Cea mai mare pensie din România: 8.600 de euro

Prăbuşirea euro-ului ar antrena un dezastru financiar.
Prăbuşirea euro-ului ar antrena un dezastru financiar. / FOTO: gruprc.ro

Deşi este percepută ca fiind ţara în care pensionarii mor de foame şi în care pensia minimă este dintre cele mai mici din UE, România plăteşte o pensie care le bate pe cele din Europa, peste 8.600 de euro. În celelalte ţări europene, diferenţa dintre cea mai mică şi cea mai mare pensie nu este nici pe departe aşa mare, raportul ajungând la 1 la 4.

La fel ca şi în cazul salariilor bugetarilor, unde, înainte de aplicarea legii unitare de salarizare, raportul dintre cel mai mic şi cel mai mare salariu era de 1 la 70, aceeaşi regulă se aplică şi în cazul pensiilor.

După cum anunţa premierul Emil Boc încercând să justifice necesitatea eliminării pensiilor speciale, cea mai mare pensie din România se plăteşte unui judecător, care primeşte lunar peste 37.000 de lei, adică echivalentul a aproximativ 8.600 de euro, potrivit incont.ro. Pensie pe care o va primi în continuare, deşi pensiile speciale au fost eliminate, pentru că magistraţii au reuşit să-şi salveze la Curtea Constituţională pensiile de serviciu.

Astfel de cazuri vor fi însă din ce în ce mai puţine, având în vedere că începând din luna iulie, toate pensiile speciale, mai puţin ale magistraţilor, vor fi recalculate, iar în unele cazuri diminuările vor ajunge chiar şi la 80%.

În acest context, România va putea fi considerată ca fiind ţara care plăteşte unele dintre cele mai mici pensii din UE, cel puţin în ceea ce priveşte pensia minimă garantată.

 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print