Românii vor avea buletine cu cip şi amprentă digitală din 2011

Românii vor putea alege între buletinul cu cip, cel cu cip şi amprentă digitală sau cel clasic
Românii vor putea alege între buletinul cu cip, cel cu cip şi amprentă digitală sau cel clasic / FOTO: RTV

După paşapoartele biometrice a venit rândul buletinelor cu cip şi amprentă digitală să-i bulverseze pe români. Vestea buna este că românii vor putea să aleagă ce fel de carte de identitate îşi doresc. Oamenii pot decide dacă vor să aibă un buletin cu cip, unul cu amprentă digitală şi sau rămân la cel standard. Modificările vor intra în vigoare începând cu 1 iulie 2011.

Buletinul cu cip şi amprentă digitală îi sperie pe români. Aceştia se tem că datele lor personale ar putea fi folosite în afara legii. Autorităţile sunt însă de părere că varianta cărţii de identitate electronice asigură protecţia cetăţenilor şi reduce rata infracţionalităţii.

"Amprenta este cea care asigură o protecţie 100% împotriva tentativelor de fraudă, uz de fals. Este un document extrem de sigur în perspectiva aderării la spaţiul Schengen", a declarat directorul adjunct al Direcţiei pentru Edivenţa Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, Daniel Gheorghe.

Indiferent dacă veţi opta pentru un buletin cu cip, unul cu cip şi amprentă digitală sau rămâneţi la cel standard, acesta va avea, ca si până acum, o valabilitate de 10 ani. În cazul pierderii sau furtului cărţii de identitate, hoţii nu vor putea să identifice elementele secrete. Acestea se văd doar cu ajutorul unor aparate speciale şi pot fi verificate exclusiv de autorităţi.

Ministerul de Intrne vrea ca măsurile cuprinse în proiectul de lege să fie aplicate începând cu 1 iulie 2011.

"De la momentul în care şi ultimul judeţ din ţară va trece la emiterea cardului electronic de identitate etapizat, pe intervale de variante, într-un termen de patru ani dorim să schimbăm documentele aflate în circulaţie cu noul document de identitate", a completat Daniel Gheorghe.

În ultimii doi ani, poliţiştii au descoperit numai la frontieră peste 1.000 de buletine false. Sistemul cărţilor de identitate biometrice a fost aplicat şi în ţări din Uniunea Europeană precum Spania, Portugalia, Lituania, Germania, Belgia sau Olanda.

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

1 0
Cuviosul Pơpơnarie
01 aug 01:17
Fiilor, nu va lasati ademeniti de falsele moaste, vechi, tari si urat mirositoare ! Va rog sa veniti la biserica pentru ca am sa va poftesc sub patrafirul meu. Aici veti gasi unicele moaste vii, compuse dintr-un organ cilindric, vanjos si lung de 22 de centimetri, cu cap gros, precum si doua bile paroase si mari asemeni unor oua de strut. Sunt fierbinti, primitoare, izvorasc o mireasma dulce de stromeleag si daca le molfaiti alene, veti trezi izvorul de mir sub forma unui jet alb, laptos, fierbinte si reconfortant. Asadar, nu mai asteptati, ci poftiti la coada, la adevaratele moaste facatoare de minuni ale cuviosului Pơpơnarie !
Răspunde
0 0
Tara lu' ordonanta de urgenta
11 iun 18:26
"Vestea buna este că românii vor putea să aleagă ce fel de carte de identitate îşi doresc."
Eu nu cred ca o sa fie asa, deoarece asta este "TARA LU' ORDONANTA DE URGENTA" si cetatenii nu au dreptul nici macar la un cuvant.
Cate lucruri au fost schimbate in tara si romanii nu au avut nici un cuvant de spus.
Iar cand noi am avut un cuvant de spus (vezi referendumul pentru reducerea numarului de parlamentari) tot ca ei au facut .
Răspunde
0 0
un om
07 feb 11:59
Carte de identitate (Buletin) STANDARD !!! fara cip si fara amprenta digitala !
Răspunde
0 0
bogdan
21 ian 23:52
---parerea mea despre buletinele cu cip--- - hotii fura datele personale si le folosesc in scopuri ilegale( identity theft ) - furtul identitatii des intilnit in america . - autoritatile din romania se pregatesc de o modalitate pentru a putea folosii datele personale in siguranta prin internet si nu numai . - un lucru foarte bun dar va veti pune intrebarea : daca datele personale de pe noul buletin cu cip va ajunge pe mana hotilor ? - la buletinul fara cip datele personale se pot fura la un xerox de exemplu s-au daca ai scanat buletinul si il tii in adresa de e-mail s-au te legitimezi pentru a-ti crea nu stiu ce cont la unele site-uri , este doar o copie color s-au alb negru . - buletinul cu cip este mult mai securizat ceea ce inseamna ca vom renunta la copii xerox si vom folosii o modalitate de siguranta mult mai avansata . - problema este daca se va clona buletinele cum s-au clonat si cardurile bancare este mult mai periculos .

ce parere aveti de acest buletin cu cip , la care mai adaugam un dispozitiv electronic .
- cu buletinul ne legitimam pe strada si in internet iar dispozitivul electronic il tinem acasa in loc sigur .
- daca folosim buletinul pentru un abonamet de telefon , un cont bancar ...etc vom primi mesaj pe acel dispozitiv electronic de acasa cu informatia unde am folosit buletinul ora data ...etc - daca se cloneaza buletinul si se foloseste de catre alta persoana pot vedea pe dispozitivul electronic unde a fost folosit si pot merge la politie sa lamuresc problema , astfel hotii de identitati vor fii prinsi mult mai repede si s-ar rezolva problema furtului de identitate .
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print