tub pll de la televizoarele alea cu lampi.
Timpurile alea au trecut,...azi daca NSA o vrea se uita la tine prin satelit si stie foarte exact,... in ce parte iti sta cararea de la freza ta.
7 -2
JMECHER
05 dec 09:50
11 Daaa,...dar daca vrei sa fii JMECHER, atunci pastrezi buletinu intr-o folie de aluminiu dau doua placute de plumb si atunci,... nici macar SUPERMANUL care e angajat la NSA, nu mai poate vedea freza ta, ca cipu buletinului nu mai poate "comunica" cu satelitul, deasupra provinciei unde locuiesti .
5 -2
Nostradamus
05 dec 11:06
5 Putem fii si mai jmecheri si sa-l batem cu ciocanul.
2 0
▂▃▄▅▆▇█▓▒░ VODA CUMPLITU ░▒▓█▇▆▅▄▃▂
05 dec 14:14
4 BAH, "NOSTRADAMUS" M-AI DARIMAT !
TARE !
AS ADAOGA,... CU CIOCANUL COMUNIST !
Afișează mai multe comentarii
print