Ce salariu primeşti în Olanda şi ce drepturi ai dacă mergi să lucrezi acolo

Ţările preferate de românii care au plecat la lucru în străinătate au fost Germania, Grecia, Cipru, Marea Britanie şi Italia
Ţările preferate de românii care au plecat la lucru în străinătate au fost Germania, Grecia, Cipru, Marea Britanie şi Italia / FOTO: pgcps.org

Orice român care merge la muncă în Olanda are dreptul la un salariu de cel puţin 1.398 de euro, salariul minim brut din această ţară. Pentru a lucra în Olanda e nevoie şi de un permis de muncă care poate fi solicitat doar de către angajator.

În cazul în care contractul de muncă este obţinut printr-un birou de plasare a forţei de muncă, salariul este mai mare decât cel minim şi poate ajunge la 8.51de euro pe oră brut. Pentru orele suplimentare se aplică la salariu un spor de 25%, iar pentru serviciul de noapte un spor de 50%.

Numărul de joburi disponibile, în Olanda, la care pot aplica şi români depăşeşte 250, potrivit site-ului de recrutare Tjobs. Cele mai multe sunt pentru muncitori calificaţi (lăcătuşi şi sudori), asistenţi medicali, specialişti IT, ingineri şi măcelari.

Potrivit unui material informativ postat pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), drepturile şi obligaţiile celor care vor să lucreze în Olanda depind de contractul de muncă.

Contractul trebuie să conţină clar următoarele aspecte: nivelul salarial, data la care se plăteşte salariul, compensaţiile pentru ore suplimentare, ajutorul pentru chirie şi transport şi plata călătoriei de întoarcere în ţară. Atenţie, contractul de muncă se încheie în scris, dar sunt valabile şi acordurile orale.

Angajatorul se ocupă de demersul obţinerii permisului de muncă şi tot el trebuie să reţină impozitele şi contribuţiile sociale.

Contractul de muncă poate fi încheiat prin intermediul unui birou de plasare a forţei de muncă din Olanda. În acest caz, la expirarea contractului biroul de plasare nu este obligat să ofere angajatului altceva de lucru, dar este obligat să plătească toate orele lucrate. Un astfel de contract de muncă poate fi reziliat în orice moment de angajat.

În cazul unui contract încheiat cu o firmă sau un birou de plasare din România, angajatul poate rămâne încadrat în sistemul de asigurări sociale din ţară. Astfel, angajatul sau angajatorul trebuie să solicite un formular E101 în România. În cazul detaşării se aplică legea olandeză în privinţa salariului, a programului de lucru, a orelor suplimentare şi a protecţiei muncii. Dacă contractul de muncă este semnat cu o firmă olandeză se aplică în întregime legea din această ţară.

În cazul unui contract de muncă pe durată determinată, angajatul are dreptul

la salarizare pe toată perioada contractului. Aceasta înseamnă că nu poate fi concediat şi nu poate demisiona înainte de expirarea contractului.

Dacă contractul este pe durată nedeterminată, angajatul beneficiază de protecţie împotriva concedierii şi nu poate fi concediat decât cu acordul autorităţilor. În contractele de muncă este inclusă o perioadă de probă de două luni. În perioada de probă concedierea este posibilă.

Angajatul mai are nevoie de un număr social-fiscal (SOFI), acesta poate fi solicitat de angajat sau de biroul de plasare a forţei de muncă.

Asigurarea de sănătate este obligatorie, de regulă, aceasta este făcută de angajator. Asigurarea de sănătate costă aproximativ 90 de euro pe lună şi îi poate include şi pe membrii familiei rămaşi în ţară.

 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print