Fii la curent cu cele mai importante ştiri ale zilei
REALITATEA.NET pe Facebook REALITATEA.NET pe Twitter REALITATEA.NET pe Pinterest REALITATEA.NET pe RSS REALITATEA.NET pe Newsletter REALITATEA.NET pe Youtube

Cistita: Cauze şi soluţii

Pentru că suntem în anotimpul friguros şi umed luna asta o să vorbim despre cistită, a cărei prevalenţă este crescută în această perioadă.

Una din 5 femei are un episod de cistită cel puţin o dată în viaţă/FOTO: wiki.bemsimples.com
Una din 5 femei are un episod de cistită cel puţin o dată în viaţă/FOTO: wiki.bemsimples.com / FOTO: wiki.bemsimples.com

Există mai multe tipuri de cistită: acută, cronică, radică, interstiţială, hemoragică noninfecţioasă. Ne vom referi la cele mai frecvente, adică la cistitele de natură infecţioasă, acute sau cronice.

Ce este cistita?

Este o inflamaţie a mucoasei vezicale ce se manifestă clinic prin dureri suprapubiene (hipogastrice), tulburări la urinat ( disurie – disconfort la urinat, polakiurie – urinare frecventa, dureri uretrale sau senzaţie de arsură la nivelul uretrei) şi urină tulbure. Este mult mai frecventă la femei. Una din 5 femei are un episod de cistită cel puţin o dată în viaţă. La barbaţi apare în general secundar altor afecţiuni.

Din ce cauze apare mai frecvent la femei?

În primul rand pentru că uretra la femei este foarte scurtă (2-3 cm.), este în vecinătatea vaginului şi a rectului favorizând migrarea bacteriilor dinspre intestin şi vagin spre vezică. Crizele pot apărea la orice vârstă, însă sunt mai dese la pubertate, sarcină, după naştere sau la menopauză.

Cistitele se datorează infecţiilor cu:

  • bacterii care colonizează colonul dintre care Escherichia coli în aproximativ 75-95% din cazuri
  • Klebsiella în aproximativ 5% din cazuri
  • Enterobacter
  • Proteus
  • Pseudomonas.

Există o serie de comportamente, aparent fără importanţă, ce favorizează apariţia cistitelor. Ştergerea sau spălarea dinspre spate către faţă creează un mediu foarte propice răspândirii bacteriei dinspre intestin spre uretă. Pentru a evita riscul, şterge-te întotdeauna dinspre faţă spre spate şi, eventual, foloseşte duşul sau bideul de câte ori mergi la toaletă. Încearcă să eviţi lenjeria intima prea strânsă, din materiale sintetice. Sexul mai dur sau care vine după o perioadă de abstinenţă mai îndelungată poate fi o altă cauză. De asemenea, se recomandă să mergi la toaletă pentru a urina după contactul sexual, pentru a îndepărta bacteriile care dăunează.

Produsele cosmetice precum săpunurile, gelurile de duş cu un ph ridicat sau uleiurile de baie pot fi iritante pentru zona genitală. Optează pentru produse de igienă intimă cu un ph neutru. O altă cauză care favorizează apariţia, tratamentul dificil, îndelungat şi recidivele infecţiilor urinare poate fi deshidratarea. Consumul mediu de apă (lichide) recomandat este de 2 litri pe zi. Cafeaua, alcoolul, condimentele sunt iritante ale mucoasei vezicale. Sucurile dulci, care conţin zahăr pot favoriza proliferarea bacteriilor. Constipaţia şi sedentarismul sunt alţi doi factori importanţi în apariţia şi recidiva cistitelor.

Ce investigaţii efectuăm?

În primul rând analizele urinare: sumarul de urină şi urocultură, recoltate din mijlocul jetului urinar, din prima urină de dimineaţa. Sumarul de urină poate evidenţia leucociturie sau piurie (puroi în urină), bacteriurie (prezenţa bacteriilor în urină), prezenţa nitraţilor, hematurie microscopică sau macroscopică (prezenţă de sânge în urină). Urocultura va releva creşterea a mai mult de 100.000 microorganisme per mililitru de urină. Cu toate acestea, ghidurile de practică medicală ale Asociaţiei Europene de Urologie consideră că putem vorbi despre cistită infecţioasă şi la o concentraţie a germenilor în urină de doar 1.000 microorganisme per mililitru de urină în condiţiile prezenţei simptomatologiei clinice specifice.

Nu am să vorbesc nimic despre tratament deoarece eu consider că tratamentul cistitei trebuie prescris de către medic; automedicaţia, mai ales cea antibiotică, este mult mai dăunătoare pentru organism decât ne putem închipui şi, în plus, poate duce la apariţia formelor cronice sau a complicaţiilor, unele severe: pielonefrita, adică infecţia ce s-a propagat la nivelul aparatului urinar superior (rinichi). Aşadar, dragilor, fiţi atenti la igiena intimă, beţi multe lichide, faceţi sport şi aveţi o viaţă sexuală sănătoasă! Iar atunci când apar probleme, mergeţi la doctor!

Daca ti-a placut articolul, urmareste REALITATEA.NET pe FACEBOOK şi TWITTER!

LIBERTATEA.RO
LIBERTATEA.ro
19 Septembrie, 16:55
ANDRA ARE PROBLEME MARI! Era să leșine pe scenă
Alte articole din Sexologie
JURNALUL.RO
COSMOPOLITAN | ECUISINE
Cosmopolitan.ro
Cum sa faci inele handmade (tutorial video)
STIRI | REALITATEA.NET
19 Septembrie, 14:06
ecuisine.ro
Paste spirale cu broccoli
STIRI | REALITATEA.NET
18 Septembrie, 17:25
ADEVARUL.RO
print
Upload fişiere:Trimite
CELE MAI NOI ŞTIRI
CELE MAI CITITE ŞTIRI 3h 24h 7z 30z
Joburi
CELE MAI COMENTATE ŞTIRI
REALITATEA.NET foloseste cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigarii implică acceptarea lor. Află mai multe. X
Urmărește-ne

Urmărește REALITATEA.NET