CSM s-a sesizat în cazul STENOGRAMELOR din dosarul BLEJNAR. Cum a ajuns Băsescu în ele?

CSM s-a autosesizat în cazul stenogramelor din dosarul lui Sorin Blejnar
CSM s-a autosesizat în cazul stenogramelor din dosarul lui Sorin Blejnar

Inspecția judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii a demarat o anchetă pentru a vedea dacă procurorul de caz DIICOT în dosarul "Motorina" a respectat procedura când a introdus interceptările cu președintele Traian Băsescu în dosar fără a le secretiza și pentru a investiga o posibilă scurgere de informații de la Tribunalul Brașov. 

Magistratul de la Tribunalul Brașov căruia i-a fost desemnată judecare cauzei ar fi avut posibilitatea, ca și procurorul de caz, de a secretiza dosarul sau de a secretiza anumite părți din dosar sau incerceptările telefonice efectuate pe linia telefonică a cancelariei prezidențiale. 

STENOGRAME: Traian Băsescu, INTERCEPTAT în dosarul lui Blejnar

Într-una dintre incerceptări se poartă o discuție informală cât se poate de oficială cu privire la un investitor strategic. Este vorba de KazMunaiGaz, acționarul majoritar Rompetrol, companie care ar putea cere daune în acest caz. 

Procurorul de caz ar fi putut lăsa interceptările cu Traian Băsescu în dosar pentru a arăta un plan general, faptul că atâta vreme cât Sorin Blejnar este acuzat într-un dosar de evaziune fiscală și pe de altă parte vorbește cu numărul unu din stat, atunci gradul de periculozitate este cu atât mai mare. 

STENOGRAME. Ce discuta Elena Udrea cu Sorin Blejnar

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat pe site-ul instituţiei un comunicat "referitor la sesizarea din oficiu a Inspecţiei Judiciare cu privire la apariţia în mass-media a unor transcrieri provenite din presupuse interceptări ale unor convorbiri telefonice efectuate în dosarul penal în care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Sorin Blejnar".

"Ca urmare a apariţiei în mass-media a unor fragmente din presupuse interceptări efectuate în dosarul penal în care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Sorin Blejnar, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu, demarând verificări prealabile potrivit art. 45 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată", se arată în comunicat.

Rechizitoriul privindu-l pe Sorin Blejnar a fost finalizat în 31 august, procurorul Marian Drilea trimiţându-l şefului său ierarhic superior, pentru confirmarea legalităţii documentului, potrivit procedurii penale.

Până să-l confirme şeful său, Cătălin Borcoman, rechizitoriul a ajuns la presă, fiind publicate pasaje din rechizitoriu.

În 10 septembrie 2012, DIICOT Braşov a informat că Sorin Blejnar, alături de alte 22 de persoane, a fost trimis în judecată, pentru afaceri cu produse petroliere, prin care bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentând TVA şi peste 10,8 milioane de lei reprezentând accize pentru motorină.

După finalizarea dosarului Blejnar, Marian Drilea a fost detaşat la Institutul Naţional al Magistraturii. Numele său a fost vehiculat de mass-media ca posibil viitor şef al DNA. Drilea spune că sunt doar speculaţii.

"Nu a facut nimeni presiuni asupra mea când am instrumentat dosarul. Faptul că informaţiile au apărut în presă este greşit şi regretabil. Sunt instituţii care trebuie să respecte regulile procedurale ale unui proces penal. Toate lucrurile care se analizeaza în presă şi care denaturează adevărul constituie o mare presiune asupra mea. Nu mi-a trecut niciodata prin cap să candidez la şefia DNA sau la şefia Parchetului General", a precizat procurorul într-un mesaj adresat Realitatea TV.

Articole recomandate
 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?