Fii la curent cu cele mai importante ştiri ale zilei
REALITATEA.NET pe Facebook REALITATEA.NET pe Twitter REALITATEA.NET pe Pinterest REALITATEA.NET pe RSS REALITATEA.NET pe Newsletter REALITATEA.NET pe Youtube

Cele mai calde zone de pe glob

Toată lumea ştie probabil că cele mai calde zone ale globului sunt la ecuator. Pentru că la ecuator razele soarelui cad cel mai aproape de verticală, chiar la verticală de 2 ori pe an în martie şi septembrie la echinocţiu şi în felul acesta pământul primeşte cea mai mare cantitate de căldură solară.

Dar de fapt cele mai calde zone ale globului nu sunt chiar la ecuator. Pentru că temperatura la suprafaţa pământului este depinde foarte mult de geografia zonei. Lanţurile muntoase şi curenţii oceanici fac ca aşa-numitul ecuator termic, linia care uneşte punctele cu cea mai ridicată temperatură medie anuală la fiecare longitudine, să se abată de la ecuatorul geografic mai mult sau mai puţin între cele 2 tropice.

În aceste zone, tempertura este ridicată tot anul, în jur de 30 de grade Celsius, cu variaţii sub 3 grade pe parcursul unui an. De asemenea, este foarte umed. Plouă mai mult de 200 de zile pe an, ploi bogate, ce cumulează între 1.500 şi 10.000 l/mp. Şi asta pentru că aici circulaţia generală a atmosferei creează o zonă de convergenţă a vânturilor numite alizee, având ca rezultat ascendenţa puternică a aerului, formarea de nori de tip cumulonimbus şi, în final, averse şi descărcări electrice intense, aproape permanent.

Pe imaginea satelitară, zona ecuatorială arată sub forma unui brâu de nori cumuliformi ce înconjoară pământul în preajma ecuatorului. Acest climat, uniform cald şi umed, are însă şi unele atuuri. Este ideal pentru plante şi animale. Vegetaţia este densă şi variată. Într-o pădure la noi am putea găsi sub 10 specii de arbori, într-una tropicală cam 500.

Daca ti-a placut articolul, urmareste REALITATEA.NET pe FACEBOOK şi TWITTER!

Acelaşi subiect pe REALITATEA.NET
COSMOPOLITAN | ECUISINE
Cosmopolitan.ro
Utilizari alternative pentru pensete
STIRI | REALITATEA.NET
18 Septembrie, 14:24
ecuisine.ro
Tortellini de casa
STIRI | REALITATEA.NET
17 Septembrie, 11:18
print
Upload fişiere:Trimite
CELE MAI NOI ŞTIRI
CELE MAI CITITE ŞTIRI 3h 24h 7z 30z
Joburi
CELE MAI COMENTATE ŞTIRI
REALITATEA.NET foloseste cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigarii implică acceptarea lor. Află mai multe. X
Urmărește-ne

Urmărește REALITATEA.NET