Cutremur în Vrancea

Două cutremure, cu magnitudini de 2.9 şi 2.8, au fost înregistrate în zona Vrancea, anunţă Institutul Naţional de Fizică a Pământului. 

Cutremurele din Vrancea vin după altele, de suprafaţă, produse în Transilvania. Doua cutremure cu magnitudini de 4,2 si 4,8 s-au produs in dupa-amiaza zilei de 8 septembrie in sud-vestul Podisului Transilvaniei, regiunea HUNEDOARA-HATEG.

 Primul cutremur s-a produs la ora locala 16:00:42, epicentrul fiind localizat la 8 km de HATEG si 17 km de HUNDOARA (45,60 grade latitudine Nordica, 22,86 grade longitudine Estica). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, seismul s-a produs la adancimea de 5 km si a avut magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter; potrivit EMSC, magnitudinea seismului a fost de 4,2 grade, iar adancimea focarului a fost de 2 km.Intensitatea cutremurului in zona epicentrala a fost de V grade pe scara Mercalli. Cutremurul a fost resimtit mai intens in localitatile HATEG si HUNEDOARA.

Al doilea cutremur s-a produs la ora locala 16:22:12 , la 5 km de HATEG si 16 km de HUNEDOARA (45,60 grade latitudine Nordica, 22,89 grade longitudine Estica), la o adincime de 3 km si a avut o magnitudine de 4,7 grade pe scara Richter, potrivit INCDFP, respectiv 4,8 grade potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean.

 Intensitatea acestui seism a atins VI grade pe scara Mercalli in zona epicentrala. Cutremurul a fost resimtit destul de puternic in zona HATEG-HUNEDOARA, dar si in alte localitati din judetele Hunedoara, Alba, Sibiu si Gorj. 
Ambele miscari seismice au mai fost resimtite, in afara de localitatile cele mai apropiate de epicentrele acestora (HATEG si HUNEDOARA), la SIBIU, CALAN, DEVA, TG.JIU, AIUD, ALBA-IULIA, LUPENI, URICANI, CUGIR si MEDIAS.

Al doilea soc din seria cutremurelor de astazi reprezinta cel mai puternic cutremur produs in Transilvania in ultimii 133 de ani, dupa seismul din 1880 care a avut epicentrul in zona MEDIAS-TARNAVENI din Podisul Tarnavelor (magnitudine estimata 5,3-5,4 si intensitate epicentrala VIII). Desi in Podisul Transilvaniei cutremurele locale sunt mai rare, exista totusi multiple surse de activitate seismica de tip crustal care pot afecta in special zonele HUNEDOARA, MEDIAS-SIGHISOARA, SIBIU, CLUJ si BISTRITA. De asemenea, cutremurele crustale din regiunea Fagaras-Campulung afecteaza puternic Transilvania.

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Bucurestenii si oamenii.
09 sep 10:14
'Re-ati ai dreacu' ! Cand face cineva un comentariu anti-bucuresteni, nu-l publicati, bucuresteni nespalati! Prafuitiloooor! O sa muriti la urmatorul mare cutremur! O sa va cada-n cap toate blocurile astea noi pe care vi le-au construit toti sarantocii planetei, pe bani putini.
Răspunde
0 0
Cutremurele iubesc Bucurestiul.
09 sep 09:56
Bine spus, Marius! Bucurestiul va face implozie, din toate punctele de vedere, daca regionalizarea se va face. Si eu sunt satul de ingamfarea si nesimtirea bucurestenilor, in general, pentru care, ce se afla dincolo de limita Bucurestiului, reprezinta "provincia", de parca noi am trai pe banii lor, si nu ei pe banii nostri. Ei se lauda tot timpul ca traiesc in cea mai bogata zona a tarii. Asa e, dar uita ca daca li s-ar taia "cordonul ombilical" prin care romanii din restul tarii pompeaza bani in Bucuresti, ar muri de foame in cateva luni, Bucurestiul ar ajunge sa arate mai rau decat Kabulul. Si inca un lucru, apropo de cutremurele din Vrancea, ei vor fi cel mai afectati de un cutremur mare in Vrancea, pentru ca ei au cele mai multe blocuri-turn construite inainte de '77, cand nu se tinea cont prea mult de cutremure, si dupa '89 cand s-a dat spaga sa nu se tina cont de cutremure la constructie. Ei vor muri ca mustele.
Răspunde
1 0
marius
09 sep 08:24
Ce rapizi sunteti ? Deci ieri nu a fost nimic deosebit , ce daca mureau provincialii acum cand este aproape de Bucuresti chiar de o intensitate mica este prima stire . De aia vreau regionalizare sa nu mai fiu condus , jecmanit si umiilt de gandacii urat mirositori ai Bucurestiului . Bucurestiul trebuie sa ramana o capitala culturala si in niciun caz economica - gandacii nu produc nimic doar consuma si distrug .
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print