Cernobîlul din Amazon: Ecuador trăieşte un dezastru ecologic

Foto: Clare Kendall
Foto: Clare Kendall
Mai demult era o junglă neatinsă de oameni, de o frumuseţe uluitoare. Acum, este denumită Cernobîlul din Amazon. Milioane de litri de petrol nerafinat şi de deşeuri toxice, urmările unui program de extracţie, au distrus 1.700 de hectare de pământ şi au otrăvit râurile din Sucumbios, în nord-estul Ecuadorului.

În această regiune trăiesc izolate cinci triburi indigene diferite iar biodiversitatea este de o bogăţie inegalabilă, cuprinzând mii de specii de plante şi de animale.

Petrolul a fost produsul cel mai exportat de Ecuador, aducându-i profituri imense, însă, se pare, cu costuri ecologice dureroase.

Amazon Watch, un grup ecologist, susţine că peste 17 milioane de tone de deşeuri din petrol au fost aruncate în zone deschise, ducând la otrăvirea terenurilor şi apelor. Localnicii spun că unele dintre "gropile" cu deşeuri au fost doar acoperite cu folii de plastic şi pământ, iar chimicalele toxice continuă încă se curgă din aceste locuri.

Poporul indigen indian acuză compania americană Chevron, fosta Texaco, şi spun că aceste poluări au cauzat probleme grave de sănătate, precum copii născuţi cu malformaţii, avorturi spontane şi cancer.

Peste 30.000 de localnici sunt în proces cu Chevron de peste un deceniu, însă este o bătălie de genul celei lui David cu Goliath. Oamenii din Ecuador sunt reprezentaţi de un erou naţional, ecologistul Pablo Fajardo, care şi-a început viaţa ca muncitor pe plantaţii pentru a-şi putea întreţine familia săracă, dar care a făcut, în acelaşi timp, şi Facultatea de Drept. Curajul său de a lupta împotriva unui adversar aşa de dificil i-a adus premiul Goldman, echivalentul Oscarurilor în ecologie.

Chevron, care a operat alături de compania locală Petroecuador, declară că responsabilitatea sa a luat sfârşit în 1992, când a înmânat toate operaţiunile din Sucumbios statului şi a implementat un program de remediere în valoare de 40 de milioane de dolari. Chevron spune că responsabilitatea aparţine acum companiei naţionale, Petroecuador.

În luna aprilie, un expert al Curţii a înaintat un raport realizat în urma inspecţiilor zonelor afectate şi a recomandat, ca, în cazul în care Chevron va pierde procesul, compania să plătească 16 miliarde de dolari despăgubiri.

Chevron vede acest raport ca pe o făcătură şi face presiuni asupra administraţiei Bush să pună sancţiuni comerciale Ecuadorului dacă acesta nu renunţă la proces.

Dar disputa a luat o nouă întorsătură. Unul dintre avocaţii Ecuadorului, Steve Donziger, a luat de partea lui un bun prieten de pe vremea când jucau baschet împreună la Harvard: Barack Obama, care pe atunci nici nu îşi făcuse publice intenţiile de a candida la preşedinţia SUA.

Obama a fost atât de impresionat de fotografiile de la locul dezastrului încât i-a scris lui Rob Portman,  reprezentatul SUA al comerţului, cerându-i să lase cazul pe mâna judecătorilor din Ecuador. Dacă Barack Obama va câştiga Casa Albă în noiembrie, lucrurile s-ar putea desfăşura altfel, acesta devenind un factor important în acest proces.

În zona de lângă Lago Ario, un orăşel din jungla afectată, cuvântul remediere este unul murdar. Petrolul şi deşeurile toxice trebuie scoase din pământ, iar acesta trebuie transformat, din nou, într-unul bun pentru agricultură. Familiile care locuiesc acolo se confruntă cu boli grave, precum cancerul de piele. Pentru ele, remedierea este doar un vis.

 

 

 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print