Băsescu: Acea sculă magnifică pe care mi-au dat-o, Biruinţa, am dus-o întotdeauna în siguranţă

ăsescu a declarat că este o bucurie pentru el să revină în Şantierul Naval Constanţa
ăsescu a declarat că este o bucurie pentru el să revină în Şantierul Naval Constanţa

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, la ceremonia de celebrare a 120 de ani de existenţă a Şantierului Naval din Constanţa, despre cariera sa de comandant de navă şi despre nava Biruinţa, "acea sculă magnifică" de care este "cel mai mândru".

"Acea sculă magnifică pe care mi-au dat-o, Biruinţa, am îngrijit-o, am făcut-o să ajungă de fiecare dată la destinaţie, am dus-o întotdeauna în siguranţă şi, o pun apăsat, nu există lucru de care să fiu mai mândru în viaţa mea decât că am recepţionat şi am comandat petrolierul Biruinţa", a spus şeful statului. Cariera mea a pornit de la petrolierul Biruinţa. (...) Viaţa pe mare a adăugat capacitatea de a nu te considera înfrânt niciodată. Acea parte a vieţii mele a făcut din mine un politician greu de omorât pentru că ce te poate speria în politic faţă de ce se poate întâmpla pe mare? Nimic, nişte vorbe sunt în politică, pe mare sunt valuri (...) Viaţa mea s-a modelat după nave, iar definitiva formă a vieţii mele are forma petrolierului Biruinţa. Este o navă care a depăşit limita de vârstă şi, oricât ar fi de uzată, rezistă", a spus Băsescu.

În discursul său, Băsescu a declarat că este o bucurie pentru el să revină în Şantierul Naval Constanţa, adăugând că acesta nu înseamnă pentru el "doar un obiectiv industrial": "ci este mult mai mult, o societate de care se simte "legat sufleteşte".

"Toată cariera mea şi formarea mea ca om, ca individ al acestei societăţi, este legată de compania de navigaţie, de Şantierul Naval Constanţa, iar cariera mea şi recunoaşterea profesională au pornit în mod categoric de la petrolierul Biruinţa, care, trebuie să o spun cu bucurie, mi-a purtat noroc mie şi echipajului meu, dar trebuie să vă spun că şi eu am sentimentul că am purtat noroc acelei nave. Este singura din cele patru de 157.000 de tone care încă pluteşte, nu a fost tăiată. E adevărat că nu mai transportă ţiţei, dar este transformată în depozit şi în mică rafinărie, se află undeva pe coasta Africii de Vest, îşi face treaba. Deci, a avut un corp bun, că s-a investit în ea foarte mult şi faptul că are altă destinaţie acum nu mai contează, din 1984 pânâ acum sunt 38 de ani. O navă construită aici de dumneavoastră, ingineri şi muncitori, pluteşte şi acum, după 38 de ani. Sunt puţine astfel de nave în lume", a spus Traian Băsescu.

El a mai spus că perioada în care a comandat nava "Biruinţa" şi viaţa pe mare au făcut din el un politician "greu de omorât". "Vreau să ştiţi că şcoala vieţii, aşa cum am deprins-o comandând această navă, îmi este deosebit de utilă şi astăzi. Viaţa pe mare, de asemenea, a adăugat capacitatea de a nu te considera înfrânt niciodată şi aceste lucruri, această parte a vieţii mele a făcut din mine un politician greu de omorât. Pentru că ce te poate speria în politică în raport cu ceea ce ţi se poate întâmpla pe mare ? Nimic, nişte vorbe sunt în politică, pe mare-i val, e furtună, sunt incidente, e tehnică ce trebuie să meargă, tehnică ce te mai poate lăsa, trebuie să ai un echipaj care să facă să funcţioneze tot timpul. Deci, viaţa mea s-a modelat după nave, iar definitiva formă a vieţii mele, dacă o priviţi, are forma petrolierului Biruinţa pentru că există o navă care a depăşit orice limită de vârstă şi oricât ar fi de uzată, rezistă”, a mai spus Traian Băsescu.

Articole recomandate
 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?