Delfinii din Marea Neagră sunt în pericol din cauza poluării şi a plaselor pescăreşti

Foto: wikipedia.org
Foto: wikipedia.org
Biologii marini au descoperit la delfinii eşuaţi pe litoralul românesc substanţe chimice cu un înalt grad de toxicitate, care le afectează imunitatea şi reproducerea.

Potrivit directorului coordonator al Oceanic Club Constanţa, biolog Răzvan Popescu Mirceni, programul "Delfinii în criză!" derulat în ultimii ani a scos la iveală rezultate îngrijorătoare ale analizelor ţesuturilor delfinilor eşuaţi în perioada 2007-2008. "Cercetările efectuate de experţii şi partenerii Oceanic-Club asupra ţesuturilor prelevate de la delfinii eşuaţi în zona costieră românească în ultimii doi ani relevă prezenţa în cantităţi semnificative a unor elemente chimice şi substanţe poluante cu grad ridicat de toxicitate”, precizează biologul.

În ţesuturile mamiferelor au fost depistate pesticide organoclorurate, dar şi substanţe bifenilpoliclorurate. “Metalele grele sunt prezente în toate organele interne ale tuturor exemplarelor analizate. Plumbul atinge până la 1,77mg/ kg corp, în zona înotătoarelor laterale, cadmiul 0,342 mg/ kg corp cu maximum de acumulare tot în această regiune a corpului, în timp ce zincul atinge 29,30 mg / kg în aparatul reproducător”, spune directorul coordonator al Oceanic Club.

Răzvan Popescu Mirceni precizează că  toate aceste elemente chimice şi substanţe poluante conduc la scăderea puternică a imunităţii indivizilor şi perturbă funcţiile de reproducere.

"Apreciem că eforturile pentru stoparea declinului numeric al populaţiilor de delfini din Marea Neagră sunt încă insuficiente. În primul rând este nevoie de acumularea a numeroase de date ce lipsesc până în prezent asupra migraţiei populaţiilor, asupra zonelor predilecte de hrănire şi a celor de reproducere”, mai menţionează reprezentantul Oceanic Club.

Specialiştii vor continua cercetările pentru a evalua cât mai fidel starea actuală a populaţiilor de delfini din bazinul de vest al Mării Negre. Ei au mai atras atenţia, în mai multe rânduri, că cele mai multe eşuări ale delfinilor sunt provocate şi de pescuitul marin cu unelte fixe. Delfinii care ajung pe ţărm nu au şanse de supravieţuire din cauza rănilor pe care le suferă de la plasele pescăreşti.

 

 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print