CAUCIUCURILE DE IARNĂ nu sunt obligatorii de la 1 NOIEMBRIE. VEZI CE PREVEDE LEGEA

Şoferii surprinşi cu autoturisme fără anvelope de iarnă riscă să plătească în această iarnă amenzi mai mari cu 4,5% comparativ cu anul trecut
Şoferii surprinşi cu autoturisme fără anvelope de iarnă riscă să plătească în această iarnă amenzi mai mari cu 4,5% comparativ cu anul trecut

Faptul că "legea cauciucurilor de iarnă", aşa cum este denumită popular OG 5 2011, a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2011 a creat confuzie în rândul şoferilor. Astfel, cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii în fiecare an începând cu data de 1 noiembrie, ci numai când se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. 

Pe măsură ce iarna se apropie, internetul se umple cu articole în care şoferilor li se spune că sunt obligaţi să folosească anvelope de iarnă începând cu data de 1 noiembrie.

Realitatea este însă alta: obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice, după cum se precizează în Ordinanţa de Guvern 5/2011. Astfel, şoferii trebuie să aibă cauciucuri de iarnă când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada calendaristică. 

Cum s-a produs confuzia

Comisarul-şef Lucian Diniţă, Directorul Direcţiei Rutiere din cadrul IGPR, a explicat pentru REALITATEA.NET cum s-a produs confuzia legată de data de 1 noiembrie în rândul şoferilor români: "În propunerea legislativă din 2010 a fost menţionat intervalul 1 noiembrie - 31 martie, însă ulterior s-a renunţat la el, în condiţiile în care se poate la fel de bine să ningă în lunile octombrie sau aprilie. Mai mult, se poate întâmpla ca la 1 noiembrie să ningă la munte iar în alte oraşe să fie vreme frumoasă. Cadrul legal s-a mulat pe condiţiile reale, astfel că şoferii sunt obligaţi să aibă cauciucuri de iarnă oricând ar circula pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Legea a intrat în vigoare de la 1 noiembrie, astfel că s-a produs o confuzie în rândul şoferilor". 

Amenzile pe care le riscă şoferii care încalcă legea caucicurilor de iarnă sunt cuprinse între 2.500 şi 4.000 de lei. Mai mult, şoferul unei maşini fără cauciucuri de iarnă care blochează un sector de drum riscă o amendă cuprinsă între 5.000 şi 8.000 de lei şi va fi nevoit să suporte costurile aferente intervenţiei de degajare a sectorului de drum afectat. 

Şoferii care nu-şi montează cauciucuri de iarnă riscă nu doar să fie amendaţi, ci şi să nu fie despăgubiţi în cazul unor accidente. Dacă se produce un accident în care şoferul nevinovat nu are maşina echipată cu anvelope de iarnă, acesta nu primeşte despăgubiri. deşi un alt şofer a intrat în el. "Chiar azi-dimineaţă s-au produs în judeţul Braşov două accidente din cauza faptului că drumul era acoperit cu polei. Pentru că maşinile nu aveau anvelope de iarnă, companiile de asigurări nu-i vor despăgubi pe şoferi", a explicat Lucian Diniţă. 

CAUCIUCURI DE IARNĂ: Anvelopele de iarnă potrivite

Atunci când cumpăraţi anvelope de iarnă, trebuie să fiţi foarte atenţi la câteva semne de pe cauciuc. Fulgul de nea pe anvelopă atestă că aveţi un cauciuc de iarnă cu care puteţi circula legal. 

De asemenea, sunt acceptate iarna anvelopele cu menţiunea "M + S" (Mud plus Snow – Noroi şi zăpadă). Trebuie să ştiţi că, pe drumurile uscate, atunci când folosiţi cauciucuri de iarnă consumul de carburant este un pic mai mare. De exemplu, dacă în condiţii normale automobilul dumneavostră consumă 7 litri la o sută de kilometri, în condiţiile descrise mai sus va consuma 8, chiar 8,5 litri la o sută de kilometri. 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
miki
23 dec 10:55
Vreau acum sa plec din buc la ciolpani nu am guma de iarna.pot?
Răspunde
1 0
Rolf
10 oct 13:32
Prostii. Cauciucurile de iarna nu sunt destinate numai drumurilor cu zapadda, gheata sau polei ci sunt destinate circulatiei la temperaturi scazute, de exemplu , sub 6 Grade Celsius, cum spune legea germana. Cauciucuriele de iarna au aderenta mult m,ai mare pe asfalt sau ciment, in comparatie cu cele de vara. Materialul utilizat este mai moale iar profilul estre adaptat conditiilor de iarna. Cat despre consum, ...intr-adevar consulul creste putin dar nu in asa masura cum scrie in textul de mai sus. Cineva este neinformat si neautorizat si totusi scrie asemenea aberatii. Un lucru este sigur: cauciucurile de iarna, prin distanta scurta de franare pe asfalt si nu numai, pot salva viata !
Răspunde
4 0
mariobv
10 oct 11:26
"Chiar azi-dimineaţă s-au produs în judeţul Braşov două accidente din cauza faptului că drumul era acoperit cu polei. Pentru că maşinile nu aveau anvelope de iarnă, companiile de asigurări nu-i vor despăgubi pe şoferi", a explicat Lucian Diniţă. Bai cap de pluta, as vrea sa te vad pe tine cum te protejeaza cauciucurile de iarna pe polei.Cauza celor 2 accidente a fost cu totul alta!!
Răspunde
3 0
Rolf
10 oct 16:16
6 Corect ! Pe polei nu te salveaza decat norocul. Cauciucurile de iarna nu ajuta cu nimic.
2 0
Vivik
10 oct 09:55
In fiecare tara civilizata se conduce cu cauciucuri de iarna.de aceea si accidentele sunt mai putine.acestea sunt obligatorii.La noi, din pacate,lucrurile merg pe dos.cauciucurile de iarna trebuie sa fie obligatorii.De ce?Simplu.Pentru ca nu vreau sa mor.Nu vreau ca un inconstient care nu are cauciucuri de iarna sa intre in mine alunecand pe polei sau zapada.
Răspunde
9 0
paul simon
09 oct 22:19
norma RCA nu face nicio o referire la anvelopele de iarna
Răspunde
11 0
paul simon
09 oct 21:31
cel putin unu din doi e dobitoc: ori jurnalistul ori dinita!!!
jurnalistul sigur e...ca ar fi trebui sa dea si baza legala unde este specificat acest lucru! tertul pagubit si neechipat nu are nici o relatie contractuala cu asiguratorul si cat timp nu este el vinovatul ....nu se inlatura raspunderea civila a autorului faptei! asa si radarul lui nea dinita poate fi lovit de un "vinovat" iar nea dinita pt ca nu are cauciucuri de iarna nu is repara radarul! bine ca nu spuneti ca trebuie sa ai cauciucuri de iarna si daca sta masina parcata toata iarna pe marginea durmului! a derapat unul in tine...dar deh...esti pe carosabil...musai anvelope de iarna! de fapt si pietonii sunt obligati sa dea cauciucul de-a dura pe trecerea de pietoni...ca daca a trecut unul pe rosu si l-a lovit....pierde dreptul de a fi despagubit! dar asta e meseria voastra: sa aberati!
Răspunde
7 0
paul simon
09 oct 21:08
unde scrie ca soferul nevinovat si neechipat cu cauciucuri de iarna pierde despagubirea?!!!
Răspunde
0 -2
gogu
09 oct 21:07
In UE din 27 de state doar in 11 se cer caucioace de iarna ,in restul nu....
Răspunde
2 -3
mai draga
09 oct 18:03
fara gluma, am gasit pe net senile, se monteaza usor in 30 min., sunt din plastic foarte dur. Intrebarea este daca am voie ? sau altfel spusa : unde scrie ca nu am voie ? poate cineva sa spuna ca nu sunt de iarna ?
Răspunde
3 0
comisaru'
09 oct 17:51
nimeni nu mai stie nimic. dom' comisar isi da cu parerea. pe ulita, militianu este stapan. el stie ca 1 noiembrie este data de cauciucuri de iarna si atat. faceti un test la militieni. o sa radeti de nu o sa mai puteti. fratilor, luati masuri si aveti de pe 1 noiembrie cauciucuri de iarna. hingherii sunt in foame mare. boc, neboc, uite ca ei te taxeaza. dinita, dinita, vai mama ta!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print