Fii la curent cu cele mai importante ştiri ale zilei
REALITATEA.NET pe Facebook REALITATEA.NET pe Twitter REALITATEA.NET pe Pinterest REALITATEA.NET pe RSS REALITATEA.NET pe Newsletter REALITATEA.NET pe Youtube

Căsătoria religioasă în Ardeal: "Nici pentru avere, nici pentru deosebita frumuseţe a celuilalt"

Un document în care declari că nu te căsătoreşti nici pentru avere, nici pentru frumuseţe. Este vorba de Proto­colul Bunei Învoiri, un docu­ment fără de care nu se încheia căsătorie religioasă în Ardealul de pe vremea Mitro­politului Andrei Şaguna. După 1918, obiceiul acestui protocol a început să dispară, însă într-un sat din Sibiu acesta a fost semnat chiar şi în cea de-a doua jumătate a secolului trecut.

"Nu mă căsătoresc nici pentru avere, nici pentru deosebita frumuseţe a celuilalt"
"Nu mă căsătoresc nici pentru avere, nici pentru deosebita frumuseţe a celuilalt" / FOTO: www.tribuna.ro

În perioada 1954-1978 şi în anul 1982, 76 de perechi de miri din Fofeldea au semnat Protocolul Bunei Învoiri, adică au declarat că nu se căsă­toresc din raţiuni economice sau pentru că ar fi obligaţi de părinţii lor, scrie tribuna.ro.

"Preotul spo­vedea pe fiecare tânăr în parte şi încerca să afle dacă nu se căsătoresc din interes, pentru avere, sau siliţi de părinţi şi nu din dragoste, de bunăvoie. Dacă preotul constata că la mijloc au fost nişte aranja­mente din interes, chema părinţii şi stătea de vorbă cu ei. Tinerii numai atunci semnau învoi­rea, când preotul ajungea la concluzia că cei doi tineri sunt hotărâţi să facă acest pas. Poate aşa se explică faptul că înainte nu erau atâtea divorţuri, soţii duceau împreună şi bucuria şi necazul. Dacă tinerii sem­nau Protocolul Bunei Învoiri, în prima duminică pre­otul vestea căsătoria în biserică ca să ştie toţi oamenii", scrie Doina Blaga în "Schiţa monografică a folclorului din satul Fofeldea".

Nici părinţii nu scăpau de răspundere, aşa că semnau o declaraţie conform căreia men­ţionau că "dânşii nici­decum nu fac silă copiilor de sub tutoratul lor la căsătoria aceasta, ci îşi dau învoirea la căsătoria acelora care se întăresc cu însăşi subscrierea lor."

Daca ti-a placut articolul, urmareste REALITATEA.NET pe FACEBOOK şi TWITTER!

COSMOPOLITAN | ECUISINE
print
Upload fişiere:Trimite
CELE MAI NOI ŞTIRI
CELE MAI CITITE ŞTIRI 3h 24h 7z 30z
Joburi
CELE MAI COMENTATE ŞTIRI
REALITATEA.NET foloseste cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigarii implică acceptarea lor. Află mai multe. X
Urmărește-ne

Urmărește REALITATEA.NET