Cel mai murdar loc din Bucureşti. O lume în care omul creşte şobolani

Cel mai murdar loc din Bucureşti
Cel mai murdar loc din Bucureşti
Cel mai murdar loc din Bucureşti Cel mai murdar loc din Bucureşti Cel mai murdar loc din Bucureşti Cel mai murdar loc din Bucureşti Cel mai murdar loc din Bucureşti Cel mai murdar loc din Bucureşti Cel mai murdar loc din Bucureşti

Cartierul Rahova, undeva în spatele Economatului pe care stă scris numele lui Vanghelie. Nu demult, mi s-a stricat Dacia în acest loc. Imediat ce a auzit sunetul capotei trântite în liniştea nopţii, un copil de nici zece ani m-a întrebat, întinzându-şi trupul golaş peste un balcon improvizat: "Şefule, îţi aduc ceva, o canistră de benzină?"

Capacul de delcou se fisurase, după ce trecusem mult prea repede printr-o baltă. Am împins maşina o stradă mai încolo. La telefon, un prieten îmi spusese că, dacă o las acolo, e ca şi cum aş da piese de pomană.

Ieri, am decis să trec din nou pe acolo, atras în mod ciudat de amintirea tristă a acelui loc, pe care nici ploaia torenţială părea că nu reuşeşte să-l spele.

Viaţă de poliţist

E ora prânzului şi o femeie mai are câteva bucăţi de brânză în găleată. E 10 lei kilogramul, "să ia toată lumea", aşa cum se promovează în faţa clienţilor care trec pe lângă Economat. Din când în când, doar pentru a-şi mai încălzi puţin mâinile, femeia îşi trage mai pe ochi o căciulă pe care scrie, mare, FBI.

Un agent american ar fi pus serios la treabă prin blocurile acestea, în care gunoiul te conduce până la intrarea în scară şi chiar spre unele etaje, iar familii extrem de numeroase trăiesc în garsoniere de 20 mp. Un mister de rezolvat pentru un astfel de agent: cum de, în aceste locuri, în faţa blocurilor sunt parcate şi maşini de lux?

Poliţiştii de aici nu au însă timp pentru probleme atât de complicate. O poliţistă trupeşă aleargă, cu sacoul desfăcut, după un băiat care s-a îndrăgostit prea tare de un telefon. Al naibii aparat, pe lângă că nu era al tânărului, arăta total nepotrivit în mâinile sale neîngrijite. O dragoste nebună, cum e şi fuga poliţistei, inutilă până la urmă. Un coleg polițist, probabil de mai mult timp prin aceste locuri, păşeşte cu faţă îngrijorată, dar mers deloc grăbit, în urmă, precum un ciclist de competiție care a prins o zi proastă.

Scutecul zburător

Secţia 19, de pe strada Amurgului, are poarta mereu deschisă. Ar fi inutil să o mişte cineva, secţia are "vizitatori" de dimineaţa până seara. Peste drum, o ceată de romi, de vreo 20 de persoane, a venit să îl facă scăpat pe unul de-al lor. Se pare că n-au reuşit, deoarece îi văd plecând, aruncând peste umăr blesteme fără număr.

Îi urmez în lumea în care se afundă. O lume mărginită de străzile Amurgului, Munţii Carpaţi, Pucheni şi de Economatul lui Vanghelie, așa cum îi spune lumea. Înaintez câţiva metri, pe lângă nişte pubele goale, îmi pipăi aparatul foto din geacă, apoi picioarele mi se opresc brusc, de parcă creierul ar fi tras frâna de mână: la nici zece metri de mine, a aterizat un scutec. Scaiul petrecut peste el a plesnit, lăsându-mi onoarea de a observa natalitatea în floare de aici, dar şi unele rezultate urât mirositoare ale ei.

Pentru câţiva copii care joacă fotbal, evenimentul trece neobservat. Mingea vine spre mine, fac câţiva paşi să o opresc cu piciorul, iar mişcare aceasta mă scapă de amorţeală. Merg mai departe, în faţa mea sunt blocurile "P".

O lume parabolică

Unul dintre ele mi se prezintă cu 30 de antene parabolice - da, le-am numărat - pe o singură parte. Dacă nu ai privi în jur, ai zice că eşti în faţa unei companii de comunicaţii. "Nu bagă nimeni cablu aici. Pentru cablu le trebuie act de proprietate. Şi cine are? Îşi cumpără antene pe numele altora şi le montează aici", îmi explică misterul un om, care face pe excentricul și, contrar obiceiului zonei, aruncă gunoiul la tomberon.

Mizeria mă provoacă să mă gândesc cum îşi pot trăi oamenii viaţa în astfel de locuri. Grămezile de gunoi dintre blocuri şi din garajele părăsite ating, pe alocuri, înălţimea unui copilandru de clasa întâi.

"Acum au făcut curat, de Sărbători", îmi spune doamna Mioara, care locuieşte în unul dintre blocurile acestea, la parter. Cuvintele ei vin ca un ciocan peste gândurile mele. "Cum au făcut curat?", întreb. "Da, păi erau gunoaiele până aici", explică ea, şi arată cu degetul un punct de pe zidul centralei termice. Punctul cu pricina e la mai mult de 1,5 metri de nivelul asfaltului. Aşadar, acum e curat.

"Se făcea curat, dar de acum doi ani nu au mai făcut. Şi aruncă oamenii din blocuri, aruncă şi oamenii care stau la curte, că nu plătesc gunoiul. Aruncă toată lumea", descrie femeia lumea în care trăieşte de vreo 20 de ani. Ea îşi face curat. O dată pe săptămână, iese cu mătura şi curăţă gunoaiele care i se strâng sub geam. Cum spuneam, stă la parter, şi primeşte "cadouri" de la mai toţi vecinii de mai sus.

Fericiţii şi nefericiţii gunoaielor

Marea de gunoaie are şi fericiţii ei. În nici o jumătate de oră, un om care târăşte un cărucior după el a reuşit să strângă o sacoşă de fier. Nu cruţă nici cuiele, chiar dacă adunatul lor e migălos. Un altul, un vârstnic îmbrăcat frumuşel, are chiar un instrument special de căutat, asemănător unui vătrai. Stă tot printr-un bloc de aici, iar astăzi a găsit câteva bucăţi întregi de faianţă (ori gresie). Nu ştie ce va face cu ele, dar "era păcat de ele".

Deodată, îmi e dat să văd, pentru prima dată în viaţă, un ditamai şobolanul în plină iarnă. Nu credeam că îndrăznesc să iasă atunci când gradele coboară spre zero, dar se pare că m-am înşelat. Îl văd într-unul dintre garajele folosite, escaladând gunoiul cu mişcări mult prea rapide pentru corpul său greoi.

Ca şi în cazul scutecului, se iveşte rapid ceva care să mă scoată din înţepeneală. De această dată e un sunet de bormaşină, care se aude din blocul de lângă garajul cu şobolani. Un om şi-a construit o cameră în plus la apartament, acum finisează. Nu împărţind una, ci adăugând una, precum un om care locuieşte la curte adaugă o anexă la gospodăria sa.

"A avut viaţă în el"


Mai mult, omul nostru stă la etajul unu. Nu-i nimic, s-a gândit el. A construit stâlpi de susţinere din beton, a turnat o placă şi iată că mai are o cameră. Nicio primărie din lume nu ar da aprobare pentru o astfel de construcţie. Dar aprobările se dau dacă cineva le cere. Omul nostru a mizat că nu îi dărâmă nimeni interesanta-i soluție pentru criza de spațiu.

Se pare că este un pariu pe care nu l-a pierdut nimeni pe aici. Oamenii construiesc chiar mai absurd. Măcar omul nostru şi-a ridicat camera pe stâlpi de beton. Alţii, din jurul lor, au considerat suficiente câteva ţevi.

"Odată a căzut una, l-a prins pe un copil. N-a murit", îmi spune un bărbat. "A avut viaţă în el", e explicaţia medicală oferită de el.Pe o altă străduță, oamenii și-au construit curte în fața blocului, îngustând aleea. Nicio mașină de pompieri nu ar putea pătrunde vreodată pe aici, dacă va fi nevoie de ea.

"Not Gyve Up"

Mioara s-a săturat să facă cereri la primărie, pentru gunoaie și anexe periculoas. O vecină s-a săturat şi ea să cureţe copertina de deasupra geamului de la bucătărie, plină de zoaie şi gunoaie de tot felul, de la lenjerie intimă la resturi de legume şi coji de ouă.

"Am cerut, am făcut sesizări, erau luni în care mergeam mereu la primărie. Şi vedeţi şi dumneavostră ce am obţinut", spun ele ce au pe suflet. Când plec dintre blocuri, arunc privirea spre o dubiță, nemișcată de ani buni, în care doarme cineva. Pe ea scrie "NOT Gyve Up". Nu e tocmai engleza perfectă, dar mesajului îi poate fi atașat acest adjectiv prețios. În lumea aceasta, din care puțini își permit să plece, e mare lucru să fii om normal și să nu clachezi.

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
ddddd
19 mar 11:09
eu stau in cartier..prin zona aceea..si nu stiu de ce unii se feresc de aceasta zona...sa stiti k nu este asa cum se spune...mai de graba este mai rau prin zonele centrale unde se plimba tot felul de drogati..mai rau ca in rahova..
Răspunde
0 0
...Realitatea.NET la rubrica Martor ocular. Cel mai murdar loc din Bucureşti. O lume în care omul creşte şobolani ...
0 0
cristi
13 ian 19:35
foarte bun articolul dane. felicitari! eu tot visez la ziua cand nu vor mai exista ghetouri. ce utopie frumoasa...
Răspunde
0 0
vadim
13 ian 08:32
Asta e neamul lui Vadim si Basescu
Răspunde
1 0
666
12 ian 17:31
EROARE ! CEL MAI MURDAR LOC DIN BUCURESTI E PALATUL PARLAMENTULUI ! ]N RAHOVA ]NCA NU S/AU NUM[RAT GUNOAIELE !
Răspunde
1 0
adriana
12 ian 18:21
5 Acolo e groapa gunoaielor!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2 0
mariana
12 ian 14:59
as dori sa intreb pe cei ce comenteaza; are vre-o vina primarul ca romanul este un nesimtit?isi ia gunoiul din casa si-l arunca in strada?s-au facut strazi,canalizari,apa curenta.Locuiesc pe str.n.d.cocea,unde se aruncau gunoiele ca la groapa de gunoi glina;de ce cei ce cauta in gunoi le arunca pe jos?stau oamenii ca noi,salariatii romprest si matura necontenit;oare nu ne este rusine ca sunt concetatenii nostrii si noi radem de ei?nu Vanghelie sau ADP-ULeste de vina;noi cetatenii care aruncam mizeria noastra fara rusine in fata altora.Nu avem ambitie sa ne organizam si sa facem ceva bun pentru ai nostrii,avem pretentii la altii.
Răspunde
0 0
abc
12 ian 15:46
4 are, draga mariana, are si el si cei de la conducere, cit si noi .cunosc bine 2 orasele atit de apropiate, dar atit de diferite prin curatenia lor, merge vorba de oraselele lupeni si uricani.jd hunedoara. la uricani nu vezi pe nimeni sa arunce gunoiul de la balcon, pecind la lupeni , da. de ce? primarul de la uricani apus citeva amenzi usturatoare, celor ce arunca gunoiul. a pus temporar o videocamera ascunsa in locurile, unde se aruncau gunoaiele si dupa ce a amendat vreo citiva, nu se mai arunca,apoi a mutat camera video in alte biocuri s.a.m.d. acum a inceput sa practice si lupeniul astfel de metode si asa cu incetul lumea devine mai civilizata.
2 0
marian
12 ian 17:15
8 Sunt100% de acord cu abc, ca daca nu se foloseste biciul, adica amenzile usturatoare, romanul nu respecta nimic! Doar usturatura buzunarului il civilizeaza pe roman!
0 0
g
12 ian 11:46
Nu doar zona respectiva este asa ci tot Bucurestiul este murdar.Am stat intr-un cartier pe aceasi strada cu un om "important" de stat. Strada respectiva era maturata de 4 ori pe zi, avea copacii si veneau oameni sa ii ude dimineata si seara, flori era extrem de curata si frumoasa. Daca treceai pe strada de langa vedeai tot felul de ambalaje si mizerie. Adevarat cartierele marginase sunt neglijate, oamenii arunca pe jos insa nu toti. Am vazut si cartiere "bune" in care unele strazi aratau ingrozitor.
Răspunde
0 0
habarnistii
12 ian 13:08
3 Alt adormit care habar nu are! Sectorul 3 e chiar mai mult decit super!
-1 0
ion
12 ian 14:05
11 Bucurestiul asa a fost mereu. Un butoi de mizerie. Lor li se pare normal sa fie asa...iar unde e chiar rau ca un pozele astea, se alarmeaza. Bleah.
-2 0
sectorul 3 e de nota 10!
12 ian 17:10
3 Cum spuneam pentru cei care nu au habar, sectorul 3 este chiar la nivel occidental, ca parcuri, parculete intre blocuri mai ceva ca-n occident, trotuare, strazi asfaltate, curatenie, etc. Zona cu perimetru nerva traian nu mai zic cit de frumos este!
Victor Rudi
0 0
Victor Rudi
13 ian 00:18
6 Normal ca Bucurestiul nu poate fi impecabil !
35% rromi, 35% provincie si altii, 35 % autentici. Iar cei care fac curat sunt tot rromi. Si atunci, ce mai asteptam ??
2 0
sectorul 5
12 ian 11:45
Delirantul primar Vanghielie care este persoana fizica cu studii prin almanahe nu a facut nimic pentru Rahova si Ferentari dar a facut chefuri si Vanghelioane si calatorii în America. Acest fanfaron, veleitar, cinic, smecher si nul, ar trebui sa fie dat afara din viata publica fiind nefast, demagog si perfid. Locuitorii sectorului 5 vor întelege nulitatea energumenului PSD-ist si vor da cu el de pamânt. Între timp satrele traiesc din furat în mizerie si promiscuitate spre rusinea acestui impostor numit Marean Vanghielie.
Răspunde
2 0
florin
12 ian 13:04
5 Habar nu ai de ce scrii aici. Ghetouri au fost si vor fi tot timpul in aceste zone. Cel mai important este faptul ca toata rahova era un ghetou, iar acum este de nerecunoscut, este chiar de invidiat, cum era si cum arata acum. Cei care nu cunoasteti nu mai comentati aiurea ca sa va aflati in treaba. Dupa mintea ta bolnava de ce crezi ca vangh a fost ales de atatea ori?
4 0
nu e singurul loc, sunt multe locuri la fel, sau mai rau
12 ian 11:05
Aici e treaba lui vanghelie nu a lui oprescu, asa cum comenteaza multi dobitoci. Locuri ca asta mai sunt destule in ferentari, zetari, iacob andrei la garsoniere etc
Răspunde
2 0
dan consultanta
12 ian 10:43
ati fost de curiozitate in spate la auchan titan ca zona, strazile care se dezvolta din bratarii, mai ales la capatul strazii bratarii unde gunoiele domnesc in liniste? nu crede deloc primaria ca ar fi necesare niste camere de supraveghere pe zona ca sa ploua cu amenzi pe carca la toti nebunii care se cred sub pamant? curata compania de curatenie de lesina si nimic nu se intampla? oare indienii care construiesc case in zona fara autorizatii sau in magazii din carton sau beton insalubre nu pot fi evacuati din zona? si lista de probleme poate continua... aaaa, am uitat sectia 13 politie nu face buletine decat pe acte false si fara sa verifice nici un act prezentat la geam.... da, ca tot sectia 13 politie spune ca nu are strop de lege pt distrugere de proprietati sau tulburari grave si repetate ale linistii publice.... ca pt ei nu s-a scris codul penal ci pt fraierii care il respecta....
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print