CUTREMUR PUTERNIC în Vrancea, resimţit şi la Bucureşti. L-AŢI SIMŢIT?

CUTREMUR ÎN VRANCEA
CUTREMUR ÎN VRANCEA
CUTREMUR ÎN VRANCEA Cutremur în Vrancea

CUTREMUR VRANCEA. Un nou SEISM a avut loc, sâmbătă seara, la ora 22:52, în România, în zona Vrancea. Seismul a avut o magnitudine de 4,6 - 4,8 şi s-a produs la o adâncime de 67 de kilometri.

Cutremur în România. Un seism cu o magnitudine de 4,6 - 4,8 s-a produs, sâmbătă seara, la ora 22:52, în zona Vrancea. Seismul s-a resimţit puternic în Bucureşti. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 67 km.  Seismul a fost resimţit şi la Roman, Ploieşti, Bacău, precum şi în centrul şi estul Munteniei.

Vineri noapte, un alt cutremur cu magnitudinea 3,4 a avut loc în Vrancea. Seismul s-a produs la o adâcime de 118 kilometri şi a fost urmat de o replică de 2,6.

"Zona Vrancea este destul de tensionată şi putem oricând să ne aşteptăm la un cutremur mare. Nu trebuie să ne gândim că vine anul acesta sau anul viitor, dar nu putem neglija această posibilitate. Trebuie să fim pregătiţi pentru un astfel de eveniment", a spus, recent, Mircea Radulian, director ştiinţific la Institutul Naţional de Fizică a Pământului, la Kanal D.

Seismologul Gheorghe Mărmureanu a avertizat că un cutremur de 5-6 grade pe scara Richter se poate produce "în perioada imediat următoare", iar un cutremur catastrofal va lovi România în preajma anului 2040.

"Părerile diferă şi pot diferi categoric. Personal, sunt foarte sceptic în ceea ce priveşte aceste predicţii. Aceste metode folosite de seismologi sunt foarte foarte diferite. Şi, atenţie, au un grad foarte mare de eroare. Aproape că nu trebuie să crezi în ele. Realitatea e că încă suntem departe de a face predicţii cu grad de eroare redus", spune, într-un interviu pentru Libertatea.ro, Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP). 

Una dintre metodele des folosite de seismologi este cea bazată pe statistică, arată Radulian. Potrivit calculelor strict statistice, un cutremur de 5 grade apare în zona Vrancea cam o dată la 2 ani, iar unul de 6 cam la 8-10 ani. 

"Statistic, un cutremur de 5-6 grade pe scara Richter ar putea apărea în 2012-2013", spune Radulian. În ceea ce priveşte cutremurul catastrofal prezis de seismologul Gheorghe Mărmureanu pentru perioada din jurul anului 2040, Radulian crede că este o predicţie uşor hazardată.

Seismolog român: În Vrancea, riscul producerii unui cutremur de 6,5 grade nu poate fi neglijatArticole recomandate
 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?