Cum se obţine cardul european de sănătate

Cardul european de asigurări de sănătate nu este obligatoriu pentru o persoană care vrea să părăsească teritoriul ţării, aşa cum nici asigurarea privată de sănătate nu este obligatorie, au explicat oficiali ai CNAS. Diferenţa între asigurările private şi cea realizată la casele de asigurări este, potrivit oficialilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în primul rând, o diferenţă de preţ. Ei susţin că asigurarea încheiată de către Casă este mai ieftină decât pachetele de asigurări private de sănătate oferite de firmele de asigurări.

În Bucureşti, cererile pentru eliberarea cardului european de asigurări de sănătate se pot depune la sediul Casei de Asigurări de Sănătate din Strada Valter Mărăcineanu de luni până joi, între orele 13.30 - 17.30.

În restul ţării, cei care vor să obţină cardul de sănătate - care le acoperă cheltuielile în cazul unui accident petrecut în străinătate - trebuie să afle adresa casei teritoriale de sănătate. Aici se completează o cerere tip. Pe lângă cerere, trebuie să aveţi: o copie a buletinului sau a cărţii de identitate şi dovada că plătiţi asigurările de sănătate: adeverinţă de la serviciu, talonul de pensie sau orice alt act care dovedeşte că plătiţi asigurările de sănătate.

Copiii trebuie să aibă o copie a certificatului de naştere.

După ce depuneţi dosarul cu cele trei documente, veţi primi cardul acasă, în termen de şapte zile.

Acest card conferă dreptul la servicii medicale în cazul şederii temporare în străinătate. Cardul poate fi folosit numai pentru problemele de sănătate care apar în timpul sejurului.
 
print