Cum se calculează noul impozit FORFETAR. O vulcanizare va plăti minim 15.000 euro

Cum se calculează noul impozit pentru firmele de servicii auto
Cum se calculează noul impozit pentru firmele de servicii auto / FOTO: vulcanizare-spalatorie.ro

Impozit forfetar 2014. O spălătorie auto, o vulcanizare sau un service auto cu o suprafaţă de circa 200 metri pătraţi vor plăti anual, începând din 2014, un impozit forfetar de 18.000 lei, 14.400 de lei şi 24.000 de lei, potrivit formulei de calcul pe care o propune Guvernul.

Impozit forfetar 2014. Proiectul de lege privind impozitul forfetar stabileşte pentru unităţile de servicii din segmentul auto un impozit care se va calcula în principal în funcţie de suprafaţa de desfăşurare a activităţii.

Suprafaţa deţinută se va înmulţi cu un coeficient de activitate, mai mic pentru vulcanizări şi spălătorii şi în creştere pentru service-uri, în raport de ce operaţiuni acoperă, scrie Mediafax.

Impozitul forfetar anual va fi calculat prin înmulţirea coeficientului specific activităţii cu suprafaţa unităţii şi cu 12. Guvernul a propus un coeficient de 6 pentru vulcanizări auto, 7,5 pentru spălătorii auto, 8 pentru vopsitorii, 9 pentru tinichigerie auto şi 10 pentru mecanică auto sau ITP.

În cazul unui service care acoperă şi operaţiunile de mecanică şi ITP, şi are o suprafaţă de 500 de metri pătraţi, impozitul anual va fi de 60.000 de lei (aproape 14.000 de euro). O vopsitorie cu aceleaşi dimensiuni va achita 48.000 de lei, iar o tinichigerie va plăti impozit de 54.000 de lei.

Pentru un service complet echipat de 1.000 de metri, impozitul anual este de 120.000 de lei (aproape 30.000 de euro).

O spălătorie auto de 500 de metri va datora anual un impozit forfetar de 45.000 de lei, în timp ce o vulcanizare cu o suprafaţă similară va achita 36.000 de lei.

Impozitul a fost stabilit pe baza datelor privind încasările obţinute din impozitul pe profit în 2011 de la cei 10.075 contribuabili înregistraţi cu cod CAEN 4.520 - Întreţinerea şi repeararea autovehiculelor. Potrivit Guvernului, doar 2.876 de astfel de unităţi au raportat profit în 2011 şi au plătit cumulat o sumă de 32,68 milioane lei.

Din calcule rezultă un impozit mediu achitat de 11.401 de lei pe firme plătitoare, sau de 3.250 lei raportat la cele 10.075 unităţi active.

Impozitul forfetar, prin care se înlocuieşte cota de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri cu o sumă fixă, se va aplica de la 1 ianuarie 2014, potrivit unui proiect de lege discutat în primă lectură miercuri în Guvern şi care va fi trimis Parlamentului spre adoptare în regim de urgenţă.

Surse guvernamentale au declarat agenţiei Mediafax că proiectul de lege nu a putut fi adoptat, miercuri, deoarece nu primise toate avizele necesare, şi va fi aprobat de Guvern săptămâna viitoare, pentru a fi apoi dezbătut în regim de urgenţă în legislativ.

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

2 -1
Goilean Otilia
13 Sep 22:20
Problema la cei cu masini va fi cand mergi la servis si o sa lasi masina amanet ca nu ai bani sa platesti reparatile. La ce impozit FORFETAR percepe statul nostru mult iubit toti ar trebui sa repare numai FERARII
Răspunde
Vigilante
7 -3
Vigilante
13 Sep 19:20
Bine va face ! Ati vot ca prostii pentru o punga de faina si un kil de ulei....
Acum rabdati si platiti ...
O sa va ia si pieile de pe voi...
Ca, deh, voi munciti nu ginditi....Ati crezut ca o sa vina hotii hotilor cu bani de acasa ca sa va dea pomeni multe si sa va faca locuri de munca ?
Stai sa vedeti, ca vine iarna... pina la primavara o sa sariti ca iepurii de foame si de frig.....
Poate asa o sa invatati ca e bine MAI INTAI SA GINDESTI si pe urma sa pui stampila....
Răspunde
4 -2
germanikus
13 Sep 18:44
In Germania statul te ajuta daca intreprinzi ceva ,de ex pt o dubita de transport impozitul e mai mic , la romanica te jecmanesc ,deh , esti plin de bani.
Plus ca statul trimite controale de toate felurile ,sa deie amenzi ,sa aduca bani la buget.Varamea din Romania s-a plans ca s-a ridicat baremul de la 2 amenzi la 4 pe luna, lucreaza in control protectia muncii ,si e cu moralul la pamant .
Răspunde
17 -1
cashandrun
13 Sep 17:02
O ALTA PROSTIE A GUVERNANTILOR

IN GRECIA DACA VINZATORUL/PRESTATORUL NU EMIT BONURI FISCALE ATUNCI SA NU FI OBLIGAT SA PLATESTI PRODUSUL

DA BISERICA DE CE NU PLATESTE IMPOZIT , CA FACE PROFIT DIN PROSTIA POPORULUI ?
Răspunde
22 -2
fara numar
13 Sep 16:25
Cat impozit platesc floraresele de la fiecare colt de strada, care in viata lor nu au auzit macar de un bon fiscal, ca sa nu zic ca ar trebui sa aiba casa fiscalizata?? SAU ETNIA RROMA ESTE SCUTITA DE IMPOZIT si mai papa bani si din ajutorul social al romanilor??!!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print