Cel mai murdar loc din Bucureşti. O lume în care omul creşte şobolani

Cel mai murdar loc din Bucureşti
Cel mai murdar loc din Bucureşti
Cel mai murdar loc din Bucureşti Cel mai murdar loc din Bucureşti Cel mai murdar loc din Bucureşti Cel mai murdar loc din Bucureşti Cel mai murdar loc din Bucureşti Cel mai murdar loc din Bucureşti Cel mai murdar loc din Bucureşti

Cartierul Rahova, undeva în spatele Economatului pe care stă scris numele lui Vanghelie. Nu demult, mi s-a stricat Dacia în acest loc. Imediat ce a auzit sunetul capotei trântite în liniştea nopţii, un copil de nici zece ani m-a întrebat, întinzându-şi trupul golaş peste un balcon improvizat: "Şefule, îţi aduc ceva, o canistră de benzină?"

Capacul de delcou se fisurase, după ce trecusem mult prea repede printr-o baltă. Am împins maşina o stradă mai încolo. La telefon, un prieten îmi spusese că, dacă o las acolo, e ca şi cum aş da piese de pomană.

Ieri, am decis să trec din nou pe acolo, atras în mod ciudat de amintirea tristă a acelui loc, pe care nici ploaia torenţială părea că nu reuşeşte să-l spele.

Viaţă de poliţist

E ora prânzului şi o femeie mai are câteva bucăţi de brânză în găleată. E 10 lei kilogramul, "să ia toată lumea", aşa cum se promovează în faţa clienţilor care trec pe lângă Economat. Din când în când, doar pentru a-şi mai încălzi puţin mâinile, femeia îşi trage mai pe ochi o căciulă pe care scrie, mare, FBI.

Un agent american ar fi pus serios la treabă prin blocurile acestea, în care gunoiul te conduce până la intrarea în scară şi chiar spre unele etaje, iar familii extrem de numeroase trăiesc în garsoniere de 20 mp. Un mister de rezolvat pentru un astfel de agent: cum de, în aceste locuri, în faţa blocurilor sunt parcate şi maşini de lux?

Poliţiştii de aici nu au însă timp pentru probleme atât de complicate. O poliţistă trupeşă aleargă, cu sacoul desfăcut, după un băiat care s-a îndrăgostit prea tare de un telefon. Al naibii aparat, pe lângă că nu era al tânărului, arăta total nepotrivit în mâinile sale neîngrijite. O dragoste nebună, cum e şi fuga poliţistei, inutilă până la urmă. Un coleg polițist, probabil de mai mult timp prin aceste locuri, păşeşte cu faţă îngrijorată, dar mers deloc grăbit, în urmă, precum un ciclist de competiție care a prins o zi proastă.

Scutecul zburător

Secţia 19, de pe strada Amurgului, are poarta mereu deschisă. Ar fi inutil să o mişte cineva, secţia are "vizitatori" de dimineaţa până seara. Peste drum, o ceată de romi, de vreo 20 de persoane, a venit să îl facă scăpat pe unul de-al lor. Se pare că n-au reuşit, deoarece îi văd plecând, aruncând peste umăr blesteme fără număr.

Îi urmez în lumea în care se afundă. O lume mărginită de străzile Amurgului, Munţii Carpaţi, Pucheni şi de Economatul lui Vanghelie, așa cum îi spune lumea. Înaintez câţiva metri, pe lângă nişte pubele goale, îmi pipăi aparatul foto din geacă, apoi picioarele mi se opresc brusc, de parcă creierul ar fi tras frâna de mână: la nici zece metri de mine, a aterizat un scutec. Scaiul petrecut peste el a plesnit, lăsându-mi onoarea de a observa natalitatea în floare de aici, dar şi unele rezultate urât mirositoare ale ei.

Pentru câţiva copii care joacă fotbal, evenimentul trece neobservat. Mingea vine spre mine, fac câţiva paşi să o opresc cu piciorul, iar mişcare aceasta mă scapă de amorţeală. Merg mai departe, în faţa mea sunt blocurile "P".

O lume parabolică

Unul dintre ele mi se prezintă cu 30 de antene parabolice - da, le-am numărat - pe o singură parte. Dacă nu ai privi în jur, ai zice că eşti în faţa unei companii de comunicaţii. "Nu bagă nimeni cablu aici. Pentru cablu le trebuie act de proprietate. Şi cine are? Îşi cumpără antene pe numele altora şi le montează aici", îmi explică misterul un om, care face pe excentricul și, contrar obiceiului zonei, aruncă gunoiul la tomberon.

Mizeria mă provoacă să mă gândesc cum îşi pot trăi oamenii viaţa în astfel de locuri. Grămezile de gunoi dintre blocuri şi din garajele părăsite ating, pe alocuri, înălţimea unui copilandru de clasa întâi.

"Acum au făcut curat, de Sărbători", îmi spune doamna Mioara, care locuieşte în unul dintre blocurile acestea, la parter. Cuvintele ei vin ca un ciocan peste gândurile mele. "Cum au făcut curat?", întreb. "Da, păi erau gunoaiele până aici", explică ea, şi arată cu degetul un punct de pe zidul centralei termice. Punctul cu pricina e la mai mult de 1,5 metri de nivelul asfaltului. Aşadar, acum e curat.

"Se făcea curat, dar de acum doi ani nu au mai făcut. Şi aruncă oamenii din blocuri, aruncă şi oamenii care stau la curte, că nu plătesc gunoiul. Aruncă toată lumea", descrie femeia lumea în care trăieşte de vreo 20 de ani. Ea îşi face curat. O dată pe săptămână, iese cu mătura şi curăţă gunoaiele care i se strâng sub geam. Cum spuneam, stă la parter, şi primeşte "cadouri" de la mai toţi vecinii de mai sus.

Fericiţii şi nefericiţii gunoaielor

Marea de gunoaie are şi fericiţii ei. În nici o jumătate de oră, un om care târăşte un cărucior după el a reuşit să strângă o sacoşă de fier. Nu cruţă nici cuiele, chiar dacă adunatul lor e migălos. Un altul, un vârstnic îmbrăcat frumuşel, are chiar un instrument special de căutat, asemănător unui vătrai. Stă tot printr-un bloc de aici, iar astăzi a găsit câteva bucăţi întregi de faianţă (ori gresie). Nu ştie ce va face cu ele, dar "era păcat de ele".

Deodată, îmi e dat să văd, pentru prima dată în viaţă, un ditamai şobolanul în plină iarnă. Nu credeam că îndrăznesc să iasă atunci când gradele coboară spre zero, dar se pare că m-am înşelat. Îl văd într-unul dintre garajele folosite, escaladând gunoiul cu mişcări mult prea rapide pentru corpul său greoi.

Ca şi în cazul scutecului, se iveşte rapid ceva care să mă scoată din înţepeneală. De această dată e un sunet de bormaşină, care se aude din blocul de lângă garajul cu şobolani. Un om şi-a construit o cameră în plus la apartament, acum finisează. Nu împărţind una, ci adăugând una, precum un om care locuieşte la curte adaugă o anexă la gospodăria sa.

"A avut viaţă în el"


Mai mult, omul nostru stă la etajul unu. Nu-i nimic, s-a gândit el. A construit stâlpi de susţinere din beton, a turnat o placă şi iată că mai are o cameră. Nicio primărie din lume nu ar da aprobare pentru o astfel de construcţie. Dar aprobările se dau dacă cineva le cere. Omul nostru a mizat că nu îi dărâmă nimeni interesanta-i soluție pentru criza de spațiu.

Se pare că este un pariu pe care nu l-a pierdut nimeni pe aici. Oamenii construiesc chiar mai absurd. Măcar omul nostru şi-a ridicat camera pe stâlpi de beton. Alţii, din jurul lor, au considerat suficiente câteva ţevi.

"Odată a căzut una, l-a prins pe un copil. N-a murit", îmi spune un bărbat. "A avut viaţă în el", e explicaţia medicală oferită de el.Pe o altă străduță, oamenii și-au construit curte în fața blocului, îngustând aleea. Nicio mașină de pompieri nu ar putea pătrunde vreodată pe aici, dacă va fi nevoie de ea.

"Not Gyve Up"

Mioara s-a săturat să facă cereri la primărie, pentru gunoaie și anexe periculoas. O vecină s-a săturat şi ea să cureţe copertina de deasupra geamului de la bucătărie, plină de zoaie şi gunoaie de tot felul, de la lenjerie intimă la resturi de legume şi coji de ouă.

"Am cerut, am făcut sesizări, erau luni în care mergeam mereu la primărie. Şi vedeţi şi dumneavostră ce am obţinut", spun ele ce au pe suflet. Când plec dintre blocuri, arunc privirea spre o dubiță, nemișcată de ani buni, în care doarme cineva. Pe ea scrie "NOT Gyve Up". Nu e tocmai engleza perfectă, dar mesajului îi poate fi atașat acest adjectiv prețios. În lumea aceasta, din care puțini își permit să plece, e mare lucru să fii om normal și să nu clachezi.

Articole recomandate
 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?