Deputaţii vor iniţia în acord cu ANI modificări ale legislaţiei; schimbările importante-după alegeri

Deputaţii vor iniţia în acord cu ANI modificări ale legislaţiei; schimbările importante-după alegeri
Deputaţii vor iniţia în acord cu ANI modificări ale legislaţiei; schimbările importante-după alegeri

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, că trebuie făcute modificări la textele de lege și de Regulament care afectează “buna desfășurare” a Agenției Naționale de Integritate, precizând că se va forma o echipă în cadrul Comisiei juridice care să lucreze la acestea.

“Am reușit să descoperim anumite sensibilități în textul legislativ și împreună să găsim soluțiile pentru a le elimina. Intenția noastră este una foarte simplă. În MCV să nu mai fie făcute remarci negative la adresa Parlamentului  cu privire la atribuțiile Agenției Naționale de Integritate și la atribuțiile pe care noi le avem conform Regulamentului și mă refer la incompatibilități, conflict de interese. Am stabilit de comun acord, Comisia juridică să își stabilească doi reprezentanți care să aibă un dialog constant cu ANI ca în următoarea perioadă acest dialog să aibă și rezultate, să fie propuse câteva modificări la textele de lege și de Regulament care afectează buna desfășurare a Agenției, dar toate grupurile parlamentare au avut un dialog fructuos”, a precizat acesta.

El  a punctat că dorința exprimată de ANI în cadrul întrevederii a fost ca “textele și procedurile parlamentare să fie clare”
De asemenea, Zgonea a menționat că va exista un proces de colaborare între Parlament și Agenția Națională de Integritate și a punctat că modificările de substanță vor fi discutate și de viitorul Parlament.

“Este un proces de colaborare între Parlament și ANI. Unele lucruri care sunt importante și care sunt simple și nu deranjează și nu vor naște dezbateri între forțele politice și nu vor afecta sub o formă sau alta Agenția, nu dorim acest lucru, le vom lua într-o perioadă scurtă. Cele care sunt de fond, de substanță, mult mai grele și care au o viziune diferită între grupurile politice parlamentare vor fi discutate și de viitorul Parlament”, a mai spus acesta.

Întrebat, dacă din punctul său de vedere, reprezintă un conflict de interese ca rudele să fie angajate la biroul parlamentar, Zgonea a subliniat că instanța este cea care decide, apreciind că el nu se poate pronunța. “Nu există o poziție pe care să o susțin. Agenția Națională de Integritate a sesizat organele competente și foarte multe din aceste proceduri sunt în instanță. Ca parlamentar, dar și ca președinte al Camerei Deputaților nu am dreptul să mă pronunț. Nu am dreptul să mă pronunț pe cele care sunt în instanță. Instanța este cea care decide. Eu cred că fiecare parlamentar este obligat să respecte legislația în vigoare și această legislație în vigoare stabilește foarte clar care sunt competențele fiecăruia. În momentul în care ANI are o anumită interpretare, instanța este cea care dă o decizie definitive și irevocabilă. Nici eu ca președinte, nici dumneavoastră, nici ANI nu este în măsură să aibă un cuvânt final”, a menționat acesta.

Referitor la perioada în care vor fi modificate textele legislative, președintele Camerei Deputaților a susținut că s-a stabilit un grup de lucru în Comisia Juridică care va avea un dialog permanent cu ANI. “Agenția a descoperit anumite zone, pe care noi ca Parlament, le putem îmbunătăți. Nu putem să vă spunem acum, Agenția a stabilit câteva chestiuni, colegii noștri din Comisia juridică au stabilit un grup de lucru, în momentul în care vom avea un consens în grupurile parlamentare politice și Agenția va fi de acord, acea piesă de legislație va fi modificată. Celelalte după ianuarie. Am identificat cu dl Georgescu vreo 4-5 zone în care se pot face modificări foarte repede la anumite texte legislative și ele sunt benefice pentru claritate Comisia juridică va stabili o echipă. Domnul Georgescu va putea spune și de aceea am discutat, azi, cu Agenția, modul de lucru în această comisia. Vor fi modificate acele texte legislative care întrunesc și susținerea Agenției și a tuturor grupurilor parlamentare”, a mai precizat preşedintele Camerei.

Articole recomandate
 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?