BACALAUREAT 2012, PROBA DE ROMANA scris: DESCARCA SUBIECTE şi BAREME

BAC 2012 sesiunea a doua: SUBIECTELE la LIMBA ROMANĂ. A fost aleasă varianta TREI
BAC 2012 sesiunea a doua: SUBIECTELE la LIMBA ROMANĂ. A fost aleasă varianta TREI
BAC 2012 sesiunea a doua: SUBIECTELE la LIMBA ROMANĂ. A fost aleasă varianta TREI Rezultate finale Bacalaureat 2012, pe edu.ro BAC 2012 sesiunea a doua: SUBIECTELE la LIMBA ROMANĂ. A fost aleasă varianta TREI

BACALAUREAT 2012, PROBA DE ROMANA scris: Candidaţii la bacalaureatul de toamnă susţin luni prima probă scrisă, la limba română, la care s-au înscris 99.111 candidaţi, aceştia fiind repartizaţi în 304 centre. Examenul este urmat marţi de proba la limba şi literatura maternă.

BACALAUREAT 2012, PROBA DE ROMANA, SUBIECTE SCRIS. Proba obligatorie a profilului este programată miercuri, 29 august, iar ultima probă scrisă - cea la alegere a profilului şi specializării - va avea loc vineri, 31 august.

BACALAUREAT 2012, SUBIECTE ROMANA, SESIUNEA A DOUA

La proba scrisă de limba şi literatura română elevii care au picat BAC 2012 în prima sesiune au primit la subiectul numărul I poezia "De-or trece anii" de Mihai Eminescu. Elevii trebuie să găsească câte un sinonim pentru "a fermeca" şi "taina".

La subiectul numărul II, elevii trebuie să scrie un text argumentativ despre munca eficientă pornind de la o afirmaţie făcută de marele poet Lucian Blaga:  "Trebuie să existe o concordanţă între acţiuni şi planuri, dacă vrem să scoatem din ele toate roadele pe care le pot da".

Nici de roman nu au scăpat absolvenţii de clasa a XII-a, căci cerinţa la punctul III este realizarea unui eseu despre viziunea despre lume dintr-un roman studiat.

BACALAUREAT 2012, SUBIECTE ROMANA, Varianta 3

Toate subiectele sunt obligatorii. Se acorda 10 puncte din oficiu.

Timpul de lucru efectiv este de 3 ore.

SUBIECTUL I          (30 de puncte)

 

Citeste urmatorul text:

De-or trece anii cum trecura,
Ea tot mai mult imi va place,
Pentru ca-n toat-a ei faptura
E-un "nu stiu cum" s-un "nu stiu ce".

M-a fermecat cu vro scanteie
Din clipa-n care ne vazum?
Desi nu e decat femei,
E totusi altfel, "nu stiu cum".

De-aceea una-mi este mie
De ar vorbi, de ar tace,
Dac-al ei glas e armonie
E si-n tacere-i "nu stiu ce".

Astfel robit de-aceeasi jale
Petrec mereu acelasi drum...
In taina farmecelor sale
E-un "nu stiu ce" s-un "nu stiu cum".

(Mihai Eminescu, De-or trece ani...)

Scrie, pe foaia de examen, raspunsul la fiecare dintre urmatoarele cerinte cu privire la text:

1. Numeste cate un sinonim pentru sensul din text al cuvintelor: a fermecat si taina   2 puncte
2. Explica rolul cratimei din secventa: Dac-al ei glas.   2 puncte
3. Construieste un enunt in care sa folosesti o locutiune/expresie care sa contina substantivul glas.   2 puncte
4. Transcrie doua cuvinte din text a caror forma reprezinta abatere de la normele actuale ale limbii literare.   4 puncte
5. Precizeaza doua motive literare identificate in textul dat.   4 puncte
6. Mentioneaza doua marci lexico-gramaticale ale subiectivitatii prezente in textul citat.   4 puncte
7. Prezinta semnificatia unei figuri de stil din textul dat.   4 puncte
8. Ilustreaza, cu exemple din text, doua trasaturi ale genului liric.   4 puncte
9. Comenteaza, in 6-10 randuri (60 - 100 de cuvinte), prima strofa a poeziei, prin evidentierea relatiei dintre ideea poetica si mijloacele artistice.   4 puncte

SUBIECTUL al II-lea          (30 de puncte)

 

Scrie un text de tip argumentativ de 15-30 de randuri (150 - 300 de cuvinte) despre munca eficienta, pornind de la ideile sugerate de afirmatia lui Lucian Blaga:

Trebuie sa existe o anumita concordanta intre actiuni si planuri, daca vrem sa scoatem din ele toate roadele pe care le pot da.

In elaborarea textului de tip argumentativ trebuie:
- sa respecti structura discursului de tip argumentativ: formularea ideilor in scris, utilizarea mijloacelor lingvistice adecvate exprimarii unei aprecieri;   8 puncte
- sa ai continutul adecvat argumentarii pe o tema data: formularea ipotezei/a propriei opinii fata de problematica pusa in discutie, enuntarea si dezvoltarea corespunzatoare a doua argumente adecvate ipotezei, formularea unei concluzii pertinente;   16 puncte
- sa respecti normele limbii literare (registrul stilistic adecvat, normele de exprimare, de ortografie si de punctuatie) si limitele de spatiu indicate.   6 puncte

NOTA!
Formularile de tipul Sunt/nu sunt de acord cu afirmatia... / Autorul are dreptate cand afirma ca... / Afirmatia autorului este corecta..., neinsotite de

Rămâneţi pe REALITATEA.NET pentru a afla şi baremul de corectare pentru proba de limba şi literatura română. 

Puteţi citi mai multe informaţii despre sesiunea de toamnă a BAC-ului pe secţiunea special creată pentru absolvenţii de liceu, BACALAUREAT 2012

Examenul de BACALAUREAT 2012 din sesiunea august-septembrie continuă luni cu proba scrisă la limba şi literatura română, urmată marţi de proba la limba şi literatura maternă. SUBIECTELE şi BAREMUL la proba scrisă de limba română vor fi afişate pe site-ul oficial edu.ro.

Proba obligatorie a profilului este programată miercuri, 29 august, iar ultima probă scrisă - cea la alegere a profilului şi specializării - va avea loc vineri, 31 august.

În data de 2 septembrie vor fi afişate primele rezultate (până la ora 16.00) şi vor fi depuse contestaţiile (între orele 16.00 şi 20.00). Acestea vor fi soluţionate în 3-4 septembrie, urmând ca afişarea rezultatelor finale să aibă loc în 5 septembrie.

BACALAUREAT 2012 ROMANA: Subiecte mai uşoare la sesiunea de toamnă?

Extragerea variantei de subiecte pentru proba scrisă la limba şi literatura română va avea loc luni dimineaţă, urmând să fie transmisă centrelor de comunicare.

Candidaţii nu pot intra în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări şi alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de comunicare, cei prinşi cu astfel de materiale fiind eliminaţi din examen.

BACALAUREAT 2012. Romana scris, 27 august 2012. Variante Bac, subiecte, teste

Candidaţii care nu s-au prezentat la probele orale pot participa la testele scrise, însă nu pot promova examenul de bacalaureat.

Sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat a început în 20 august, în prima săptămână având loc probele orale.

Conform datelor comunicate de inspectoratele şcolare judeţene, pentru susţinerea probei de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română s-au înscris 13.898 de elevi, dintre care 2.603 (15,30%) nu s-au prezentat. Din totalul celor 11.171 de candidaţi evaluaţi, 4.423 (31,82%) au primit certificat de utilizator de nivel mediu, 4.745 (34,14%) au obţinut certificatul de utilizator avansat, iar 2.603 (18,73%) pe cel de utilizator experimentat.

La proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă s-au înscris 504 elevi, dintre care 482 pentru susţinerea testului la limba maghiară, 16 la limba germană, trei la limba ucraineană, doi la limba turcă şi unul la limba sârbă. Dintre aceştia au fost evaluaţi 438, iar potrivit rezultatelor, 50 (9,92%) au primit certificat de utilizator de nivel mediu, 176 (34,92%) au obţinut certificatul de utilizator avansat şi 212 (42,06%) au intrat în posesia certificatului de utilizator experimentat. La această probă nu s-au prezentat 66 de candidaţi (13,10%).

BACALAUREAT 2012 la ROMANA - Subiecte. Scurt TEST online de vocabular

Rata de promovare înregistrată la prima sesiune a examenului de bacalaureat din acest an a fost de 44,41 la sută după soluţionarea contestaţiilor.

Anul trecut, pentru sesiunea de toamnă s-au înscris 109.595 candidaţi, cu aproape 40.000 mai mulţi decât în 2010.

Rata de promovare la sesiunea din toamnă a bacalaureatului din 2011 a fost de 16,8%.

 

Calendarul examenului de BACALAUREAT 2012, sesiunea august-septembrie

Luni sunt programate probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română şi în limba maternă, acestea urmând să aibă loc şi marţi, respectiv marţi şi miercuri. Pentru susţinerea acestor probe s-au înscris 12.726 de candidaţi, a precizat sursa citată.

Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă modernă este programată în intervalul 21-22 august, în timp ce evaluarea competenţelor digitale va avea loc în 23 şi 24 august, potrivit calendarului examenului.

Rezultatul obţinut de fiecare candidat la aceste probe nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă, în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu.

Prima probă scrisă (limba şi literatura română) a bacalaureatului din sesiunea de toamnă se va desfăşura luni, 27 august. Aceasta va fi urmată marţi, 28 august, de proba de limba şi literatura maternă, în timp ce proba obligatorie a profilului este programată pentru miercuri, 29 august. Ultima probă scrisă, cea la alegere a profilului şi specializării, va avea loc, vineri, 31 august.

Modele de subiecte BAC 2012

Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) a publicat pe site-ul www.subiecte2012.edu.ro, modelele de subiecte pentru examenul din acest an.

În 2 septembrie, până la ora 16.00, vor fi afişate primele rezultate şi vor fi depuse CONTESTAŢIILE (16.00 - 20.00).

REZULTATELE FINALE BAC 2012 vor fi afişate în 5 septembrie pe Edu.ro şi la centrele de examinare din întreagă ţară.

Potrivit MECTS, numărul total de candidaţi care s-au înscris pentru susţinerea examenului de bacalaureat în sesiunea august-septembrie este de 99.111.

Anul trecut, pentru această sesiune s-au înscris 109.595 candidaţi, cu aproape 40.000 mai mulţi decât în 2010.

Rata de promovabilitate la sesiunea din toamnă a bacalaureatului din 2011 a fost de 16,8%.

Anul acesta, rata de promovare înregistrată la prima sesiune a examenului de bacalaureat a fost de 44,41%, după soluţionarea contestaţiilor.

 

Fișiere din articol:

Articole recomandate
 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?