Cel mai lung cuvânt din lume. Are aproape 190.000 de caractere. Îl poţi citi?

O localitatea din Ţara Galilor este oraşul cu cea mai lungă denumire, din întreaga lume
O localitatea din Ţara Galilor este oraşul cu cea mai lungă denumire, din întreaga lume / FOTO: kramer.me.uk

Titin este o proteină din muşchii striaţi. Iar nume proteinelor este, de regulă, compus din numele aminoacizilor care le formează. Titin este cea mai mare proteină cunoscută, fiind compusă din 34.350 de aminoacizi. Numele său ştiinţific, bazat pe numele aminoacizilor din componenţă, are 189.819 caractere, scrie cliffsnotes.com.

Având în vedere că, pe o pagină A4 încap circa 4.000 de caractere, asta înseamnă că ar trebui să consumăm 48 de coli pentru a printa numele corect al proteinei.

Potrivit DEX 98, cel mai lung cuvânt din limba română are 25 de litere. Acest cuvânt este Electroglotospectrografie şi desemnează o metodă de stabilire a compoziţiei armonice a semnalelor vorbirii prin analiza impulsurilor obţinute cu electroglotograful (aparat care înregistrează vibraţiile dintr-o zonă a laringelui, cea dintre coardele vocale).

Cel mai cunoscut cuvânt lung este, fără îndoială, supercalifragilisticexpialidocious, de 34 de litere. Este titlul unei melodii din celebrul film Mary Poppins, produs de Walt Disney Studios în 1964. O traducere aproximativă a acestui cuvânt, în limba română, ar fi l "A ispăşi pentru educabilitate prin frumuseţe delicată".

Cele mai lungi nume de localităţi:

Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu - 85 litere, numele unui deal din Noua Zeelandă. Explicaţia numelui este următoarea: "Vârful colinei unde Tamatea, bărbatul cu genunchi mari, cunoscut ca devoratorul pământului, a coborât, a suit şi a devorat munţii, în timp ce-i cânta la flaut iubitei sale"

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, 58 de litere, numele unui orăşel din Ţara Galilor.

Staţiunea Climaterică Sâmbăta, localitatea românească cu cel mai lung nume, 27 de litere.

Articole recomandate
 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?