BACALAUREAT 2012: BAREME ROMANA sesiunea de TOAMNA

Bareme BAC 2012 română
Bareme BAC 2012 română
Bareme BAC 2012 română BAC 2012 sesiunea a doua: SUBIECTELE la LIMBA ROMANĂ. A fost aleasă varianta TREI BAC 2012 sesiunea a doua: SUBIECTELE la LIMBA ROMANĂ. A fost aleasă varianta TREI

BACALUAUREAT 2012, SUBIECTE ROMÂNĂ, sesiunea de TOAMNĂ. Absolvenţii de liceu care susţin BACALAUREATUL în cea de-a doua sesiune dau astăzi examenul scris la Limba şi literatura română. Varianta extrasă are numarul trei. 

La proba scrisă de limba şi literatura română, elevii care au picat BAC 2012 în prima sesiune au primit poezia "De-or trece anii" de Mihai Eminescu şi au avut de realizat un eseu pornind de la o afirmaţie făcută de Lucian Blaga.

La proba scrisă de limba şi literatura română elevii care au picat BAC 2012 în prima sesiune au primit la subiectul numărul I poezia "De-or trece anii" de Mihai Eminescu. Elevii trebuie să găsească câte un sinonim pentru "a fermecat" şi "taina". De asemenea, aceştia trebuie să transcrie două cuvinte din text a căror formă reprezintă abatere de la normele actuale ale limbii literare.

BACALAUREAT 2012 ROMANA: Subiecte mai uşoare la sesiunea de toamnă? DESCARCĂ SUBIECTE

La subiectul numărul II, elevii trebuie să scrie un text argumentativ despre munca eficientă pornind de la o afirmaţie făcută de marele poet Lucian Blaga:  "Trebuie să existe o concordanţă între acţiuni şi planuri, dacă vrem să scoatem din ele toate roadele pe care le pot da".

Nici de roman nu au scăpat absolvenţii de clasa a XII-a, căci cerinţa la punctul III este realizarea unui eseu despre viziunea despre lume dintr-un roman studiat.

BAREMELE de CORECTARE pentru proba de LIMBA şi LITERATURA ROMÂNĂ vor putea fi consultate pe edu.ro începând cu ora 15.00. 

 

BACALAUREAT 2012, SUBIECTE ROMANA, Varianta 3

Toate subiectele sunt obligatorii. Se acorda 10 puncte din oficiu.

Timpul de lucru efectiv este de 3 ore.

SUBIECTUL I          (30 de puncte)

 

Citeste urmatorul text:

De-or trece anii cum trecura,
Ea tot mai mult imi va place,
Pentru ca-n toat-a ei faptura
E-un "nu stiu cum" s-un "nu stiu ce".

M-a fermecat cu vro scanteie
Din clipa-n care ne vazum?
Desi nu e decat femei,
E totusi altfel, "nu stiu cum".

De-aceea una-mi este mie
De ar vorbi, de ar tace,
Dac-al ei glas e armonie
E si-n tacere-i "nu stiu ce".

Astfel robit de-aceeasi jale
Petrec mereu acelasi drum...
In taina farmecelor sale
E-un "nu stiu ce" s-un "nu stiu cum".

(Mihai Eminescu, De-or trece ani...)

Scrie, pe foaia de examen, raspunsul la fiecare dintre urmatoarele cerinte cu privire la text:

1. Numeste cate un sinonim pentru sensul din text al cuvintelor: a fermecat si taina   2 puncte
2. Explica rolul cratimei din secventa: Dac-al ei glas.   2 puncte
3. Construieste un enunt in care sa folosesti o locutiune/expresie care sa contina substantivul glas.   2 puncte
4. Transcrie doua cuvinte din text a caror forma reprezinta abatere de la normele actuale ale limbii literare.   4 puncte
5. Precizeaza doua motive literare identificate in textul dat.   4 puncte
6. Mentioneaza doua marci lexico-gramaticale ale subiectivitatii prezente in textul citat.   4 puncte
7. Prezinta semnificatia unei figuri de stil din textul dat.   4 puncte
8. Ilustreaza, cu exemple din text, doua trasaturi ale genului liric.   4 puncte
9. Comenteaza, in 6-10 randuri (60 - 100 de cuvinte), prima strofa a poeziei, prin evidentierea relatiei dintre ideea poetica si mijloacele artistice.   4 puncte

SUBIECTUL al II-lea          (30 de puncte)

 

Scrie un text de tip argumentativ de 15-30 de randuri (150 - 300 de cuvinte) despre munca eficienta, pornind de la ideile sugerate de afirmatia lui Lucian Blaga:

Trebuie sa existe o anumita concordanta intre actiuni si planuri, daca vrem sa scoatem din ele toate roadele pe care le pot da.

In elaborarea textului de tip argumentativ trebuie:
- sa respecti structura discursului de tip argumentativ: formularea ideilor in scris, utilizarea mijloacelor lingvistice adecvate exprimarii unei aprecieri;   8 puncte
- sa ai continutul adecvat argumentarii pe o tema data: formularea ipotezei/a propriei opinii fata de problematica pusa in discutie, enuntarea si dezvoltarea corespunzatoare a doua argumente adecvate ipotezei, formularea unei concluzii pertinente;   16 puncte
- sa respecti normele limbii literare (registrul stilistic adecvat, normele de exprimare, de ortografie si de punctuatie) si limitele de spatiu indicate.   6 puncte

NOTA!
Formularile de tipul Sunt/nu sunt de acord cu afirmatia... / Autorul are dreptate cand afirma ca... / Afirmatia autorului este corecta..., neinsotite de enuntarea propriei opinii, nu se considera ipoteza.

 

Fișiere din articol:

Articole recomandate
 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?