Fii la curent cu cele mai importante ştiri ale zilei
REALITATEA.NET pe Facebook REALITATEA.NET pe Twitter REALITATEA.NET pe Pinterest REALITATEA.NET pe RSS REALITATEA.NET pe Newsletter REALITATEA.NET pe Youtube

Cel mai lung cuvânt din lume. Are aproape 190.000 de caractere. Îl poţi citi?

Titin este o proteină din muşchii striaţi. Iar nume proteinelor este, de regulă, compus din numele aminoacizilor care le formează. Titin este cea mai mare proteină cunoscută, fiind compusă din 34.350 de aminoacizi. Numele său ştiinţific, bazat pe numele aminoacizilor din componenţă, are 189.819 caractere, scrie cliffsnotes.com.

O localitatea din Ţara Galilor este oraşul cu cea mai lungă denumire, din întreaga lume
O localitatea din Ţara Galilor este oraşul cu cea mai lungă denumire, din întreaga lume / FOTO: kramer.me.uk

Având în vedere că, pe o pagină A4 încap circa 4.000 de caractere, asta înseamnă că ar trebui să consumăm 48 de coli pentru a printa numele corect al proteinei.

Potrivit DEX 98, cel mai lung cuvânt din limba română are 25 de litere. Acest cuvânt este Electroglotospectrografie şi desemnează o metodă de stabilire a compoziţiei armonice a semnalelor vorbirii prin analiza impulsurilor obţinute cu electroglotograful (aparat care înregistrează vibraţiile dintr-o zonă a laringelui, cea dintre coardele vocale).

Cel mai cunoscut cuvânt lung este, fără îndoială, supercalifragilisticexpialidocious, de 34 de litere. Este titlul unei melodii din celebrul film Mary Poppins, produs de Walt Disney Studios în 1964. O traducere aproximativă a acestui cuvânt, în limba română, ar fi l "A ispăşi pentru educabilitate prin frumuseţe delicată".

Cele mai lungi nume de localităţi:

Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu - 85 litere, numele unui deal din Noua Zeelandă. Explicaţia numelui este următoarea: "Vârful colinei unde Tamatea, bărbatul cu genunchi mari, cunoscut ca devoratorul pământului, a coborât, a suit şi a devorat munţii, în timp ce-i cânta la flaut iubitei sale"

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, 58 de litere, numele unui orăşel din Ţara Galilor.

Staţiunea Climaterică Sâmbăta, localitatea românească cu cel mai lung nume, 27 de litere.

Daca ti-a placut articolul, urmareste REALITATEA.NET pe FACEBOOK şi TWITTER!

Acelaşi subiect pe REALITATEA.NET
COSMOPOLITAN | ECUISINE
ecuisine.ro
Ce se intampla dacă mananci branza cu mucegai
STIRI | REALITATEA.NET
29 Septembrie, 16:07
print
Upload fişiere:Trimite
CELE MAI NOI ŞTIRI
CELE MAI CITITE ŞTIRI 3h 24h 7z 30z
Joburi
CELE MAI COMENTATE ŞTIRI
REALITATEA.NET foloseste cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigarii implică acceptarea lor. Află mai multe. X
Urmărește-ne

Urmărește REALITATEA.NET