CUM SE CALCULEAZĂ TAXA DE TIMBRU pentru autovehicule. PROIECTUL ORDONANŢEI

Timbrul de mediu, mai ieftin decât în 2013
Timbrul de mediu, mai ieftin decât în 2013

Guvernul analizează proiectul de ordonanţă privind taxa de timbru, care va înlocui taxa de primă înmatriculare.  Textul integral al proiectului, în ataşament

Guvernul a definitivat forma noii taxe auto, aplicată sub forma timbrului de mediu, cu o formulă de calcul diferită, care conduce la o creştere în medie de circa 10% a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 şi o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru maşinile Euro 2, Euro 1 şi non-euro.

Conform noii formule de calcul, suma de plată va scădea cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 şi cu 90% pentru non-euro.

Cuantumul taxei pentru maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2, cu tehnologii mai învechite, va fi totuşi mai mic decât cel actual, mergându-se pe ideea că aceste maşini au o durată scurtă de funcţionare şi, deci, vor polua pentru un interval mai mic.

GHID DE INFORMAŢII UTILE PRIVIND TIMBRUL DE MEDIU

Cele mai importante articole din ordonanţă. Textul integral al proiectului, în ataşament

 

Cuantumul taxei pentru maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2, cu tehnologii mai învechite, va fi totuşi mai mic decât cel actual, mergându-se pe ideea că aceste maşini au o durată scurtă de funcţionare şi, deci, vor polua pentru un interval mai mic.

Taxa va rămâne la aceleaşi cote pentru maşini Euro 5, în timp ce pentru Euro 6, maşini hibride şi electrice, nu va fi plătit nimic.

Astfel, pentru o maşină Dacia Duster Euro 5 de 1461 cmc , fabricată în 2012, taxa de plătit va scădea de la 164 euro la 119 euro, în timp ce pentru un Volkswagen Golf 1390 cmc Euro 4, fabricată în intervalul 2001-2003, taxa va creşte de la 147 euro la 264 euro.

Timbrul de mediu va fi aplicat numai maşinilor tip M1 (destinate transportului de persoane care au, în afara scaunului conducătorului, cel mult opt locuri pe scaune), nu şi celorlalte tipuri de vehicule, precum tiruri, autocare sau microbuze, pentru care va fi achitată în continuare actuala taxă auto.

În cazul maşinilor înmatriculate înainte de 2007, Guvernul a ajuns la concluzia că o scutire exclusiv pentru aceste maşini nu se poate realiza, deoarece ar constitui discriminare, astfel că soluţia pentru care s-a optat este recalcularea cotelor pentru maşinile vechi, în funcţie de perioada de viaţă, astfel încât suma de plată să scadă.

Pentru maşinile scoase din România şi înmatriculate în alte ţări, se restituie o parte din taxa platită, ca parte reziduală a acesteia (calculată în funcţie de perioada de utilizare).

Timbrul de mediu va fi calculat în principal în funcţie de emisia de CO2, luat în calcul în întregime pentru timbru faţă de 30% în legea în vigoare, înscrisa în cartea de identitate a maşinii sau documentele de omologare.

Timbrul va fi plătit o singură dată, la prima înmatriculare pe piaţa din România sau la prima transcriere.

În cazul proprietarilor de maşini care au dat statul în judecată pentru restituirea taxei încasate ilegal, dacă acestora li s-a restituit contravaloarea taxei, precum şi a celor care au înmatriculat autoturismele fără achitarea taxei, noul timbru va fi plătit la prima vânzare a maşinii.

Modificările sunt argumentate de Guvern prin faptul că actuala formulă avea valori disproporţionat de mari pentru anumite zone de poluare, care nu ţineau cont de puterea de cumpărare a românilor, conţinea în calculul său, în afară de emisia de CO2, şi capacitatea cilindrică (deşi acest criteriu era deja taxat la impozitul pe maşină, plătit la administraţia locală), era discriminatorie şi atragea ameninţări cu infringementul din partea UE.

TEXTUL INTEGRAL AL ORDONANŢEI ŞI FORMULELE DE CALCUL

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
elena
05 feb 08:17
ce faceti domnilor k tara asta?eu am kump.o masina dar cind am ajuns la finante era sa lesin akolo?dar nu va este rusine?????????taxa mai mare decit valoarea masinii????????????dar nu va ginditi de unde sa dea bietul romin????????DAK AM AVEA SI NOI ROMINII SALARIILE VOASTRE DIN PARMALAMENT ATUNCI MAI ZICEAM K PUTEM FACE FATA TAXELOR!!!!!!!!
Răspunde
0 0
Rzv
23 ian 20:14
V-ati căcat iara pe tot ce se putea face bine in țara asta
Răspunde
0 0
Rzv
23 ian 20:13
V-ati căcat iara pe tot ce se putea face bine in țara asta
Răspunde
0 0
doru
23 ian 15:59
tipic romanesc, taxa trebuie calculata in functie de puterea masini sau dupa noxele degajate......
Răspunde
3 0
Moraru Bogdan
23 ian 15:02
Pentru moderatorii site-ului realitatea: Puneti aceasta stire in TOP, deoarece aceasta stire este mult asteptata de milioane de romani
Răspunde
4 0
Colex
23 ian 14:56
Incep sa cred ca oameni astia nu gandesc deloc. O taxa de poluare trebuie adaptata si la nivelul de trai al populatiei, cea ce fac ei e o aberatie imensa o sa se umple tara de masini vechi ( non euro euro 2 ) unde taxa este mult mai mica. Principiul conform caruia masinile vechi mai au putin de rulat nu functioneaza in Romania. Romanul o carpeste o leaga cu sarma si tot circula cu ea, nu mai vorbim de poluare. Preluarea unei parti din sitemul German ar fi mult mai ok.
Răspunde
4 0
Moraru Bogdan
23 ian 14:42
Ponta, mincinosule ai zis ca scoti taxa auto in campania electorola, ca este ilegala si ca Boc a fost nebun ca a bagat-o, tu acum ce ai facut ma mincinosule?? Ai dublat-o?? Pana acum aveam de plata taxa auto de 670E, acum dupa noua ordonanta am de dat 1200e. Detin o masina EURO 3 din anul 1999. INCA O REVOLUTIE IN ROMANIA!! NU SE MAI POATE CU ACESTI MINCINOSI!!!
Răspunde
2 0
Gabriel
23 ian 13:55
In proiectul de ordonanta este o eroare la formula..

Suma de plată = [(A x B x(100 - C)]/100, unde:

Prima paranteza nu ar trebui sa existe.
Răspunde
2 0
Nicolae Mociran
23 ian 13:01
Nu inteleg ceva , la E2 este 1euro/cmc , da?
Atunci pentru o masina de 1300 cmc vine 1300 x 2,90 euro ?
Cam asa rezulta din tabel , atunci vine peste 3500 de euro.
Răspunde
romanul2012
12 0
romanul2012
23 ian 12:36
Cum era aia cu ilegalitatea taxei pusa de Boc si suspendata anul trecut PANA LA ALEGERI?!??!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print