Ce efect au asupra sănătăţii radiaţiile cu iod?

Care sunt efectele iradierii cu iod
Care sunt efectele iradierii cu iod / FOTO: manager.ro

Iradierea cu iod, cu excepţia cazurilor persoanelor direct expuse, cum ar fi personalul centralelor nucleare la care au loc accidente, nu are efecte imediate vizibile asupra sănătăţii. Cel mai adesea însă, la personele iradiate, apar, chiar şi după zeci de ani, diverse forme de cancer.

Iradierea cu iod este cel mai periculos rezultat al scurgerilor radioactive.  Bombardamentele americane de la Hiroshima şi de la Nagasaki şi apoi diferitele accidente nucleare civile au permis specialiştilor să evalueze efectele dozelor ridicate de radiaţii cu iod asupra corpului uman.

Personalul centralelor nucleare unde survin accidente este cel mai expus iradierii. Dozele în acest caz de accident sunt  ridicate, iar efectele se manifestă precoce, de la câteva ore de la expunere, până la câteva luni. Totul depinde de cantitatea, calculată în gray (Gy) de razii absorbită de către organism.

Efectele încep să se vadă în jurul valorii de 0,3 Gy pentru expunerea parţială, explică Autoritatea Franceză pentru securitate nucleară, dar pericloul intervine după valoarea de 0,5, iar riscul de deces la 2 Gy absorbiţi de organism.

Specialiştii numesc doză letală 50% (DL50%) doza absorbită de întregul organism printr-o expunere globală, pentru care probabilitatea de deces în 60 de zile după expunere este de 50%. Aceasta este egală cu 4,5Gy.

Persoanele care absorb radiaţiile emanate de către accidentele nucleare din atmosferă riscă, pe termen lung, diferite forme de cancer sau mutaţii genetice. Efectele nu se văd atât de repede ca în cazul personalului expus direct, bolile intervenind chiar şi după zeci de ani de la iradiere.

Expunerea poate fi externă, cel mai adesea întâlnită în cazul personalului de la centralelel nucleare şi internă, care survine prin inhalarea substanţelor radiactive din atmosferă sau prin consumarea de alimente produse într-un mediu expus radiaţiilor.

Sindromul acut de iradiere este reprezentat printr-un ansamblu de simptome potenţial mortale. La doze foarte mari, între 20 şi 50Gy, sistemul nervos este afectat instantaneu, ceea ce duce la lipsa de coordonare a mişcărilor, episoade de delir, comă şi convulsii care preced o moarte rapidă (moarte survine în câteva ore de la iradiere).

Pentru dozele între 1 şi 20 Gy, sindromul se manifestă în trei etape. Prima are loc în minutele sau orele care survin după iradiere şi poae dura câteva zile. Se manifestă prin tulburări digestive (diaree, greaţă, vomă, anorexie) sau cutanate (roşeaţă a pielii).

Apare apoi o fază de vindecare aparentă, care este cu atât mai scurtă cu cât iradierea a fost mai mare, după care survine faza acută şi potenţial mortală, o consecinţă a celulelor "hematopoietice"care, în măduva osoasă, asigură producerea şi reînoirea diferitelor linii de celule sanguine. Simptomele sunt diferite, în funcţie de sistemeşe de ţesuturi cele mai afectate: digestive, respiratorii, sanguine, cerebrale. Se adaugă o oboseală generalizată, pierderea părului, sterilitate. Faza poate dura între câteva luni şi câţiva ani.

Cele mai tragice cazuri de iradiere acută au avut loc în cauzul detonării bombelor nucleare de la Hiroshima şi Nagasaki, din 1945, când, în tre luni de zile, au mrit zeci de mii de persoane. Au urmat apoi accidente "minore", care nu au mai afectat populaţia civilă, Iugoslavia - 1958, URSS - 1960 şi 1985, Statele Unite - 1961, 1967, 1974, Belgia - 1965 , Argentina - 1983 şi catastrofa de la Cernobîl, când 200 de muncitori au suferit sindromul iradierii acute.

În cazul unei iradieri masive nu există un tratament specific. Cel mult sunt făcute tratamente "simptomatice", care permit regenerarea ţesuturilor lezate şi o grefă a celulor osoase. Victimele nu sunt tratate însă doar de specialişti în hematologie, ci de echipe pluridisciplinare.

Pe termen lung însă, nu există un tratament pentru iradiere. Cel mai adesea apar diferite afecţiuni, cancer de obicei, dar nu se poate demonstra că sunt de origine radioactivă.

 

 

 

 

 

 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
CRIS
19 mar 15:14
Românca din Japonia care a comentat reacţiile din presa din România are dreptate 100% în sensul că deşi în ţară nu pot fi probleme datorate radiaţiilor nucleare noi facem "din ţînţar armăsar" pe cînd marea majoritate a japonezilor muncesc în continuare, se ajută unii pe alţii şi nu dau iama prin magazine să îşi facă stocuri de mîncare sau medicamente (vezi cum se înghesuiesc românii la pomeni de toate felurile). Am putea învăţa multe de la ei şi de la nemţi şi în primul rînd să fim OAMENI şi să ne promovăm oamenii cinstiţi şi competenţi în orice post de conducere (decizie) prin concursuri şi nu numiţi politic sau pentru că şi-au cumpărat postul (abia atunci ţara se va dezvolta şi o vom duce cu toţii din ce în ce mai bine).
Răspunde
albuj
0 0
albuj
17 mar 15:20
Esti copac!Satureaza glanda.Daca tot ti-a intrat iodul radioactiv in sange la ce iti mai trebuie tiroida?Beleaua mare e daca ti se satureaza fudulile cu izotopi.Sa te ti trai neneaca.
Răspunde
0 0
VINERI13
17 mar 12:47
Ba, pai parca Iodu\' era impotriva radiatiilor, nu?Pastile cu iod, nuci cu iod etc...acum aflu ca e\' nu e\' bun pt sanatate?Ce-i asta ba?Vreau sa fiu lamurit!
Răspunde
0 0
tencuiala
17 mar 13:14
4 Este vorba de iodura de potasiu, care satureaz glanda tiroida si impiedica asimilarea de catre organism a iodului radioactiv (un izotop al iodului)
0 0
dorinteodor
17 mar 12:18
ce articol este asta? subiectul efectiv este "cum sa ne ferim de efectele unui bombardament atomic"....are asta legatura cu realitatea? iar expresia "radiatii cu iod" este ridicola. este vorba, evident de radiatiile emise de iodul radioactiv. si aceste radiatii nu sint neaparat periculoase din moment ce sint folosite curent in diagnostic medical. in cazul acesta pacientul primeste o pastila de iod radioactiv pe care o inghite! iar ceea ce se intimpla in japonia nu este legat de vre-un pericol de iradiere a populatiei deoarece, cu exceptia unui lucrator din centrala, nimeni nu a fost iradiat in mod semnificativ...
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print