CONDIŢII EURO PENTRU CREŞTEREA PORCULUI

Acordul vecinilor, necesar pentru creşterea animalelor
Ţăranii care vor să crească în gospodărie între patru şi 20 de porci vor fi obligaţi să ceară aprobare de la vecini pentru a desfăşura această activitate. Condiţia se regăseşte într-un proiect elaborat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară (ANSV).

Potrivit proiectului, curţile în care sunt crescuţi cel mult trei porci vor fi denumite gospodării de subzistenţă, iar carnea provenită de la animale va fi destinată consumului propriu. Gospodăriile în care vor fi între patru şi 20 de porci vor fi numite gospodării de interes local, motiv pentru care pe lângă avizul primăriei, va fi nevoie şi de acordul vecinilor pentru creşterea animalelor.

"Vom cere acordul vecinilor, pentru că dacă gardul este amplasat la 50 de metri de casa de locuit a proprietarului, dar numai la doi metri de vecin, mi se pare firesc ca acest om să fie înştiinţat şi să îşi dea acordul", a declarat Marian Avram, preşedinte ANSV.

Crescătoriile cu 21 până la 100 de porcine vor purta numele de microferme şi vor fi obligate să respecte condiţiile de biosecuritate. Conform proiectului ANSV, acestea vor putea să comercializeze produsele doar în interiorul judeţului în care sunt amplasate. Crescătoriile cu peste 100 de porcine vor fi considerate ferme comerciale şi trebuie să respecte condiţiiile de biosecuritate impuse de autoritatea veterinară.

Proiectul este deja pe masa Guvernului şi urmează să fie aprobat până la sfârşitul acestei luni.
 
print