Creşte ajutorul de înmormântare

Ajutorul de deces a acrescut cu 100 de lei.
Ajutorul de deces a acrescut cu 100 de lei. / FOTO: http://www.bizchannel.ro

Începând de la 1 ianuarie acest an, rudele unei persoane decedate primesc cu aproximativ 100 de lei mai mult pentru ajutorul de înmormântare. Suma care va fi plătită în cazul decesului pensionarilor, salariaţilor sau şomerilor se ridică acum la 2.117 lei.

În anul 2010, aproximativ 6.500 de persoane din Bacău au primit bani de la Casa Judeţeană de Pensii, ca ajutor pentru înmormântarea unor rude. Anul trecut, numărul acestora a scăzut.

"În 2011 am plătit 4.184 ajutoare de deces, cuantumul unui ajutor de deces era de 2.022 lei, sumă totală achitată a fost de 11.923.000", a declarat Liviu Creţu, directorul Casei Judeţene de Pensii Bistriţa.

Ajutorul de deces se poate acorda şi pentru o persoană care nu a făcut parte din sistemul de pensie, dacă soţul sau soţia este pensionar. "Ajutorul de deces se acorda în cuantumul unui câştig salarial mediu brut. Chiar dacă decedatul nu a făcut parte din sistemul public de pensii până la jumătate din cuantumul ajutorului de deces", a mai spus Creţu, pentru Realitatea TV.

Pensionarii din Bistriţa spun că suma este prea mică pentru cheltuielile care se fac pentru o înmormântare.
"E mică, oricum e mică, oricum ar fi, tot mică e", a spus un pensionar.

Pentru a beneficia de ajutorul bănesc, familia celui decedat trebuie să depună la registratura Casei Judeţene de Pensii o serie de documente. Banii acordaţi pentru ajutorul de înmormântare se acordă prin Casa Judeţeană de Pensii, şi trebuie depuse următoarele acte: certificatul de deces (original şi copie), cuponul de pensie al persoanei decedate, BI/CI al solicitantului (original şi copie), facturile fiscale cu cheltuielile ocazionate de deces pe numele solicitantului, certificatul de naştere şi de căsătorie al solicitantului (original şi copie), cerere declaraţie tip CJP.

Articole recomandate
 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?