Ce întrebări trebuie să pui la interviul de angajare

Femeile care ocupă posturi de conducere în întreprinderi câştigă cu 22% mai puţin, în medie, decât bărbaţii
Femeile care ocupă posturi de conducere în întreprinderi câştigă cu 22% mai puţin, în medie, decât bărbaţii / FOTO: jobsearch.co.in

Dacă te mulţumeşti doar să răspunzi la întrebările care ţi se pun la interviul de angajare, poţi lăsa impresia că eşti o persoană slabă, timidă, fără iniţiativă. Este de preferat să pui la rândul tău întrebări despre viitorul loc de muncă şi să arăţi că ai personalitate şi eşti interesat de job.

"De obicei ne este teamă să punem întrebări angajatorului ca să nu-l deranjăm. Este o atitudine total greşită. Trebuie să pui întrebări ca să fii în cunoştinţă de cauză cu privire la viitorul loc de muncă. Din reacţia recrutorului la întrebările tale, îţi dai seama  care este cultura din acea companie şi dacă merită să lucrezi acolo", a declarat pentru Realitatea.net Irina Manolescu, director executiv al Career Solutions International.

Întrebările trebuie puse către finalul interviului de angajare. De regulă, persoana care face interviul întreabă la un moment dat: "Aveţi întrebări?". Chiar dacă uită să pună această întrebare, trebuie să iei iniţiativa şi să îţi manifeşti tu interesul: "Pot să vă adresez câteva întrebări?"

Una dintre întrebările care nu trebuie evitate este "De ce este postul vacant?" Răspunsul la întrebare îţi lămureşte care sunt aşteptările angajatorului de la tine şi cam ce greşeli trebuie să eviţi.

O altă întrebare la care te poţi gândi este "Cine va fi şeful meu direct şi cum este acesta ca manager?". Întrebările despre şef, colegi sau condiţii de lucru trebuie "verificate din 3 surse diferite", spune Irina Manolescu. Nu este suficient răspunsul oficial al companiei, ci trebuie să cauţi informaţii şi pe reţelele de socializare, printre cunoştinţe sau de la actuali angajaţi ai firmei respective.

Cele mai importante întrebări se referă desigur la viitorul loc de muncă: Care vor fi îndatoririle mele precise? Care sunt condiţiile de lucru? Cum tratează compania munca peste program? Cum este evaluată şi recompensată performanţa?

O atitudine normală, curajoasă este de regulă apreciată de cei care conduc interviurile de recrutare, spune specialistul HR. "Le amintesc întotdeauna candidaţilor că trebuie să aibă o ţinută la acelaşi nivel cu recrutorul, să nu se simtă inferiori că sunt în postura de a-şi căuta un loc de muncă. Toată lumea trece prin asta, este o situaţie absolut normală", explică Manolescu.

 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print